Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Judith 18:40, 10 lis 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Jeszcze nie , bo nie mogę teraz zagradzać tam drogi fachmanom od oczyszczalni

W przyszłym tyg montaż,ale potem pewnie sobie coś wytyczę

E, no nie wierzę, ze nie biegałaś ze sznurkiem .
Wiolka5_7 18:53, 10 lis 2022

Agatorek napisał(a)
Piękne masz kurczaczki (graby) i dużo rudości, super .

Widzę też, że jakiś fortepian sobie planujesz w trawniku . Jeśli się zdecydujesz na taką ścieżkę, to już dziewczyny Ci napisały z czym to się może wiązać (kanciki, wąsy itp, ). Zima przed nami, może coś Ci jeszcze wpadnie do głowy. Ale plan super

Tak kurczaczki były piękne,bo już łyse prawie niestety
Rudości coraz więcej, ale lubię je o tej porze w połączeniu z zielenią
Dzięki Aga

Tak planowałam ,ale już mi przeszło, mam mniej mieć roboty a nie sobie dokładać

Ścieżki w trawniku nie będzie w ogóle ,a czy jakaś będzie zobaczymy... To temat na późniejszy czas
Wiolka5_7 18:53, 10 lis 2022

Judith napisał(a)

E, no nie wierzę, ze nie biegałaś ze sznurkiem .

Ha ha ,naprawdę jeszcze nie
Wiolka5_7 18:55, 10 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Zanim zdeptają wytnij ten kawałek i sprzedaj Haha taki dywan na pewno ktoś kupi

To będzie nieduży kawałek i jeszcze nie wiem jak będę go ściągać,bo mam siatkę pod spodem
Kasiapod 19:30, 10 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Zanim zdeptają wytnij ten kawałek i sprzedaj Haha taki dywan na pewno ktoś kupi

Chętnych na pewno nie zabraknie, ja ten dywan kupuje bez targowania się
Wiolka5_7 19:42, 10 lis 2022

Kasiapod napisał(a)

Chętnych na pewno nie zabraknie, ja ten dywan kupuje bez targowania się

Roocika 20:25, 10 lis 2022

Wiola możesz rozłożyć czarna plastikową szmatę tam, gdzie chcesz mieć oczko, do wiosny trawa powinna się rozłożyć, będzie dużo łatwiej kopać U mnie się sprawdziło na skarpie. U mnie co prawda muszę wybierać kłącza, ale Ty masz tam tylko trawę, to powinna zaniknąć. Przed kopaniem ściągniesz.
Wiolka5_7 21:34, 10 lis 2022

Roocika napisał(a)
Wiola możesz rozłożyć czarna plastikową szmatę tam, gdzie chcesz mieć oczko, do wiosny trawa powinna się rozłożyć, będzie dużo łatwiej kopać U mnie się sprawdziło na skarpie. U mnie co prawda muszę wybierać kłącza, ale Ty masz tam tylko trawę, to powinna zaniknąć. Przed kopaniem ściągniesz.

No patrz nie pomyślałam

Będzie trzeba tak zrobić, będzie lżej , dzięki!
sylwia_slomc... 21:35, 10 lis 2022

Piękne plany oczkowo rabatowe miałam odradzać płyty w trawniku, ale już wiem, że zrezygnowałaś i dobrze. Mieliśmy plastry drewniane średnicy 60-80 cm w trawniku i mimo przycinania trawnika wokół kilka razy w ciągu dwóch sezonów prawie w 2/3 zarosły. Gra nie warta świeczki, wieczna frustracja. Z betonowymi ażurami problemem dodatkowym buło zasysanie ich przez naszą ziemię coraz głębiej.

No to tyle o płytach
Bo ja chciałam o oczku. Nie wiem czy planujesz w nim jakieś rybki? Bo jeśli tak to o ile tą głębokość znoszą w sytuacji gdy oczko w ziemi zagłębione o tyle gdy będzie ponad gruntem, a takie tu widzę, woda do samego dna będzie zamarzać, ryby wykluczone. Trzeba by prócz tego co nad powierzchnią wkopać się przynajmniej drugie tyle w głąb. A jeśli ryb nie będzie będą komary bo nic larw z wody nie wyje. Gdyby z tej wody miały korzystać np żabki to trzeba zrobić z którejś strony jakiś pomost do krawędzi od zewnątrz i od środka.
W takim wyniesionym oczku woda się też szybciej i mocniej nagrzewać będzie. Nie wiem jak nad nim słońce będzie operować, ale ciepła woda plusy dużo słońca równa się glony i zielenienie.
Przemyśl temat dogłębnie by przy Twojej perfekcji wytrzymać potem z tym oczkiem ja namawiam na pójście w głąb i ryby
Wiolka5_7 21:57, 10 lis 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne plany oczkowo rabatowe miałam odradzać płyty w trawniku, ale już wiem, że zrezygnowałaś i dobrze. Mieliśmy plastry drewniane średnicy 60-80 cm w trawniku i mimo przycinania trawnika wokół kilka razy w ciągu dwóch sezonów prawie w 2/3 zarosły. Gra nie warta świeczki, wieczna frustracja. Z betonowymi ażurami problemem dodatkowym buło zasysanie ich przez naszą ziemię coraz głębiej.

No to tyle o płytach
Bo ja chciałam o oczku. Nie wiem czy planujesz w nim jakieś rybki? Bo jeśli tak to o ile tą głębokość znoszą w sytuacji gdy oczko w ziemi zagłębione o tyle gdy będzie ponad gruntem, a takie tu widzę, woda do samego dna będzie zamarzać, ryby wykluczone. Trzeba by prócz tego co nad powierzchnią wkopać się przynajmniej drugie tyle w głąb. A jeśli ryb nie będzie będą komary bo nic larw z wody nie wyje. Gdyby z tej wody miały korzystać np żabki to trzeba zrobić z którejś strony jakiś pomost do krawędzi od zewnątrz i od środka.
W takim wyniesionym oczku woda się też szybciej i mocniej nagrzewać będzie. Nie wiem jak nad nim słońce będzie operować, ale ciepła woda plusy dużo słońca równa się glony i zielenienie.
Przemyśl temat dogłębnie by przy Twojej perfekcji wytrzymać potem z tym oczkiem ja namawiam na pójście w głąb i ryby

Plany piękne a co wyjdzie zobaczymy

Tak chciałam płyty w trawniku ,ale dziewczyny mi odradziły. Tak nie chcę żeby ścieżka powodowała u mnie frustrację. A jeszcze z moim upodobaniem do perfekcji to już w ogóle
Fajnie Sylwia, że popierasz moją rezygnację z tego pomysłu

A co do oczka, to nie planuję rybek.
Chcę w nim tylko małe lilie wodne i pistie, żeby oczyszczały wodę.
W ziemi chcę zrobić 60cm i 40cm nad ziemią.

A rybki będę podziwiać u innych
No nic pożyjemy zobaczymy

Dzięki Sylwia za info