Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Adela 09:52, 30 cze 2018

anpi napisał(a)

To taka dodatkowa mała radośćPomijając fakt ,że ptaszki upodobały sobie moją nowiuśką pergolę -dzwon, którą próbuję ujarzmić budleję i traktują ja jako Toi toi,wygodnie sobie na niej siadają i... mam upstrzone liście budlei ...na biało...myślą chyba, że skoro lubię biel...to nie będę miała nic przeciwko...

Mój ogródek też sobie upodobały....kosy. Dużo ich jest, ale psocą zjadły czereśnie, bo niewiele ich było na młodym drzewku, teraz chronię przed nimi borówkę amerykańską
alis 15:07, 30 cze 2018

anpi napisał(a)
Alis,przy jednej pergoli rośnie róża Pirouette,którą posadziłam w nieświadomości, że nie jest pnąca( dorasta do 150cm )dodatkowo sadziłam więc jej do towarzystwa w doniczkach jakieś wilce,a w tym roku posadziłam Kobeę.
Przy drugiej kiedyś miałam jaśminowca ,przymarzał ,teraz są clematisy kwitną pierwszy rok:Jackmanii-ten fioletowy i Morning sky- liliowy i trzeci NN,który trafił się chyba w gratisie ,bo go nie sadziłam a jest,takie dzwoneczki.Na dole podsadzone są jakimiś wiosennymi skalniakowymi i rośnie też zawilec japoński.

Pięknie kontrastuje kolor powojników z bielą pergoli, chyba swoją też na biało przemaluję, zwykłą farbą do drewna malowałaś?
Moja ma troszkę inny kształt, zastanawiam się, czy nie zrobić z niej wejścia do warzywnika, od strony placyku, i obsadzić go clematisem i różą.

Ty możesz dorzucić BA do tego fioletu, tak jak u Beatki, na pergoli są clematisy o różnych kolorach, pięknie to wygląda.
gogo 22:28, 30 cze 2018

Witaj, ja mam 4 jaskółcze toalety, bo dwie rodziny, razem 12 ptaków, a korzystają z 4 gniazd. No ale to w budynku, a jak odlecą, to posprzątam / do następnego roku /. Też gratuluję setnej strony.
anpi 23:42, 30 cze 2018

Adela napisał(a)

Mój ogródek też sobie upodobały....kosy. Dużo ich jest, ale psocą zjadły czereśnie, bo niewiele ich było na młodym drzewku, teraz chronię przed nimi borówkę amerykańską

...gości trzeba ugościć...
anpi 00:05, 01 lip 2018

alis napisał(a)

Pięknie kontrastuje kolor powojników z bielą pergoli, chyba swoją też na biało przemaluję, zwykłą farbą do drewna malowałaś?
Moja ma troszkę inny kształt, zastanawiam się, czy nie zrobić z niej wejścia do warzywnika, od strony placyku, i obsadzić go clematisem i różą.

Ty możesz dorzucić BA do tego fioletu, tak jak u Beatki, na pergoli są clematisy o różnych kolorach, pięknie to wygląda.

Te duże pergole były malowane jakąś farbą akrylową do drewna i metalu ,ale RM nie pamięta dokładnie jaką,jakąś miał w piwnicy...Pomalowane są raz,miały być jeszcze raz,ale zanim znalazł się czas to powojniki ruszyły i tak zostało ...do następnego sezonu ...
Coś tam wykombinuj z z tą swoją pergolą ,bo szkoda żeby stała niewykorzystana Biel fajnie eksponuje wszystkie kolory - według mnie!
Tutaj moja New Dawn na pergolce przy furtce, rozkręca się z kwitnieniem i puszcza coraz dłuższe pędy
anpi 00:15, 01 lip 2018

gogo napisał(a)
Witaj, ja mam 4 jaskółcze toalety, bo dwie rodziny, razem 12 ptaków, a korzystają z 4 gniazd. No ale to w budynku, a jak odlecą, to posprzątam / do następnego roku /. Też gratuluję setnej strony.

Jaskółki to w ogóle paskudzą, i lepieniem gniazda i pod gniazdem. Rudziki ,to chociaż wokół gniazda mają czyściutko ,jakby ich nie było. Tylko parę zbędnych gałązek przy wiciu gniazda.
anpi 00:24, 01 lip 2018

Jeżówki

anpi 00:37, 01 lip 2018

Jeżówki 'Green Twister' w początkowej fazie...
Adela 08:30, 01 lip 2018

Zaczyna się czas jeżówek. To bardzo ładne kwiaty. Ponieważ róże u mnie ładnie wyglądaja do pierwszego kwitnienia, więc chcę ogród wzbogacic trochę w te kwiaty. U Ciebie roże rosną bezproblemowo, widzę, i cudownie prezentują się na tle białych kratownic. Pokazuję Twoje zdjecia mojemu M i może da się namówić na tę robotę. Ale nie na białe, u mnie nie pasują. Nie mam tak romantycznego ogrodu...
anabuko1 12:26, 01 lip 2018

anpi napisał(a)
Jeżówki 'Green Twister' w początkowej fazie...

Ja uwielbia ten czas jeżówkowy.
Jeżówki Green Twister też gdzieś sadziłam ale nie widzę aby ona rozkwitała.Chyba usze bardziej jej poszukać.
Twoja śliczna
U mnie od już kwitnących, do rozkwitających tych w głębokich paczkach .Z jednej strony to fajnie i dobrze,że nie kwitną w jednym czasie.