Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 12:40, 02 lip 2018

Adela napisał(a)
Tu coś mam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/717-szkodniki-roz-problemy?page=5
U mnie podobne wżery ma epimedium. Myślałam, ze to opuchlaki. A może to ten skodnik co wcina róże?

Sprawdziłam,te wszystkie szkodniki raczej nie robią tak regularnych wycięć w liściach.Ale dzięki za dobre chęci
anabuko1 12:45, 02 lip 2018

Aniu ale ta własna twórczość ogrodowa daje mnóstwo satysjajcji.
Pracy też.Ale przyjemnie patrzeć i pochodzić i trochę odpocząć w pięknym kolorowym ogrodzie
I pięknie dalej w twoim ogrodzie.
Chmurki faktycznie się ładnie zgraly.
takie właśnie były w sobotę .
anpi 12:51, 02 lip 2018

Kasiek napisał(a)

To sprawka osy samotnicy.

Osy wcinają liście...???Nigdzie o nich takiej informacji nie znalazłam.Ale podejrzewam że to coś przylatujacego,bo nie mogę namierzyćPrzyłapałaś osę na takim procederze,czy skąd masz takie podejrzenia?
Anda 12:56, 02 lip 2018

Potwierdzam to co napisala Kasia. Jednak osa samotnica wiekszych szkod nie wyrzadza, wiec nie powinno sie jej tepic
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 13:03, 02 lip 2018

AnnaMS napisał(a)

Aneczko, Twoje kwieciste nasadzenia są takie radosne, masz pewnie dużo słońca i to widać, nawet różowa hortensja jest już w pełnym rozkwicie a Twoja biała twórczość to druga bajka ...
Dzieciaczki są takie słodziuchne, w zeszłym roku miałam cztery sójeczki, a w tym roku chyba gołębie grzywacze i sierpówki tylko, tego czasu ciągle mało aby podziwiać mieszkańców ogrodu ...
Gratuluję setnej strony

Dzięki, dzięki!
Rabatki w większości mają dużo słoneczka,pod warunkiem ,że świeciBo dzisiaj rano było 12 st.C i pada-zapisuję ku pamięci jak się zaczął w tym roku lipiec,czyżby lato już było?
A gdzie twoje sójki mają gniazdo. U mnie często latały ,ale chyba na gniazdo miejsca nie znalazły ,bo od jakiegoś czasu ich nie widuję.
anpi 19:58, 02 lip 2018

Aurelllia napisał(a)
Gratuluję 100-ki Biało pięknie romantycznie Pisklaki są świetnie u mnie albo kopciuszek, albo pleszka ma gniazdo w starej dziupli w antonówce, niestety potrzebna była tez ochrona bo kocur się dobierał - najprostszy patent - okleiłam taśmą ta stroną klejącą konar, kocurek sobie łapki lekko przyklejał jak właził i zrezygnował

...jakoś zleciało... miło z Wami spędzać czas...
My kotka nie mamy,ale odwiedzają nas sąsiedzkie,ale po pleksie na tarasie nie mają szans się wdrapać do gniazdkaTwój patent fajny!

Doranma 21:29, 02 lip 2018

Widzę, że zawiaski i wrzeciądz do komóreczki mamy bardzo podobne - gustujemy w podobnych klimatach
anpi 22:00, 02 lip 2018

Doranma napisał(a)
Widzę, że zawiaski i wrzeciądz do komóreczki mamy bardzo podobne - gustujemy w podobnych klimatach

Też tak wyczułam,jak pierwszy raz do Ciebie zajrzałam
Adela 22:04, 02 lip 2018

anpi napisał(a)

Sprawdziłam,te wszystkie szkodniki raczej nie robią tak regularnych wycięć w liściach.Ale dzięki za dobre chęci

Aniu, kierunek był dobry ten sam wątek, tylko na str. 3 mówi o osy samotnicy
anpi 22:14, 02 lip 2018

Adela napisał(a)

Aniu, kierunek był dobry ten sam wątek, tylko na str. 3 mówi o osy samotnicy

Tak?kurcze, to nie doczytałam!?Przeczytałam wszystkie strony następne,a nie cofnęłam się do tych pierwszych
U mnie taka osa próbowała zagnieździć się kilkakrotnie w domku narzędziowym ale nie pozwoliłam i teraz się na mnie mszczą za niszczenie pierwszych zaczątków ich" papierowego gniazda"