Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Patrycja_KG_Lu 10:54, 16 lut 2026

W radio w sobotę wróżyli, że po powrocie zimy na chwilę, zamiast wiosny ma przyjść lato. Podobno ma być mocny przeskok w temperaturach.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
ewsyg 15:29, 16 lut 2026

Aniu, deserki wyglądają przepysznie i piękna laurka.

Sarenki, to takie śliczne zwierzątka, że trzeba im wszystko wybaczyć. Te ich oczy i....zadki
anpi 15:24, 22 lut 2026

Makao napisał(a)
Ooo ale to już coś. Troszkę kiełków zielonych to dobry znak że wiosna idzie

Koziołek cudny. Miło popatrzeć

Od dziś w końcu temp.plusowe, pada deszcz więc miejmy nadzieję, że śnueg szybko zniknie.
Na razie tylko w kilku miejscach pokazała się ziemia. Zlokalizowałam startujące przebiśniegi

Ale zobaczyłam też że sarenki objadły pączki kwiatowe azalii i kaliny Eskimo, a tak liczyłam na ich kwitnienie, bo kalina miała ich pierwszt raz sporo!
Ulina 15:27, 22 lut 2026

Głodne były, szkoda kalin, muszą urosnąć.
Też pójdę jutro poszukać przebiśniegów bo dziś deszcz rozpuścił go sporo. I ciemiernika już widać z okna
anpi 15:33, 22 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W radio w sobotę wróżyli, że po powrocie zimy na chwilę, zamiast wiosny ma przyjść lato. Podobno ma być mocny przeskok w temperaturach.

Oj chce się tego ciepełka, ale lepiej niech wiosna będzie wiosną a nie latem: D

Ciemierniki podnoszą się spod śniegu...
anpi 15:41, 22 lut 2026

Ulina napisał(a)
Głodne były, szkoda kalin, muszą urosnąć.
Też pójdę jutro poszukać przebiśniegów bo dziś deszcz rozpuścił go sporo. I ciemiernika już widać z okna

Trudno, trzeba czekać na kolejny sezon! I może jakoś zabezpieczyć kalinę siatką. Ta kalina jest nisko szczepiona na pniu, więc znów może być zagrożona.
Co do ciemierników cuchnących to chyba nie wszystkie zakwitną, bo zostały mocno zmrożone.

ajka 16:34, 22 lut 2026

Jak ten jelonek wszedł za płot? Pamiętam jak nam sarny wyjadły wszystkie borówki do zera. Od razu na wiosnę pociągnęlismy siatkę przez cały ogród Wolę podziwiać je poza domem
anpi 19:26, 22 lut 2026

Cała działka jest ogrodzona siatką. Jelonek musiał wejsć bramą wjazdową, którą nieraz zostawiamy otwartą, bo ma być np. kurier.
Albo przeskakuje przez saiatkę, nie wiem. U mnie z dwóch stron ugór i tam zawsze sarenki podchodzą na równi z domem. Ale nie przyłapałam nigdy na przeskakiwaniu. Ale na drodze były widziane sarny przez znajomych, którzy wyjeżdżali od nas samochodem - zadzwonili, żebym zamknęła bramę, bo idą w naszym kierunku drogą
Alija 19:49, 22 lut 2026

Aniu, to podobnie, jak u nas, mieliśmy takiego gościa jakieś trzy tygodnie temu. Prawdopodobnie wszedł przez otwartą dłużej bramą wjazdową i przez nią go po dwóch dniach wypłoszyliśmy. Podjadł sobie trzmieliny, najbardziej mu smakowała.
Aniu, piękna laurka.
U nas jeszcze sporo śniegu, staw zamarznięty (dziś jeszcze po nim chodziłam), ale mam nadzieję, że w tym tygodniu się to zmieni, bo temperatury mają być już dodatnie.
Pozdrawiam.
anpi 17:25, 26 lut 2026

ewsyg napisał(a)
Aniu, deserki wyglądają przepysznie i piękna laurka.

Sarenki, to takie śliczne zwierzątka, że trzeba im wszystko wybaczyć. Te ich oczy i....zadki

Zwierzątka urocze...No cóż trzeba będzie w tym sezonie zabezpieczyć kaliny i azalie przed nimi.