Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 21:26, 30 lip 2026

anpi 21:29, 30 lip 2026

Zachwalałam Wam stipę olbrzymią? Podświetlona zachodnim słońcem pięknie się złoci

Czy ktoś na forum kojarzy jeszcze "gobasiową lilię"?
Kilka lat się na nią narzekałam. Najpierw zanim dostałam cebulkę przybyszową, a potem zanim zakwitła. Na szczęście jakoś oszczędziły ją nornice, bo wiele innych lilii straciłam.
ewsyg 22:57, 30 lip 2026

Aniu, ubóstwiam klimat Twojego ogrodu. Pięknie
anpi 22:58, 30 lip 2026

Gosialuk napisał(a)
Aniu samo życie. Ja też mam zamiar zimą trochę więcej na forum bywać. Twój ogród piękny o każdej porze.

Gosia, no ten sezon jakiś szalony. Ale cieszę się bo spełniłam marzenie o leśnym zakątku. I poszerzyłam rabatę za studnią,która coś mi ciągle nie leżała wizualnie, ale nie miałam na nią pomysłu. Pozatym ona otoczona kostką brukową na porządnej podsypce betonowej, ciężka do ruszenia.
Ale tak udało mi się zrobić , że rozszeżenie rabaty trochę zrobiłam wyżej i korą przysypałam miejscami widoczną kostkę. Bo trochę zarasta ją macierzanka.
Zerwanie darni to bajka w porównaniu z tym co było pod nią ! -Siatka grubaśnych korzeni sumaka który rośnie za ogrodzeniem na działce z ugorem. Trawnik tam ma nawadnianie i korzenie przywędowały.
LIDKA 23:05, 30 lip 2026

Ania masz najbardziej romantyczny ogród jaki można zobaczyć w Internecie a oglądam ich całkiem sporo.

Te korzenie sumaka mnie przerażają. Na dawnym osiedlu pod blokami były chaszcze sumakowe bo ludzie nasadzili a potem nikt nie dbał i rosły jak chciały te octowce. Jakoś nigdy nie lubiłam tego drzewa.
anpi 23:06, 30 lip 2026

To drugą część tego poszerzenia, a raczej pierwsza, bo właściwie tą część pierwszą przygotowałam do sadzenia.
anpi 23:30, 30 lip 2026

I rabatka poszerzona już obsadzona. Dosadziłam róże Angela w pierwszej części i Ballerina w drugiej. Brzeg obsadziłam niskimi szałwiami i Blubukieta i rozplenicami Hameln gold. Uzupełniłam penstemonami , gaurami, humelo stachys. W wolne miejsca upchnęłam też tymczasem supertunie, dla koloru i zakrycia ziemi zanim roślinki się rozrosną.

Na brzegu rabaty od strony rabaty z bodziszkami posadziłam Derenia Teutonia i Ambrowca kolumnowego.
anpi 23:43, 30 lip 2026

Kordina napisał(a)

Jak cudownie! Uwielbiam te Twoje romantyczne zakątki

Bardzo mi miło!
Za drzwiami do ogrodu klimacik musi być

anpi 00:08, 31 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Ania masz najbardziej romantyczny ogród jaki można zobaczyć w Internecie a oglądam ich całkiem sporo.

Te korzenie sumaka mnie przerażają. Na dawnym osiedlu pod blokami były chaszcze sumakowe bo ludzie nasadzili a potem nikt nie dbał i rosły jak chciały te octowce. Jakoś nigdy nie lubiłam tego drzewa.

Szukam insipacji w internecie, na Pinterest jest moc takich zakątków. U mnie się kumulują na małej powierzchni ogrodu
Teraz w ten klimat wpisują się delikatne różowości floksów, mydelnicy, rdestów, zawilców. Do tego białe i różowe hortensje Anabell. Wszystko dopełnione supertuniami w donicach w jasnym różu...

Ulina 04:59, 31 lip 2026

Rozumiem braki czasowe
Zdjęcia romantyczne, ale też jestem ciekawa ogrodowych zmian...