Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 23:07, 13 wrz 2018

Elu, próbowałam odkurzać,kiepsko to idzie
Tam gdzie nasiona leżą na zbitej ziemi,to jeszcze trochę się wciągają,a tam gdzie ziemia wzruszona i nasiona leżą w tym pyle,to jakby to było za lekkie i się nie wciąga,albo zaraz opadaRobota wg mnie bez sensu,tylko nasiona bardziej mieszają się z ziemią.Chyba szybciej będzie mi zebrać to jakąś saperką podcinając tak bardziej poziomo tą ziemię z nasionami i tymi suchymi chwastami.Może jakimś zwykłym odkurzaczem "na wykończeniu"to jeszcze by się jakoś dało,a tu za długa i szeroka dysza ...
anpi 11:52, 14 wrz 2018

Dostałam taką roślinkę,podobno zimuje w gruncie,na żółto kwitnie i tyle wiemMoże ktoś zna nazwę,albo przynajmniej jak duża rośnie ,jękiem preferuje stanowisko,bo nie wiem gdzie posadzić?
anabuko1 14:06, 14 wrz 2018

anpi napisał(a)
Aniu jak myślisz ,to może być ten liliowiec Stella, czy jakiś inny.Może od Ciebie go dostałam , czy od którejś z dziewczyn?
Posadziłam go tam tymczasowo i może tam już zostanie?

Aniu pewnie ode mnie ten liliowiec .
Bo żółty ci wcześniej dawalam. Ostatnio taki łososiowy.
Ale ten żółty sporo kwiatków ci zawiązał.
Nowa roślinka dziwna. Nie znam jej.
Pozdrawiam serdecznie
anpi 20:50, 14 wrz 2018

Piruette cieszy w wrześniu...

Queen Elizabeth również...
ElzbietaFranka 23:05, 14 wrz 2018

anpi napisał(a)
Elu, próbowałam odkurzać,kiepsko to idzie
Tam gdzie nasiona leżą na zbitej ziemi,to jeszcze trochę się wciągają,a tam gdzie ziemia wzruszona i nasiona leżą w tym pyle,to jakby to było za lekkie i się nie wciąga,albo zaraz opadaRobota wg mnie bez sensu,tylko nasiona bardziej mieszają się z ziemią.Chyba szybciej będzie mi zebrać to jakąś saperką podcinając tak bardziej poziomo tą ziemię z nasionami i tymi suchymi chwastami.Może jakimś zwykłym odkurzaczem "na wykończeniu"to jeszcze by się jakoś dało,a tu za długa i szeroka dysza ...

Aniu odpisałam na priv.
Rumianka 23:19, 14 wrz 2018

Masz tak pięknie, że czas byłoby pomyśleć o zmodyfikowaniu nazwy wątku..."za drzwiami do zaczarowanego ogrodu"...
anpi 23:51, 14 wrz 2018

Elu ten długi pas przy wjeździe to musi być trawnik
A nawadnianie automatyczne będzie wszędzie
Miejsce gdzie jest najbardziej sucho to inne miejsce,tam też będzie polepszona ziemia i nawadnianie ale rosną tam srebrny świerk i jodła koreańska (ok.15-letnie) i zastanawiam się czy mimo nawadniania ,przy takim upalnym lecie jak to tam trawa da radę?Ale irgi tam nie posadzę,mam jedną irgę że względu na przebarwienie,trzymana w ryzach sekatorkim i ona mi wystarczyRaczej chodziło mi o coś niskiego przy samej ziemi.Chyba jednak najpierw spróbuję trawnik z nawadnianiem
ElzbietaFranka 23:53, 14 wrz 2018

anpi napisał(a)
Artemis ładniejszy niż latem:

Bonika ,dla mnie ładna tylko jak rozkwita

Aspirynka w pierwszym roku niezbyt hojna w kwiaty:

Bonica wyrzucam bardzo długie pędy takich nie lubię.
Artemis nie mam.
Asprin u mnie kwitnie non stop. Obcinam okwitnięte a już czekają do kwitnięcia następne grona. U mnie 2 rok bardzo dobrze kwitna jestem bardzo zadowolona. W tym roku maleńkie pycinki i też ładnie kwitły.

Ta ostatnia różowa na str. 154 bardzo piękna muszę poczytać o niej, bo kupuję tylko zdrowe róże. W zeszłym roku kupiłam 5 krzaków bez certyfikatu i chorują niestety na mączniaka i będę się musiała ich pozbyć (przesadzić w inne miejsce).

Winogrona też u mnie obrodziły i bardzo smaczne chyba te same mam jeszcze na krzaku. Jedne juz zebrałam i sa w gąsiorze od 2 tygodni.
Jeszcze idę pozwiedzać twój ogród.
Zdziwiona jestem, ze masz taki piękny ogród a ta trawa taka kiepska, ale trzeba się wziąc i z nią zrobić porządek i będzie dobrze.
ElzbietaFranka 00:12, 15 wrz 2018

anpi napisał(a)
Elu ten długi pas przy wjeździe to musi być trawnik
A nawadnianie automatyczne będzie wszędzie
Miejsce gdzie jest najbardziej sucho to inne miejsce,tam też będzie polepszona ziemia i nawadnianie ale rosną tam srebrny świerk i jodła koreańska (ok.15-letnie) i zastanawiam się czy mimo nawadniania ,przy takim upalnym lecie jak to tam trawa da radę?Ale irgi tam nie posadzę,mam jedną irgę że względu na przebarwienie,trzymana w ryzach sekatorkim i ona mi wystarczyRaczej chodziło mi o coś niskiego przy samej ziemi.Chyba jednak najpierw spróbuję trawnik z nawadnianiem

Swierk i jodła ma korzenie jaka ma koronę mają korzeń palowy. Nie musisz siać trawy pod samymi drzewami. Zrób większą obwódkę z kostki jakiejkolwiek i przysyp żwirkiem pod spód daj kartony żeby żwir nie leżał na ziemi lub obsyp korą. Trochę podwyższ rabatę w ramach obwódki.
Możesz jeszcze posadzić trochę host lub żurawek aby nie było mdło pod iglakami. Taka moja propozycja.Wiem co to irga i nie musisz tłumaczyc.
Na tej obwódce zrób nawodnienie kropelkowe i będzie dobrze.

Przy samej ziemi to możesz posadzić tawuły i ciąć są bardzo ładne, jałowce płożące jest kilka gatunków. Jest mnóstwo traw pięknych niskich.

anpi 01:49, 15 wrz 2018

Elu nabazgrałam trochę na priv,ale mi zeszło...wkoło jodły mam kółeczko,te propozycje rozważę
A trawnik przy rabatach jakoś lepiej się trzyma,wody mu się trochę przy okazji rabat dostawało i tam trochę więcej cienia od drzew i trochę chyba jednak lepsza ziemia
A ten który wymieniamy,załatwiło trochę to upalne lato .Wogóle nie był podlewany i zawsze sobie jakoś radził wystarczały mu deszcze .Oczywiście był zielony nie tylko trawką,ale i wszystkim innym co zielone Jeszcze przed odpryskiem zielono wyglądał(na fotkach ładniej)A po oprysku na chwasty dopiero wyszło czarno na białym ile tam właściwej trawy a ile chwastów Ale teraz za to jest nadzieja na dywanik
A ratować będę ten między rabatami,chyba że się wkurzę że w porównaniu do nowego źle wygląda
Dzięki za zainteresowanie.Buźka.
Może jeszcze pokażę co dzisiaj podziałaliśmy nie mogąc doczekać się podpowiedzi ,ale myślę że trochę po twojej myśli,tylko wersja drastyczna