Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 00:14, 06 lis 2023

Magleska napisał(a)
Jeny -jaka Ty jesteś zdolna -te dyńki ,wiązanki -widać artystyczną duszę
Aniu -przepiękne wszystko

Buziaki

Madziu wiesz, że ja manualna jestem i ciągle muszę coś dłubać

anpi 00:15, 06 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Wiązanka bardzo ładna, elegancka

Dzięki za docenienie starań
anpi 00:28, 06 lis 2023

GorAna napisał(a)
Aniu, podziwiam bogactwo roślin w Twoim ogrodzie, ale
Twoje smaczki podrasowują piękno natury
Kompozycja na grób bardzo mi się podoba
Artystyczna dusza z Ciebie

Tak więc w ogrodzie artystyczny nieład usprawiedliwiony Ale aż szkoda zamiatać te listki

Tu też totalny list-opad

anpi 00:38, 06 lis 2023

Uwielbiam te wachlarze Molinii... Transparent,Fontane, Haidedebraut i innych

anpi 00:45, 06 lis 2023

anpi 00:55, 06 lis 2023

W ogóle trawy to teraz jesienią feria barw!

Pierwszy raz zakwitły mi miskanty Morning Light. Nie wszystkie, te co mają najbardziej sucho chyba już nie zdążą.

anpi 01:54, 06 lis 2023

Zabiorę Was na chwile jeszcze na warzywniak. To tu ostatnio tyram Z dużą pomocą Ema zmienione mam obrzeża warzywnych rabat z paletowych desek na betonowe podmurówki. Wynalazł je na wyprzedaży po okazyjnej cenie.
Deski otaczajace warzywne grządki były tymczasowo, ale dla mnie spełniły swoją rolę, utwierdziły mnie w tym, że chcę warzywniak z trawiastymi ścieżkami i kwaterki warzywne takim kształcie i mniej więcej tej wielkości. Poza tym odpowiada mi obrzeże takie niewysokie, nie chcę typowych skrzyń. Teraz mogę do nich swobodnie wsypać kompost, czy ziemię z taczki, wjechać ręcznym płużkiem, zruszyć ziemię motyczką czy ściąć poplon podkaszarką. Wydaje mi się też, że w skrzyniach ziemia bardziej by mi się przesuszała.
Dlatego też podmurówki zostały wkopane do połowy wysokości. Wszystko zostało wypoziomowane, od nowa dokładnie rozmierzone. Wielkość rabat dopasowana do długości obrzeży, by nie robić docinek. Ta korekta pociągnęła za sobą sporo pracy, bo zrywanie darni, częściową wymianę ziemi w tych miejscach, gdzie nie było wcześniej rabaty. Od nowa sianie trawników, które postanowiłam założyć całkowicie od nowa, więc też użyźniałam glebę. Tak więc zrywałam całkowicie darń(i tak było więcej kurdybanka niż trawy), nawiozłam trochę nowej ziemi i podłoża popieczarkowego, dodawałam też hydrożel, bo w podłożu rodzimym oczywiście piasek. Przekopałam wszystko(a ile przy tym nazbieranych kamieni, szczątków cegieł, szkieł i czegoś tam jeszcze), wyrównałam, zwałowałam, zagrabiłam, zasiałam trawę, zagrabiłam i ponowne zwałowałam. Potem podlałam i przykryłam włókniną by trawa szybko zeszła i zdążyła się przed zimą trochę ukorzenić. Na szczęście pogoda jak na razie współpracuje, deszczyk co raz podlewa.Jest też w miarę ciepło mogłam więc przygotować również rabaty do zimy. Ale o tym poopowiadam innym razem.

Fotki robocze...

Kordina 09:28, 06 lis 2023

Aniu Ty chyba zostaniesz zawodową wiankowiarką wiankoplećką albo wiankotwórcą? Hi, hi
Prace w warzywniku imponujące, to się narobiliście, ale efekt jaki? Super to wszystko wygląda i ułatwi Ci na pewno ogrodowe życie. Fajnie jak mąż jest współpracujący
anpi 10:16, 06 lis 2023

Nie udźwignęłabym sama tych betonowych obrzeży Pomoc Ema niezastąpiona i doceniam bardzo, tym bardziej, że tylko wspomniałam a zainteresował się
i znalazł mi w dobrej cenie. A że od razu wziął się do działania - to już w ogóle byłam cała w skowronkach, bo nie spodziewałam się, że zostaną te obrzeża zmienione jeszcze w tym sezonie. Ale żeby było jasne...nie uśmiechało mu się to wkopywanie betonu w działkę i nie jest zwolennikiem tych jak to nazywa " mogiłek" Ale czego się nie zrobi dla kochanej żony...!?( czyt. dla świętego spokoju)
A teraz żona szczęśliwa i zadowolona, ręce mniej ją bolą to i szarlotkę chętniej dla łasucha upiecze

Ps. Bardzo mi się podoba : "wiankoplećka"
Rojodziejowa 10:48, 06 lis 2023

Oj jak mi się podoba ten uporządkowany warzywnik! Super! Do reszty oczywiście też wzdycham, ale aktualnie marzy mi się taki warzywniakowy porządeczek u mnie więc to on głównie wzbudza u mnie emocje