Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 21:11, 05 wrz 2024

Monia81 napisał(a)

Ania Ty go wysiewasz co roku? może bym spróbowała z nim, pasowałby mi przy warzywniku

Zbieram nasiona i wysiewam prosto do gruntu wiosną. Rzutowo, albo w rządku i potem pikuję(dobrze się przyjmuje)Jak są za gęsto to rosną mniejsze.
Jakoś nie znajduję samo-siewek wiosną, a są mocno bordowe, więc nie do przeoczenia i przypadkowego wyplewienia
Siewki są wrażliwe na mróz, więc nie można ich wysiać za wcześnie, by nie załatwił ich wiosenny przymrozek. Może więc przymraża też kiełkujące za wcześnie te z samosiewu?
W tym roku wysiałam w rządku, to przynajmniej miałam jak okryć, jak były przymrozki
Jak byś chciała nasiona to mów!
anpi 21:20, 05 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Słyszałam, że to roślina, która raz zaproszona do ogrodu zostaje na długie lata

U mnie wschodzi trochę z samosiewu już jesienią, ale one nie zimują A wiosną nie mam siewek z samosiewu. Muszę siać!
anpi 21:26, 05 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Piękny klucz i pomysł na jego wykorzystanie. Podrzucę Ci jeszcze coś takiego na zioła/suche mini bukiety.
https://pin.it/5DT3UuDKG

Kiedyś widziałam, dzięki za przypomnienie. Pooglądałam przy okazji inne Coś pokombinuję w wolnej chwili( tylko skąd ją wziąć?)

Gosialuk 21:45, 05 wrz 2024

Ania warzywnik masz mistrzowski. Ty te swoje ostróżki jednoroczne siejesz wiosną prosto do gruntu? Muszę choć koło bloku sypnąć nasionek.
Padało u was? Ogród ślicznie wygląda. Ja czekam na deszcz. Pod blokiem wszystko podeschnięte. Bez podlewania uschłoby całkiem.
A i napiszesz mi priv, jaka to ta wypasiona szkółka w Nałęczowie? Czasem z mamą lubię robić wypady w tamtym kierunku.
zawitka 22:54, 05 wrz 2024

OOOO mamo jak Ci rutewka narozrabiała ależ piekna!!!
anpi 22:59, 05 wrz 2024

Gosiu, ostróżki to akurat mi się sieją same, już się wysiały i wzeszły, mimo, że dużo wyrwałam zanim dojżały im nasiona. Siewki zimują. Na wiosnę je ograniczam przerzedzająć mocno, zostawiam trochę, a potem okazuje się, że za dużo zostawiłam i mam las ostróżek. Najlepiej wysiać jesienią, bo na wiosnę już szybko przyrastają, nie boja się zimna. Można pikować, ale trzeba przypilnować wilgotności, bo maja palowy korzeń i nie wszystkie się przyjmują.
Tak wygladały siewki 18 sierpnia, nie mam aktualnej fotki, ale już trochę podrosły.

Od miesiąca nic nie padało! Ogród ozdobny ma nawadnianie, to jakoś żyje, ale też dużo roślin podsycha. Rabaty na części warzywnej robią się mocno jesienne, brzoza sypie liśćmi. Zaczęłam tam podlewać bo wszystko zaczyna wyglądać smętnie, wiele roślin podsuszonych.
Ogród warzywny też podlewam trochę, bo wysiały się sałaty , koper, rośnie nowa fasolka i wysiane drugim rzutem ogórki i cukinie. Reszta warzyw niby sobie radzi, ale selery i pory mogłyby jeszcze podrosnnąć

Szkółka w Nałęczowie -Zielone Wzgórze!

anpi 23:01, 05 wrz 2024

zawitka napisał(a)
OOOO mamo jak Ci rutewka narozrabiała ależ piekna!!!

Dzięki! No cieszy i zachwyca mnie niezmiernie
Agatorek 00:26, 06 wrz 2024

Monia81 napisał(a)

No to to musiałam zacytować jeju jakie to jest cudne połączenie to bordo Ania przypomnij mi co to, bo gdzieś w głowie coś kołacze, ale nie wiem co

Aniu, mi też się bardzo spodobał ten szarłat, pięknie wygląda ❤️
Rabaty masz cudowne

U nas też już długo bez deszczu… każdy kolejny rok jest coraz bardziej gorący i suchy
anpi 01:13, 06 wrz 2024

Powiem wam, że mimo iż nie padało od miesiąca, to najwilgotniejsza ziemia jest gdzie rosną ziemniaki pod słomą! A właściwie rosły! Bo dwa dni temu eM już je... wygrabił! Taak, nie wykopał, a wygrabił! Najpierw zgrabił słomę, a tuż pod nią, pod cienka warstwą ziemi były ziemniaczki
Tak więc eksperyment zakończony! Mimo naszych obaw, ziemniaki zawiązały bulwy mimo wybujałej naciny.
Plusy uprawy:
- nie trzeba obsypywać ziemniaków
- nie trzeba plewić( brak chwastów, jedynie kilka rachitycznych skrzypów)
- nie trzeba wykopywać ( można właściwie ręką rozgarnąć lekko ziemię, albo wygrabić drucianymi grabkami- lżejsza i szybsza robota niż kopanie)
- podbierać w trakcie wzrostu też lekko, bo są płytko w pulchnej ziemi
- duże ziemniaki i dobry zbiór ( słoma dobrze trzyma wilgoć, wystarczyły deszcze, choć były okresy suszy )
Minusy:
- były w ziemi tunele nornic albo nawet karczownika (kilka nadgryzionych ziemniaków)
- pod słomą chowały się ślimaki( jadły zieloną nać)
Te minusy pewnie byłyby i przy zwykłej uprawie Więc ogólnie bardzo jesteśmy zadowoleni! I w przyszłym roku też planujemy taką uprawę ziemniaków.
Myślałam jedynie, że ziemniaki będą bardzo wczesne, bo kupowałam odmianę Denar. Ale albo to nie tą odmianę mi sprzedano. Albo przez to, że kupiłam nie typowe sadzeniaki, ale spore ziemniaki jeszcze bez parości i dłużej wschodziły. Oraz to, że tak jak wcześniej pisałam: duży pobór azotu przez początkowo dużo wilgoci w mocno żyznej ziemi ( gruba warstwa popieczarkowej i słomy)spowodował, że siła szła w nać nie bulwy. Ale od początku lipca jemy własne ziemniaczki i jeszcze sporo zebranych!

Trzy skrzyneczki zebrane dużych ziemniaków

i jeszcze jedna malutkich i kilka nadgryzionych przez nornice chyba...

agapant 05:23, 06 wrz 2024

Ja obserwowałam eksperyment na żywo i jestem zachwycona. W przyszłym roku ja też będę próbowała, ciekawe jak na mojej ciężkiej glinie urosną ziemniaki.