Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Kokesz 20:57, 08 gru 2024

anpi napisał(a)

Marchew tej jesieni wysiewam eksperymentalnie. Kupiłam nasiona marchwi Amsterdam , ta się podobno nadaje na siew ozimy. Z pietruszką się udało, to może i marchew lepiej wzejdzie.

Zimowy siew marchwi jest o tyle korzystniejszy, że jest wtedy więcej opadów, nasionka są bardziej namoczone i szybciej wiosną kiełkują. W marcu jest zwykle najmniej opadów i dlatego siana wtedy marchew gorzej wschodzi. Najlepiej byłoby gdyby marchwi nie przerywać, bo wtedy zwabia się połyśnicę marchwiankę. Ja sieję każde nasionko osobno i marchew mam dorodną mam ją do teraz i wykopuję na bieżąco Nową z reguły sieję w lutym.

Kokesz 21:05, 08 gru 2024

anpi napisał(a)
Basiu, sama jestem ciekawa jak wyszło nagranie. Jak będę coś wiedziała to poinformuję Pierwszy powinien być pokazany ogród Anabuko, też czekam na emisję.

Będę czekać z niecierpliwością
anpi 21:51, 08 gru 2024

Dorodna ta Twoja marchew Renatko! Ja miałam w tym roku problem z wschodami marchwi, pierwszy raz, bo zawsze jakoś wschodziła. I raczej to nie był problem w nasionach bo siałam kilka odmian. Czyli pewnie problem z wilgocią w górnej warstwie ziemi. U mnie jest bardzo lekka.
Ale fakt, że zawsze też za gęsto sieję, a potem z tym odpowiednim przerwaniem też problem. Albo czasowy, albo szkoda wyrywać i podrywają się też sąsiednie. Ale oczywiście znowu wysiałam rzutowo i pewnie za gęsto!
Będę też siała jeszcze wczesna wiosną, mówisz, że w lutym...oby nie była zamarznięta ziemia, albo śnieg! I chyba sobie przygotuję sama nasiona na taśmie, albo takie kupię gotowe
anpi 22:47, 08 gru 2024

W końcu wczoraj udało mi się wyjść na trochę do ogrodu. Posadziłam cebulowe lasagne w trzech donicach- koszykach. Niestety ostatnio zakupione cebule hiacyntów przyszły w zielonej pleśni. Nie chciało mi się już robić zwrotu, bo reszta cebulek ok. ale więcej nie będę o tej porze zamawiać hiacyntów! ( już drugi raz tak się załatwiłam) obrałam je z łupinek, umyłam, wymoczyłam w nadmanganianie i obtoczyłam w popiele drzewnym, posadziłam, nie wiem czy to coś da - zobaczymy!
Posadziłam niebiesko białe kompozycje: hiacynty białe i niebieskie, białe żonkile i tulipany, błękitne szafirki, niebieskie cebulice, kamasje, białe krokusy.
Podsypałam też kilka róż przekompostowanym obornikiem. Jeszcze nie kopczykowałam róż. Jak będę miała czas( w co jakoś wątpię) to może je jednak trochę poprzycinam wg. filmików ostatnio obejrzanych.
anpi 23:02, 08 gru 2024

Znalazłam ciekawe podłużne metalowe donice, posadziłam w nich moje Sansewierie

Kordina 09:49, 09 gru 2024

Fajne donice, ale sansewierie jakie dorodne a co do marchwi, czy próbował ktoś sposobu w wytłoczkach po jajkach? Wydaje się genialny

https://www.youtube.com/watch?v=P0K6I_aSInI
nicol21 18:42, 09 gru 2024

Kokesz napisał(a)

Zimowy siew marchwi jest o tyle korzystniejszy, że jest wtedy więcej opadów, nasionka są bardziej namoczone i szybciej wiosną kiełkują. W marcu jest zwykle najmniej opadów i dlatego siana wtedy marchew gorzej wschodzi. Najlepiej byłoby gdyby marchwi nie przerywać, bo wtedy zwabia się połyśnicę marchwiankę. Ja sieję każde nasionko osobno i marchew mam dorodną mam ją do teraz i wykopuję na bieżąco Nową z reguły sieję w lutym.

ooo dobrze wiedzieć! za rok spróbuję na pewno!
marchew bardzo dorodna!!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Urszulla 19:12, 09 gru 2024

Aniu, ciągniesz tematy ogrodowe jak miło
Masz zacisznie w ogrodzie to chyba dlatego ciemierniki już kwitną. U mnie raczej wolą na wiosnę, choć jeden zrobił wyjątek

ja borykam się że sprawami zdrowotnymi, więc wszystko na minimum. W ogrodzie trawy duże powiązałam wykorzystując jakieś słoneczne popołudnie. Dekoracje to tylko rzucone gałązki świerkowo - sosnowe. Nocami mrozi i wieje,a rośliny bez białej okrywy, hmmm...

Twoje sansewierie obawiam się, że będą mieć za małą i za płytką donicę, na sezon starczą One jak szable rosną strzeliście, muszą mieć docelowo wyższą donicę, ale pewnie to wiesz. U mojej Mamy co roku zakwita i pachnie słodko, a kwiat bardzo delikatny, wysoka na ponad metr, nie lubi przesadzania, woli na gesto być upchana w donicy, stanowisko wschodnie.

Na odcinki też czekam
basia3012 19:40, 09 gru 2024

anpi napisał(a)
Basiu, sama jestem ciekawa jak wyszło nagranie. Jak będę coś wiedziała to poinformuję Pierwszy powinien być pokazany ogród Anabuko, też czekam na emisję.

O, to Ani drugiej też? Nie wiedziałam. Dawajcie znać. Będziemy oglądać.
anpi 00:22, 10 gru 2024

Kordina napisał(a)
Fajne donice, ale sansewierie jakie dorodne a co do marchwi, czy próbował ktoś sposobu w wytłoczkach po jajkach? Wydaje się genialny

https://www.youtube.com/watch?v=P0K6I_aSInI

W wytłoczkach sadziłam tylko cebule tulipanów