Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Rojodziejowa 18:40, 18 lis 2024

Ania, bardziej do cienia ta dębolistna, tak? Dałam polestar na jedną rabatę i one zdecydowanie się tam kiszą. Wymienię je na co innego. Myślałam o piłkowanych, ale nie mam z nimi kompletnie doświadczenia.
anpi 18:50, 18 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czytałam, że z utęsknieniem czekasz na deszcz. U mnie w nocy trochę popadało. U Ciebie też? Zewnętrzne krany już pewnie masz zakręcone, a węże zwinięte?

Nie wiem prawdę mówiąc, czy nocą padało? Kostka jakaś mokra była, więc być może, że tak!?
Szukałam dowodów ale większość pojemników w których mogłaby się zebrać- pochowana. Ato nie wiadomo-rosa???

Ale jedno jest pewne: po południu po pięknym słoneczku i wietrze zaczęło padać!!!! A w centrum miasta podobno było nawet coś białego, ale do nas nie dotarło Ale już chyba po deszczu!

anpi 19:00, 18 lis 2024

Rumianka napisał(a)
"Napasłam" oczy jesiennymi widoczkami i od razu mi lepiej... Twój ogród Aniu zachwyca o każdej porze roku i można w nim spacerować i spacerować albo zaszyć się w jakimś zakątku i napawać się jego urodą... Tyle ciekawych miejsc jest do oglądania a dla oczu prawdziwy raj...

Trochę już te jesienne widoczki skromniejsze się zrobiły, ale dzięki trawom pustki nie ma. Mało też wycinałam, tylko piwonie, większośc floksów, rdesty, ale też jeszcze nie wszystkie. Przymrozki jakieś łaskawe jeszcze, bo nawet kwitną jeszcze supertunie te w gruncie i część w donicy (bardzo mnie to dziś zdziwiło!):

anpi 19:13, 18 lis 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ania, bardziej do cienia ta dębolistna, tak? Dałam polestar na jedną rabatę i one zdecydowanie się tam kiszą. Wymienię je na co innego. Myślałam o piłkowanych, ale nie mam z nimi kompletnie doświadczenia.

Moja w cieniu ale słońca trochę ma, teraz dodatkowo drzewa bez liści, więc dopuszczają promienie Ale u Ani z Dębowego super sobie radzi na pełnym słońcu. Mamy te same, bo od niej dostałam ukorzenioną. Ale odmiany nie znamy. U mnie rośnie w niezłym ścisku ale co rok większa!
Urszulla 07:02, 19 lis 2024

anpi napisał(a)

Ale jedno jest pewne: po południu po pięknym słoneczku i wietrze zaczęło padać!!!! A w centrum miasta podobno było nawet coś białego, ale do nas nie dotarło Ale już chyba po deszczu!

Piękne to złote zdjęcie jesieni, szkoda że u mnie hakonki nie chcą rosnąć. Molinie po deszczach często wyłamują się i nie ma już co wiązać, ale ich urok właśnie w tych rozłożystych wachlarzach jest. Czytałam też o ukorzenienia debolistnej....z odnogi zakopanej czy z gałązek? Ja spróbowałam latem z gałązek, właściwie z sadzonek zielnych...
anpi 09:17, 19 lis 2024

Ula, tą dęboliatną Ania chyba przez odkład ukorzeniała( czyli przysypywała dolną gałązkę ziemią)
Dziś znów słoneczko, nie pada, a Modlinie po wczorajszym deszczu dalej ładnie stoją. Ale chyba dziś czasowo nie dam rady pójść do ogrodu by je powiązać.
Basieksp 10:26, 19 lis 2024

Ja moją dębolistną próbuję sobie nową sadzonkę ukorzenić. Wyrwałam taką jakby odnogę, taka mała rosła przy łodydze. Miała tyci korzonki, zobaczę czy coś z tego będzie
anpi 10:36, 19 lis 2024

Basiu, powinno się udać, aby odpowiednia wilgoć była. Posadziłaś prosto do gruntu, czy do doniczki?
mirkaka 11:39, 19 lis 2024

anpi napisał(a)

Aż za gęsto! Ale tak to jest jak się chce na małych rabatach pomieścić wszystkie chciejstwa Jedynie w przedogródku trochę luźniej, bo odmłodzona trochę rabata. Pożegnałam tu kule bukszpanowe, stare kosodrzewiny i płożące jałowce.
Zapraszam Cię do zaglądania, stron nie jest dużo, bo ja ciągle jakaś nieczasowa jestem.

Buczek jeszcze wczoraj w liściach...

Wspaniałe przebarwienia
Co to za berberysy takie czerwone?
Basieksp 12:10, 19 lis 2024

anpi napisał(a)
Basiu, powinno się udać, aby odpowiednia wilgoć była. Posadziłaś prosto do gruntu, czy do doniczki?

W doniczkę, dodałam odrobinę ukorzeniacza i zabrałam już do domu, ale w chłodne pomieszczenie na parapet. To samo zrobiłam z piłkowaną, jak się uda będę miała dwie nowe sadzonki