Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Waclaw 16:06, 19 sie 2020

basia3012 napisał(a)

Wacku, a ja ją znam pod nazwą eukomis. Czy to ta sama roślina tylko różne nazwy? Moja jest z cebul. I na zimę powinna być schowana od mrozu. Chyba schowana, nie jestem pewna.[/quote
Tak, łacińska nazwa to eukomis
basia3012 21:50, 19 sie 2020

O widzisz Wacku, jak z mądrym pogadać to i człowiek skorzysta. Nie wiedziałam o tej nazwie. Jak myślisz czy eukomis w gruncie zimą da radę?
Waclaw 20:35, 20 sie 2020

basia3012 napisał(a)
O widzisz Wacku, jak z mądrym pogadać to i człowiek skorzysta. Nie wiedziałam o tej nazwie. Jak myślisz czy eukomis w gruncie zimą da radę?

Odpowiedziałem Ci Basiu u mnie ale powtórzę sentencję: Nie
basia3012 00:42, 21 sie 2020

Waclaw napisał(a)

Odpowiedziałem Ci Basiu u mnie ale powtórzę sentencję: Nie

O, szkoda. Ale w takim razie schowam do piwnicy z doniczką.
anpi 08:35, 21 sie 2020

Basiu, ale u Ciebie zrobiło się hortensjowo!!! Ależ ja lubię te białe i limonkowe kolory w ogrodzie.Hortensji mogłabym mieć więcej i więcej, tylko już nie mam gdzie sadzić i one u mnie mają jakąś bledszą zieleń, ta moja piaskowo -marglowo-kredowa ziemia nie bardzo im odpowiada.Niektóre bukietowe nawet jakoś słabo zakwitły , a dwie wogóle!?Nawozu dostały, za sucho też raczej nie mają. Posadzone były w tamtym roku już kwitnące, a w tym roku same liście.
Basiu chciałam Cię zapytać o clematisy. Masz może Solinę, Comtesse de Bouchaud,Prince Charles, Emilię Plater? Ciekawa jestem czy któryś z nich jeszcze teraz kwitnie i jak obficie?
A tak wogóle to część moich clematisów wogóle w tym roku słabo kwitło, niektóre mają chyba uwiąd i zastanawiam się czy je czymś pryskać,gdy zauważyłąm ze kolejne listki więdną brązowieją? Bo dwa nie duże po całkowitym zwiędnięciu, puszczają od podstawy nowe pędy mimo, że nie zareagowałam na chorobę z braku czasu.Pozdrawiam
basia3012 23:46, 21 sie 2020

anpi napisał(a)
Basiu, ale u Ciebie zrobiło się hortensjowo!!! Ależ ja lubię te białe i limonkowe kolory w ogrodzie.Hortensji mogłabym mieć więcej i więcej, tylko już nie mam gdzie sadzić i one u mnie mają jakąś bledszą zieleń, ta moja piaskowo -marglowo-kredowa ziemia nie bardzo im odpowiada.Niektóre bukietowe nawet jakoś słabo zakwitły , a dwie wogóle!?Nawozu dostały, za sucho też raczej nie mają. Posadzone były w tamtym roku już kwitnące, a w tym roku same liście.
Basiu chciałam Cię zapytać o clematisy. Masz może Solinę, Comtesse de Bouchaud,Prince Charles, Emilię Plater? Ciekawa jestem czy któryś z nich jeszcze teraz kwitnie i jak obficie?
A tak wogóle to część moich clematisów wogóle w tym roku słabo kwitło, niektóre mają chyba uwiąd i zastanawiam się czy je czymś pryskać,gdy zauważyłąm ze kolejne listki więdną brązowieją? Bo dwa nie duże po całkowitym zwiędnięciu, puszczają od podstawy nowe pędy mimo, że nie zareagowałam na chorobę z braku czasu.Pozdrawiam

Aniu, u mnie z hortensjami to samo. Niektóre nie mają kwiatów ( 2 lub 3) a niektóre jakieś ubogie w kwiaty, niektóre dopiero zaczynają kwitnąć. Sama się zastanawiam czemu tak jest.
Jeśli chodzi o powojniki to mam kilka z nich. Solina w zeszłym roku kwitła długo i obficie, w tym roku też była piękna ale teraz już po kwitnięciu. Comtesse de.... też mam i to samo. Była piękna ale już po kwitnieniu. Pozostałych nie mam. Mam White Prince Charles. Pięknie kwitł, chociaż najmłodszy był ze wszystkich a teraz tylko mniejsze kwiaty ma. Jeszcze kwitnie bujnie Polish Spirit chociaż posadzony w zeszłym roku więc młody. Ale to żelazna roślina, nie do zdarcia.
U mnie też zauważyłam kilka brązowych pędów więc chyba to uwiąd. Ale bardzo mało jest ich. Ja około miesiąc temu posypałam ziemię wokół powojników nadmanganianem potasu. Podobno ma pomagać w walce z uwiądem.
U mnie też brakuje czasu na wycięcie tych pędów. Większość dnia mam wnuki. Wieczorkiem chcę pomóc synowej w założeniu nowej rabaty. A u siebie podlewam prawie po ciemku. Ale może w przyszłym tygodniu wytnę te brązowe pędy bo na pewno powinno się je wyciąć.
anabuko1 09:39, 22 sie 2020

basia3012 napisał(a)
Nie, da rady zimą w gruncie.
Ja mam je kilka łat.Te same cebule.Po przymrozkach wykopuje i razem z daliami idą do piwnicy.
Ty masz w doniczce, to może w doniczce do piwnicy iść .
basia3012 22:35, 23 sie 2020

Weekendowy wypad z wnukiem na ryby. Jezioro Dadaj. Widok na wyspę. Piękna przyroda.

Waclaw 16:34, 24 sie 2020

piękne jezioro. Piękny wypad
galgAsia 18:33, 24 sie 2020

Ale piękna przyroda Fajnie tak z babcią popływać po jeziorze