Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 00:06, 19 mar 2021

Joann napisał(a)
Woow Basiu, ale Ty masz tych drzewek u siebie! Dziękuję za fotki:*
Ciekawe jak będą wyglądać pnie po latach, bo nie znam się wprawdzie, ale wydaje mi się, że u Ciebie też są to młode okazy. Widziałam np. Umbry kilkunastoletnie i pnie miały bardzo grube. I o ile dla drzewek rosnących w gruncie nie ma to znaczenia, dla moich w donicy będzie miało. Ale... śliczne są te Nigry! Widzę, że i Ty uległaś ich urokowi! Przycinasz je jakoś? Ja planuję przyciąć je po kwitnieniu w tym sezonie pierwszy raz.

Asiu, moje Nigry są u mnie 3 rok a niektóre w zeszłym roku były posadzone.
Nie przycinam ich. Może i trzeba to robić ale ja nie cięłam.
basia3012 00:08, 19 mar 2021

Alija napisał(a)
Basiu! Ależ piękne te twoje powojniki, jestem pod wrażeniem. Cudne !!!

Alu, bardzo dziękuję za miłe słowa. I dziękuję za odwiedziny. Jutro muszę zajrzeć do Twojego ogrodu.
basia3012 00:10, 19 mar 2021

Joann napisał(a)

Teraz zobaczyłam powojniki...oj i rzeczywiście, cieplutko, aż miło Piękne są... Muszę zbudować ramy swojego ogrodu, zadbać o żywopłot, drzewa, krzewy, a jak już będę miała ten etap za sobą pokuszę się o takie ślicznotki, bo cudnie zdobią ogród. Zapisuję w notatniku

Asiu, cieszę się, że Ci się podobają.
Wiadomo, są rzeczy, które trzeba zrobić jako pierwsze.
basia3012 00:21, 19 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Basiu ładne masz te Nigry (i nie tylko oczywiście, masz dużą różnorodność roślin, lubię tak ). Też u siebie planuję .
Powojnikami też się zachwycam. Czy one są trudne w pielęgnacji?

Agnieszko, dziękuję za odwiedziny.
Moje powojniki są grupą powojników włoskich czyli Viticella. One są łatwiejsze w uprawie niż powojniki wielkokwiatowe. Włoskie mają mniejsze kwiaty ale jest ich chyba więcej niż u wielkokwiatowych.
U powojników najważniejsze jest prawidłowe posadzenie zgodnie z zaleceniami a potem to nawożenie i podlewanie. Ja sadziłam powojniki w głębokich i szerokich na około 50 cm dołach wypełnionych dobrą ziemią i obornikiem. Latem trzeba je podlewać dosyć obficie bo korzenią się głęboko. No i nawóz co 3 tygodnie. Ja używałam zwykłego Florovitu w płynie, około 0,5 szklanki na taką zwykłą konewkę, chyba 8 l. Dla okazalszego kwitnienia sadziłam po 2 sztuki tej samej odmiany w jeden dołek.
Agatorek 00:24, 19 mar 2021

Dziękuję Basiu
Może kiedyś się skuszę .
Joann 00:59, 19 mar 2021

basia3012 napisał(a)

Ten mi się podoba bardzo, Kasiu jaka to odmiana? Gęsto rosną, są naprawdę bardzo ładne. Moja córcia by się ucieszyła, gdybym wsadziła w ogrodzie takie piękne, kwieciste pnącze, bo jak widzi, że się głowię na podwórku, co by tu wsadzić, to tylko pyta, czy będą kwiatki, bo ona chce "takie kolorowe kwiatki" no muszą być!
April 14:05, 19 mar 2021

basia3012 napisał(a)

Asiu, moje Nigry są u mnie 3 rok a niektóre w zeszłym roku były posadzone.
Nie przycinam ich. Może i trzeba to robić ale ja nie cięłam.

Ja swoje drzewka tnę co roku po kwitnieniu, dla zagęszczenia. Moje kupowałam pod nazwą Pissardi ale generalnie to niemal to samo.

Powojniki tylko kłują w oczy tych co nie mogą sobie na nie pozwolić
Cudne okazy
basia3012 15:07, 19 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Dziękuję Basiu
Może kiedyś się skuszę .

Agnieszko, jeśli będziesz miała miejsce na pnącze to polecam powojniki włoskie.
basia3012 15:11, 19 mar 2021

Joann napisał(a)

Ten mi się podoba bardzo, Kasiu jaka to odmiana? Gęsto rosną, są naprawdę bardzo ładne. Moja córcia by się ucieszyła, gdybym wsadziła w ogrodzie takie piękne, kwieciste pnącze, bo jak widzi, że się głowię na podwórku, co by tu wsadzić, to tylko pyta, czy będą kwiatki, bo ona chce "takie kolorowe kwiatki" no muszą być!

Asiu, ten białawy to White Prince Charles. Jest taki brudnobiały ale może się podobać. Jest młody a już bardzo bujny. To jest oczywiście powojnik włoski.
Ja dla uzyskania szybszej bujności sadzę w jednym dołku po 2 szt tej samej odmiany. Wydawać się może, że to jeden powojnik a to 2 sztuki. Takie małe oszustwo.
basia3012 15:16, 19 mar 2021

April napisał(a)

Ja swoje drzewka tnę co roku po kwitnieniu, dla zagęszczenia. Moje kupowałam pod nazwą Pissardi ale generalnie to niemal to samo.

Powojniki tylko kłują w oczy tych co nie mogą sobie na nie pozwolić
Cudne okazy

Też tak mi się wydaje, że Nigra i Pissardi są tak podobne do siebie, że trudno je odróżnić. U mnie są i Pissardi i Nigry i nie wiem, które są które.

Powojniki są i do cienia również. Więc Aprilku można znaleźć dla jednego miejsce nawet w donicy. Ale leśne ogrody mają taki swój klimat, urok i cudny nastrój, że nic więcej tam nie potrzeba. Twój ogród Aprilku właśnie taki jest, przepiękny.