Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Adela 22:27, 04 paź 2021

Wiosenna zieleń jesienią? Jak to robisz?
Nt. cisów odpowiedziałam u siebie. Ale widzę, że masz Hicksii sporych rozmiarów?
Gardenarium 08:04, 05 paź 2021

Hicksii masz na tych obwódkach? Jeśli tak, to za duże do utrzymania małych rozmiarów. Posadź Repandens.

Instagram Ogrodowiska
daredevil 08:18, 05 paź 2021

Zaglądam, ależ masz bujność w ogrodzie! Zazdroszczę!
Muszę się nauczyć cierpliwości, nie mogę się doczekać aż mi krzewy i drzewa podrosną

pozdrawiam serdecznie!
Roocika 09:39, 05 paź 2021

basia3012 napisał(a)

Basiu, to zawsze tak jest, sprawdzaj, czy nie mają sucho i w razie czego podlej. Muszą się ukorzenić. Te doniczkowe zawsze są lekko przesuszone w szkółkach i szybciej jesień sygnalizują.

Ślicznie u Ciebie bergenie wyglądają. Moja bergenia odchorowuje przesadzanie, mam nadzieję, że przeżyje
basia3012 19:57, 05 paź 2021

Adela napisał(a)
Wiosenna zieleń jesienią? Jak to robisz?
Nt. cisów odpowiedziałam u siebie. Ale widzę, że masz Hicksii sporych rozmiarów?

Dzięki Elu, przeczytałam już o cisach. Muszę je usunąć. I znowu robota. A już miałam odtrąbić zakończenie sezonu. Ha, ha, ha.Naiwna ja.
Ale wiesz, tak to jest jak człowiek nie pyta się ludzi tylko sadzi co mu na myśl przyjdzie.
Miałam obwódkę z żurawek- po zimie były brzydkie i wymagały pracy. A było ich w sumie około 200 sztuk! Usunęłam.
Miałam obwódkę z Hakonek- zaczęły się rozłazić w głąb rabat i dookoła. Też wymagałyby częstego ograniczania. Usunęłam.
Posadziłam cisy. Myślałam, że tylko co roku przytnę i będzie schludnie i bez większej pracy. A tu okazało się, że to giganty.I co ja teraz tu posadzę? Danusia radzi cis Repandens. Szukałam już go na Allegr.... Małych nie ma a duże są drogie. A ja ich potrzebowałabym trochę.
Pozdrawiam Elu serdecznie.
Adela 21:06, 05 paź 2021

Basiu, rozumiem Twój problem. Ale lepiej teraz, gdy cisy są jeszcze malutkie.
Nie będzie dla Ciebie pocieszeniem, gdy powiem, że ja też co chwilę coś usuwam. Nie dlatego, że taki mam kaprys, ale konieczność spowodowana najczęściej chorobami. Żurawki też usunęłam, bo pokochały je opuchlaki. Jak się później okazało, opuchlaki byłe wszędzie. Podejmując z nimi totalną walkę, wiele roślin fajnie wypełniające rabaty, musiałam usunąć, aby mieć łatwy dostęp podczas oprysku. I tak już drugi rok. Już widzę, że nie ostatni.
Co roku liczę, że w kolejnym roku będzie lepiej.
I u Ciebie też tak będzie. Czego Ci serdecznie życzę
basia3012 23:31, 05 paź 2021

daredevil napisał(a)
Zaglądam, ależ masz bujność w ogrodzie! Zazdroszczę!
Muszę się nauczyć cierpliwości, nie mogę się doczekać aż mi krzewy i drzewa podrosną

pozdrawiam serdecznie!

Ten ogród ma już 12 lat więc jest już dojrzały. Wciąż się coś upycha to i bujny się zrobił.
Dziękuję bardzo za miłe słowa.
basia3012 23:34, 05 paź 2021

Roocika napisał(a)

Basiu, to zawsze tak jest, sprawdzaj, czy nie mają sucho i w razie czego podlej. Muszą się ukorzenić. Te doniczkowe zawsze są lekko przesuszone w szkółkach i szybciej jesień sygnalizują.

Ślicznie u Ciebie bergenie wyglądają. Moja bergenia odchorowuje przesadzanie, mam nadzieję, że przeżyje

Pewnie tak jest jak piszesz Asiu. Muszę jutro zobaczyć jak jest z wilgotnością.
Asiu, a bergenie to czasem mają żółte liście. I to podobno jest naturalne. Rośnie nowy liść, stary zamiera. Ja je często usuwam. Dlatego wyglądają tak zdrowo.
basia3012 23:56, 05 paź 2021

Gardenarium napisał(a)
Hicksii masz na tych obwódkach? Jeśli tak, to za duże do utrzymania małych rozmiarów. Posadź Repandens.

Dzięki za radę Danusiu.
Szukałam tych Repandensów ale dosyć drogie są a ja na obwódkę to potrzebowałabym ich może ze 200 szt. Na razie usunę te moje cisy a może do wiosny coś wymyślę na zamianę. Ale tak żeby nie pójść z torbami.
anabuko1 10:04, 06 paź 2021

basia3012 napisał(a)

U ciebie zieloniutko jakby lato trwało.
A bergenie wielgachne
. To taka skropulatna odmiana ?
Czy tak u ciebie dobrze rosną ?