Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 21:03, 17 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Pięknie ułożony placyk, ja wzrokowcem jestem, więc takie rzeczy wyłapuję w lot. Mam trochę kostki i też zamierzam sama coś tam zrobić, tylko jakoś ciągle się nie składa, żeby się za to zabrać. Myślałam, że gruszka w tym roku nie będzie miała owoców, to wyleci i będzie miejsce na moje wymyślania. Gruszka obrodziła, narobiłam sporo powideł więc ona zostaje a plany się oddalają.

Wiesz Dorotko, placyk wstępnie był ułożony z dużymi szczelinami wypełnionymi żwirkiem. Nie za bardzo to dobrze wyglądało, żwirek był wszędzie, na płytach, na kostkach, wysypywał się ze szczelin. Nogami się go przenosiło też na trawę. Tak trochę nie za bardzo to wyglądało. Po zmniejszeniu szczelin jest tam drobny piasek. Jest OK.
Byłam u Ciebie już kilka razy. Oglądałam piękne zdjęcia z doliny z korzeniami. Bardzo malownicze miejsce. Zdjęcia cudne. Obejrzałam tez altanę w jesiennej szacie z trawami. Bardzo ładna. Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 21:18, 17 paź 2018

marba napisał(a)
Basiu dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością w przyszłym roku skorzystam. Rozważałam odwiedziny tego lata, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie. Bardzo chciałabym Cię poznać i oczywiście Twój piękny ogród, jak również Olsztyn, w którym jeszcze nie byłam, a to takie piękne miasto wśród jezior. Już się cieszę.

Mam nadzieję, że spotkamy się w przyszłym roku. Olsztyn to b.dobre miasto do mieszkania, życia. Bo jesli chodzi o miejsca zatrudnienia dla młodych to nie za bardzo jest tego dużo. Z większych zakładów pracy to tylko Michelin i Indykpol. Ale powietrze jest zdrowe, dużo lasów, jezior. Ja bardzo lubię Olsztyn. Tu się urodziłam. Zapraszam serdecznie.
Pozdrawiam.

anabuko1 11:19, 19 paź 2018

Kącik do biesiadowania masz suuper.
I widok na ogród bardzo ładny.
I szpaler hakonek.dosadzalas ?
Adela 13:36, 19 paź 2018

basia3012 napisał(a)

Mam nadzieję, że spotkamy się w przyszłym roku. Olsztyn to b.dobre miasto do mieszkania, życia. Bo jesli chodzi o miejsca zatrudnienia dla młodych to nie za bardzo jest tego dużo. Z większych zakładów pracy to tylko Michelin i Indykpol. Ale powietrze jest zdrowe, dużo lasów, jezior. Ja bardzo lubię Olsztyn. Tu się urodziłam. Zapraszam serdecznie.
Pozdrawiam.

Zazdroszczę powietrza. U nas już wyczuwa się smog. Rano i wieczorem lepiej okien nie otwierać. W okresie zimowym tylko w południe mogę wyjść z wnuczką na spacer. I to głównie zależy od ciśnienia i cyrkulacji powietrza.
Pozdrawiam z zamglonego i chłodnego południa
mirkaka 13:29, 22 paź 2018

Bardzo podoba mi się Twoje przedpłocie, ile lat mają te iglaki? Jak je tniesz? Ręcznie?
Widzę że sadzisz jeszcze powojniki, będzie pięknie jak się rozrosną
basia3012 20:39, 22 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Kącik do biesiadowania masz suuper.
I widok na ogród bardzo ładny.
I szpaler hakonek.dosadzalas ?

Dzięki Aniu za miłe słowa. Ten szpaler hakonek sadziłam wiosną. Jedne rozrosły się inne wypadły. Musiałam dosadzać.
basia3012 20:48, 22 paź 2018

Adela napisał(a)

Zazdroszczę powietrza. U nas już wyczuwa się smog. Rano i wieczorem lepiej okien nie otwierać. W okresie zimowym tylko w południe mogę wyjść z wnuczką na spacer. I to głównie zależy od ciśnienia i cyrkulacji powietrza.
Pozdrawiam z zamglonego i chłodnego południa

Elu, u nas też już chłodno, dzisiaj w dzień było +10 stopni.
Na powietrze raczej nie narzekamy. Ale tak jak piszesz to zależy też dużo od ciśnienia i cyrkulacji powietrza. U nas też czasem bywa przyducha.
Pozdrawiam Cię Elu bardzo serdecznie.
basia3012 21:06, 22 paź 2018

mirkaka napisał(a)
Bardzo podoba mi się Twoje przedpłocie, ile lat mają te iglaki? Jak je tniesz? Ręcznie?
Widzę że sadzisz jeszcze powojniki, będzie pięknie jak się rozrosną

Mirko, dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Te jałowce mają około 8 lat. Powinny być przycięte wcześniej. Teraz to mają już takie zdrewniałe pędy, które nie wiem czy puszczą zielone gałązki. Ale wcześniej nie było planów cięcia, miały być takie naturalne. Dopiero tutaj,na Ogrodowisku dowiedziałam się, że one z wiekiem mają tendencję do wypiętrzania się. No i zdecydowałam się na cięcie.
Pierwsze cięcie było wykonane trochę elektrycznymi nożycami do żywopłotu a trochę ręcznymi. A potem przycinałam je jeszcze niżej tylko ręcznymi. Kupiłam nożyce z wydłużanymi rączkami i jest OK.
Na Ogrodowisku podejrzałam taki patent na równe cięcie niskich żywopłotów z wykorzystaniem kartonu- pudła tekturowego. Sprawdził się u mnie i polecam go.
Powojniki są posadzone wzdłuż ogrodzenia, mam nadzieję na piękne kwitnienie za jakiś czas. Niech będzie kwiatowo i kolorowo przy ulicy.

Pozdrawiam Cię Mirko bardzo serdecznie.
ewsyg 15:08, 23 paź 2018

Witaj Basiu

Odbyłam całkiem długi spacer po Twoim ogrodzie. No kochana, porządek to masz do pozazdroszczenia. Wszytko masz dopięte na ostatni guzik. Zachwycające masz powojniki. U mnie wielkokwiatowe niestety łapią uwiąd. Koniecznie muszę pochwalić hortensje, bo zapewne by się pogniewały gdybym je nie doceniła. Cudnie Basiu, bardzo cudnie.

Pozdrawiam Ewa
anabuko1 11:49, 25 paź 2018

Ja kilka hakonek posadziłam latem.
Ale moje jeszcze małe. No 2 podzieliłam na pół.
Może na drugi rok jak przeżyją będę już ładniej wyglądały