Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

sylwia_slomc... 16:01, 25 lut 2020

To teraz do dzieła
gogo 18:05, 25 lut 2020

Fajne plany, teraz czekam na realizację i pochwalenie się efektami
Pod drzewami dobrze by wyglądały rośliny o dwukolorowych liściach, są ozdobą cały sezon i rozjaśniają i nie przypala ich słońce.
Mam dąbrówkę z biało-różowo-zielonych liśćmi, mogę podesłać gdyby Ci taka pasowała.
Kolejny świetny wypad na narty
Waclaw 19:14, 25 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
To teraz do dzieła

Trawę pod rabaty przykrywam kartonami. Wzdłuż ogrodzenia za dębem. Chyba będę musiał kupić folię budowlaną bo to za wolno "idzie".
Brusy na stół wokół dębu już zakupiłem. Teraz rosną tam cebulowe

więc z budową poczekam aż przekwitną.

Waclaw 19:18, 25 lut 2020

gogo napisał(a)
Fajne plany, teraz czekam na realizację i pochwalenie się efektami
Pod drzewami dobrze by wyglądały rośliny o dwukolorowych liściach, są ozdobą cały sezon i rozjaśniają i nie przypala ich słońce.
Mam dąbrówkę z biało-różowo-zielonych liśćmi, mogę podesłać gdyby Ci taka pasowała.
Kolejny świetny wypad na narty

Grażynko, dziękuję za deklarację. Na razie potrzebuję pióropuszniki strusie. Te wybrałem na pewno.
kasiek 19:27, 25 lut 2020

Waclaw napisał(a)

Grażynko, dziękuję za deklarację. Na razie potrzebuję pióropuszniki strusie. Te wybrałem na pewno.

To ja takie mam -jak będą wystawać z ziemi to wykopałabym i przywiozłabym na targi
Waclaw 20:23, 25 lut 2020

na które, Kasiu?
Waclaw 21:07, 25 lut 2020

Tym razem byłem w Granadzie.
wyjazd był "narciarski" ale postaram się przekazać moje wrażenia ogrodowiskowe.
To miasto zachwyca w wielu aspektach.
Pierwszy to temperatura: w Sierra Nevada doskonałe warunki narciarskie, lekki mróz. Niżej, zaledwie 40 km dalej rosną pomarańcze. Te - przed hotelem:
.
Wszechobecne palmy. Tutaj w otoczeniu właśnie kwitnących kosaćców
. Skłamałbym gdybym napisał, że wszystko skąpane w kwiatach. Obok kosaćców przewidziano miejsce na następne nasadzenia - wyplewiona ziemia.
Aleja pomarańczowa przechodziła w grupę ciekawych drzew. Nie widziałem takich dotychczas. Nie miały liści. Jedynie zaschnięte baldachimy orzeszkowatych nasion

Palmy często otoczone są żywopłotem z bukszpanu. Pomiędzy bukszpanem i palmami rosną róże na pniu i jest przygotowane miejsce na kwiaty. Pewnie niedługo będą sadzone.
Waclaw 21:23, 25 lut 2020

Kolejny punkt to Alhambra. Od dawna marzyłem aby ją oglądać. Czerwony zespół pałacowy. Twierdza mauretańskich kalifów na szczycie wzgórza. Jeden z emirów budując Alhambrę skierował połowę nurtu rzeki do zasilania tej twierdzy w wodę. Brak wody wokoło a twierdza skąpana w ogrodach. Wszechobecne fontanny, cieki wodne, marmurowe zbiorniki wodne, sadzawki. A wszędzie zieleń i kwiaty. Do dzisiaj robi to ogromne wrażenie

Waclaw 21:27, 25 lut 2020

Waclaw 21:38, 25 lut 2020

Popatrzcie jak precyzyjnymi płaskorzeźbami ozdobione są ściany

ciekawy jestem ile lat musi rosnąc glicynia aby miała taki pień jak ta. Na razie bez liści i kwiatów ale ...