Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

kasiek 09:13, 08 mar 2020

Ruszyło - Siły w gotowości?
Waclaw 10:18, 08 mar 2020

Nallar napisał(a)

Też mi to jakoś na syberianki nie pasowało. Moje nawet z ziemi nie wylazły.
Jak to dobrze że Sylwia czuwa.
Wpadnę za kilka dni popatrzeć na żonkile, u mnie ich brak.

Trochę za mało uwagi poświęcam nazwom roślin. Czasami zapisuję co kupiłem ale ... później nie wystarcza chęci aby odnaleźć i sobie przypomnieć
Jak zwał tak zwał - piękne są. A Sylwii dziękuję. Niech się w głowie utrwala
Waclaw 10:23, 08 mar 2020

kasiek napisał(a)
Ruszyło - Siły w gotowości?

Tak Kasiu. Wczoraj czyściłem grządkę i trawnik wokoło. Podsypałem moje ciemierniki dolomitem. Z odsypywaniem i przycinaniem róż czekam na forsycje.
Dopiero deszcz mnie wygonił. A ile zadowolenia!!

Siły w gotowości ale prac na nowym terenie nie podejmuję ze względu na działania "życzliwej" osoby.
Anda 10:37, 08 mar 2020

Fajnie, że już zacząłeś
A co „życzliwa“ osoba zrobiła?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 13:49, 08 mar 2020

Waclaw napisał(a)

Trochę za mało uwagi poświęcam nazwom roślin. Czasami zapisuję co kupiłem ale ... później nie wystarcza chęci aby odnaleźć i sobie przypomnieć
Jak zwał tak zwał - piękne są. A Sylwii dziękuję. Niech się w głowie utrwala
Nie ma za co Bardziej prostuję przez wzgląd na osoby, które na Ogrodowisko zaglądają i czytają by się uczyć bo stawiają pierwsze kroki. Niech się uczą poprawnie
Sama tak się nauczyłam nazwy chwastów u nas na wsi, ze do tej pory gwiazdnica to miesoczyk, a komosa to łoboda I nieraz się zastanawiam jak nazywa się właściwie, a nie w naszym miejscowym języku jak chcę komuś powiedzieć o co mi chodzi
sylwia_slomc... 13:51, 08 mar 2020

No właśnie napisz bo miałam w tygodniu rośliny słać, a jeszcze nie wykopane i nie wiem kopać czy nie?
Waclaw 19:14, 08 mar 2020

Anda napisał(a)
Fajnie, że już zacząłeś
A co „życzliwa“ osoba zrobiła?

Opiszę na priv
Waclaw 19:25, 08 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie ma za co Bardziej prostuję przez wzgląd na osoby, które na Ogrodowisko zaglądają i czytają by się uczyć bo stawiają pierwsze kroki. Niech się uczą poprawnie
Sama tak się nauczyłam nazwy chwastów u nas na wsi, ze do tej pory gwiazdnica to miesoczyk, a komosa to łoboda I nieraz się zastanawiam jak nazywa się właściwie, a nie w naszym miejscowym języku jak chcę komuś powiedzieć o co mi chodzi

Piękne są te miejscowe nazwy. Bardzo lubię słuchać regionalizmów gdy u kogoś jestem. Z wielkim wzruszeniem słucham wschodniego "zaciągania" ponieważ przypomina mi się babcia z Zamościa i czasy kiedy jako chłopiec, później młodzieniec jeździłem do niej na wakacje. Lubię rzeszowski akcent bo wspominam ciocię i coroczne wakacje u niej. Lubię rozmawiać ze Ślązakami intonując odpowiednio język ( niestety nie godom). Uważam, że miejscowy język nas wzbogaca. Trochę żal że niektórzy na siłę starają się zapomnieć mowy dziadków czy rodziców. Staram się ich zrozumieć - wszak wraz z migracją języki się mieszają. Telewizja, szkoła robi swoje. Rzadko się spotyka regionalizmy. Tym bardziej je cenię.

Co do roślin to całkowicie Cie popieram. I mnie się przydadzą takie poprawki
Waclaw 19:26, 08 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
No właśnie napisz bo miałam w tygodniu rośliny słać, a jeszcze nie wykopane i nie wiem kopać czy nie?

Opiszę na priv. Słać, słać bo trudności mnie mobilizują a nie słabią. Sadził będę.
Magleska 20:25, 08 mar 2020

Wacław bardzo dobre podejście
mnie też trudności mobilizują do działania