Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 06:35, 14 wrz 2021

Violettę obowiąkowo powinnam mieć, poczekamy aż zakwitnie.

Instagram Ogrodowiska
daredevil 07:02, 14 wrz 2021

O wow Ale się dzieje! Danusiu, czapki z głów! Co to będzie jak już wszystko zrobicie? Będzie trzeba mieć tydzień żeby wszystkiego naoglądać

jak mocujecie te paski cortenu żeby stały w pionie?
pozdrawiam serdecznie
Gardenarium 07:46, 15 wrz 2021

Wbijamy pręty (mierzymy ich wysokość niwelatorem) i taśmy są przyspawane.

Instagram Ogrodowiska
Mgduska 08:34, 16 wrz 2021

Gardenarium napisał(a)
Violettę obowiąkowo powinnam mieć, poczekamy aż zakwitnie.

Nom czekam
Bog 17:53, 18 wrz 2021

Pięknie wszystko urosło ogrom pracy za Wami a planów nie brakuje ma być też ogród różany, Danusiu jestem bardzo ciekawa jakie odmiany róż posadzisz.
Pozdrawiam serdecznie.
Gardenarium 09:36, 19 wrz 2021

Ja w sumie nie mam planu co do odmian róż, trudno się zdecydować, na pewno muszę ulokować te róże, które już mam od jakiegoś czasu i biedne się poniewierają koło namiotu. Tej jesieni znajdą już miejsce. Ostatnio załatwiliśmy bardziej spróchniały obornik do dołków pod róże. Na razie szykujemy stanowiska przekopując rabaty różane puszystym kompostem z pociętymi z wiosny trawami. Jest super, do tego dodajemy obornik z wielkiej pryzmy, a w dołki będziemy mieszać ten stary.

Tutaj ziemia ogrodowa zakupiona, mieszana glebogryzarką

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:36, 19 wrz 2021

Ścieżki będą korytowane i nasypana podbudowa i żwirek (lub tłuczeń drobny)

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:39, 19 wrz 2021

Tutaj już z kompostem i obornikiem. Rabaty są podwyższone względem metalowych obrzeży.
To będzie idealne podłoże dla róż, po całości rabaty, a nie tylko w dołkach.
Dlatego warto się natrudzić aby róże i byliny kwitły potem obficie i miały siłę obronić się przed chorobami.

Prace utrudnia deszczowa pogoda, bo świeża ziemia szybko namaka wodą i nie daje się przegrabiać.

Instagram Ogrodowiska
Gosiek33 09:53, 19 wrz 2021

Danusiu jestem oszołomiona tymi Waszymi pracami nad konstrukcją ogrodu !

Jak ma się wsadzanie roślinki do dołka w wolnym miejscu akurat odnalezionym w rabatce - stąd potem efekty
sylwia_slomc... 10:08, 19 wrz 2021

U nas niestety ścieżki z kamienia słabo się sprawdzają, nasiewa się z za płotu wszystko na nie i potem tylko cały rok stale je plewimy.....

Na rabacie w lasku daliśmy ostatnio grube kartony i zasypaliśmy przekompostowanymi liśćmi, niestety w wielu miejscach trawa która tam rośnie przebija się ponownie, wczoraj dokładaliśmy kartonów jeszcze i na to poszły trociny, może do wiosny uda się ją zamęczyć bo na zdzieranie już ani czasu ani sił nie starcza...

Podziwiam stale Wasz zapał do działania Jednak co ogród to inne usytuowanie i inne problemy z którymi trzeba się mierzyć. Ja gdybym jeden sezon odpuściła to miałabym wielkie pole nawłociowe zamiast rabat i ścieżek, a trawnik na połowie ogrodu opanował krwawnik, wypiera nawet mikro koniczynę. Rwiemy kurom na bieżąco bo lubią
Ciekawa jestem róż jakie wybierzesz i jak się będą sprawdzały. Zauważyłam u siebie, ze pierwsze dwa trzy sezony ładnie dobrze rosną, a w kolejnych latach dopada je plamistość i to niezależnie od odmiany. Czym wyższe zostawiam tym gorzej wyglądają po pierwszym kwitnieniu, w przyszłym roku wszystkie ciachnę mocno i odmłodzę jak zdążę