Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

ElzbietaFranka 12:50, 15 paź 2021

Duża baza różana. Mam 3 z nich. Lubię róże Kordesa. Moge jeszcze polecić kilka. Jednak z nadmiaru można dostac zawrotu głowy. Moje roze co niektóre były w agonii jak zadbałam to wyrosły z nich piękne krzewy.
Agatorek 17:31, 15 paź 2021

Pięknie, jesiennie na fotkach

Te drzewka (czerwone, kolumnowe) to ambrowce?

Jestem pod wrażeniem bazy różanej. Będą cudnie wyglądać przy rzeźbie.
Gardenarium 17:40, 15 paź 2021

Róże sadzę w ogrodzie różanym, mam 3 pokoje, tam też są posągi - już poustawiałam, pozbierałam z ogrodu z innych miejsc. Natomiast nad wodą będą trawy, w zasadzie jeden gatunek w dużej ilości.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:49, 15 paź 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Duża baza różana. Mam 3 z nich. Lubię róże Kordesa. Moge jeszcze polecić kilka. Jednak z nadmiaru można dostac zawrotu głowy. Moje roze co niektóre były w agonii jak zadbałam to wyrosły z nich piękne krzewy.

Też ostatnio zaglądam do Kordesa. Dużo róż z tych dołowanych mam z Niemiec, różne, niemieckie i inne, nawet mam kanadyjskie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:49, 15 paź 2021

Agatorek napisał(a)
Pięknie, jesiennie na fotkach

Te drzewka (czerwone, kolumnowe) to ambrowce?

Jestem pod wrażeniem bazy różanej. Będą cudnie wyglądać przy rzeźbie.

Tak Aga, ambrowce, jak płomienie smagające ten brzowy gaj za płotem, super że się oparł pile spalinowej.

Instagram Ogrodowiska
Bog 18:24, 15 paź 2021

Jesień jesień Danusiu przepiękną pokazujesz na fotach.
Szkoda że różankę dopiero wiosną zobaczymy a właściwie latem mus zobaczyć na żywo.
sylwia_slomc... 18:37, 15 paź 2021

Lista róż imponująca
Gardenarium 20:40, 15 paź 2021

Jeszcze dopisałam dwie - Zaide i Schone Maid.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:42, 15 paź 2021

Bog napisał(a)
Jesień jesień Danusiu przepiękną pokazujesz na fotach.
Szkoda że różankę dopiero wiosną zobaczymy a właściwie latem mus zobaczyć na żywo.

Róże mam rozrzucone do tej pory po tak dużym ogrodzie, że wcale ich nie widać. A teraz będą pachniały w jednym miejscu, będzie świetnie móc siedzieć w tym zapachu.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 21:45, 15 paź 2021

Gardenarium napisał(a)
Zrobiłam na razie klucz sadzenia do pierwszego pokoju różanego. Sektory zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
sektor I - róże białe
sektor II - róże bladoróżowe
sektor III - róże ciemnoróżowe
sektor IV - róże najciemniejsze z możliwych
do tego będzie łuk różany w kierunku altany i jedna róża już jest posadzona.

Każdy sektor będzie miał 2-3 gatunki roślin towarzyszących, podkreślający dominujący kolor róż. Być może będą żywopłociki niskie jako obwódki, ale jeszcze nie wiem.

Już mnie ciekawi, jakie to będą rośliny towarzyszące. Ja na swojej klasycznej różance jeszcze ciągle eksperymentuję ale proso i jarzmianki z ciemiernikami oraz oregano z takimi fioletowymi kwiatami się sprawdzają.

Będzie jak zawsze intrygująco pięknie.