Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 17:06, 14 lis 2018

mira napisał(a)

A musisz ? Pewne masz koncepcję. Może Katka wie.
Zakup donic to fajna sprawa. Mi jedną rozsadził agapant.

A ja w sprawie agapanta. Kiedyś pisałaś o zimowaniu i napisałaś że są takie które mają zielone liście cały czas i takie którym zamierają - tak ?

Zdziwiłam się bo ja miałam do tej pory tylko takie które zamierały więc ścinałam liście krótko przestawałam podlewać i wstawiałam pod stolik do garażu.
I tak do marca.

Teraz widzę, że są takie /te którym nie ścinałam liści - najczęściej nowe /
które ani myślą żółknąć i nie wiem jak te przechować - czy światło,podlewanie, jaka temperatura.

Kiedyś gadałam z Jasią Poziomka która jak wiadomo jest ekspertem agapantowym i Jasia twierdzi, że agapanty muszą mieć długi czas odpoczynku i nie warto ich budzić już w marcu bo potem nie kwitną - ale Jasia chyba nie ma tych z zielonymi liśćmi.

pozdrawiam

Nom, mam koncepcję na donice pod szklarnią, a tam pasują czarne

Agapanty, ja mam takie co liście klapną i same donice z korzeniami zimują. Moje nie kwitły bo Babcia Jasia poprzesadzała i miały za dużo miejsca a one lubią ciasnotę

Te z liśćmi utrzymującymi się - światło, chłodno, mało podlewania.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:08, 14 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
'Feuerzauber' też mam. Oczary rosną jak kielichy. Dobre do miejsc narożnych.

Ale masz fajną szkółkę!

Nom, mam monopol na topiary

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:09, 14 lis 2018

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Danusiu! Z przyjemnością przeczytałam całą opowieść o Waszym nowym, angielskim ogrodzie.

Ha, no nie całkiem cała, bo przerwałam. Zbieram siły na dalszy ciąg
Chyba stanęło na 2015.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:13, 14 lis 2018

Instagram Ogrodowiska
MartaKozak 17:13, 14 lis 2018

Gardenarium napisał(a)

Mnie samą ten ogród zadziwia, marzyłam o takim ogrodzie, który mnie zadziwi. Jest nieobliczalny a jednocześnie przewidywalny. Bo mogę wpływać na jego kształtowanie, codziennie odkrywam w nim tajemnice, codziennie nasuwają się nowe pomysły.

Latami gromadziłam eksponaty, nawet nie wiem co mam, więc jest nadzieja, że to wszystko ujrzy światło dzienne i będziemy mogli podziwiać np. antyczne angielskie narzędzia ogrodnicze, jakich nie znamy Co roku na CHFS kupowałam takowe.
Zapraszam wiosną, a potem latem i jesienią.

Nie moge sie juz doczekac
sylwia_slomc... 17:39, 14 lis 2018

Ja też
UlaB 20:03, 14 lis 2018

Gardenarium napisał(a)
Kto wie jaką farba nie odlezie, gdy pomaluję donicę na czarno?

Nie wiem czy ktos juz odpowiedzial bo kontemplowalam pismo obrazkowe - cudo... powzdychalam sobie jak zwykle... Bordowy wilczomlecz obik stipy wygląda genialnie.
Ale do rzeczy - my malowalismy ceramike farba Viva Garden z Altaxu (kupiona w Casto) - na razie bez zarzutu ale jeszcze nie zimowała. Tą samą farbą malowalismy karmnik i on juz 3 sezon wygląda jak swieżo malowany, także nam nadzieję ze i ceramika zachowa sie przyzwoicie.
Gardenarium 20:05, 14 lis 2018

To taka jakby glina a jakby terakota.. Viva Graden mam, ale takie nietypowe kolory.

Kurczę, patrzę i nie ma czarnego, jest borówka jakaś Chyba to czarny ??

Instagram Ogrodowiska
mira 00:31, 15 lis 2018

Gardenarium napisał(a)

Jak jest zrobiony ten trawniczek, czy to z rolki?

Danusiu teraz zajrzyj do mnie co Ci pokazałam - co byś z taką dalią zrobiła

oczywiście Twoje widziałam, zawsze mnie wołają jak pokazujesz
Gardenarium 17:43, 15 lis 2018

Tak Miro, te trawniczki są z rolki. W Anglii często tak podkreślają rabaty i mnie się podoba, bo jest wykończenie między drogą a rabatą. W dodatku są utrzymywane idealne kanciki, co daje efekt "brzytwy"

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies