Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Rosa 13:38, 03 gru 2018

Masz rację Pszczółko, to przepiękna mistrzowska rabata. Też na nią zwróciłam uwagę.
malgorzata_s... 13:50, 03 gru 2018

Droga Roso każdy artysta tworzy w jakimś stylu.Pomimo że jesteśmy Polakami budowaliśmy w stylu francuskim, romańskim itp.Podobnie jest z ogrodami. Danusia tytułem podkreśliła na jakim stylu się wzorowała co nie przekreśla tego że ogród jest w Polsce i tworzony przez zdolną Polkę w jej własnym stylu z wieloma polskimi roślinami który wypracowała na jakimś wzorze .Wszyscy wiemy ile Danusia widziała ogrodów angielskich i jak ceni to ogrodnictwo z ogromnymi tradycjami co nie przeszkadza jej w prmowaniu Polski.Trudno wypierać się że się od kogoś czerpało wiedzę.
W wielu ogrodach pokazowych tabliczki głoszą,,ogród angielski,,czy,,ogród francuski,,świadczy to o tym że te ogrody nie są polskie?
To że Danusia nie udaje że sama wymyśliła kanciki,obwódki i topiary sprawia tylko że jest wiarygodna i uczciwa.To że głośno będziemy krzyczeć i podkreślać że to POLSKI ogród nie zmieni faktu że jego inspiracją były ogrody angielskie. ,,Moja Anglia,,to moim zdaniem nic innego jak skrót myślowy Danusi która zawsze uważała że u nas w Polsce mogą być ogrody piękniejsze jak w Anglii.Dlatego powstało Ogrodowisko dzięki któremu te ogrody się tworzą. Pozdrawiam.
Kasya 14:04, 03 gru 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Droga Roso każdy artysta tworzy w jakimś stylu.Pomimo że jesteśmy Polakami budowaliśmy w stylu francuskim, romańskim itp.Podobnie jest z ogrodami. Danusia tytułem podkreśliła na jakim stylu się wzorowała co nie przekreśla tego że ogród jest w Polsce i tworzony przez zdolną Polkę w jej własnym stylu który wypracowała na jakimś wzorze .Wszyscy wiemy ile Danusia widziała ogrodów angielskich i jak ceni to ogrodnictwo z ogromnymi tradycjami co nie przeszkadza jej w prmowaniu Polski.
W wielu ogrodach pokazowych tabliczki głoszą,,ogród angielski,,czy,,ogród francuski,,świadczy to o tym że te ogrody nie są polskie?
To że Danusia nie udaje że sama wymyśliła kanciki,obwódki i topiary sprawia tylko że jest wiarygodna i uczciwa.To że głośno będziemy krzyczeć i podkreślać że to POLSKI ogród nie zmieni faktu że jego inspiracją były ogrody angielskie. Pozdrawiam.

Ale się uśmiałam z wpisu do którego się odnosisz
Nic dodać nic ująć Małgosiu
Pszczelarnia 14:30, 03 gru 2018

Rosa napisał(a)

(...) U nas można jeszcze wyszperać na targach w mniejszych miejscowościach wspaniałe perełki, finezyjne delikatne i gustowne mebelki i inne przedmioty, odlane z żeliwa czy wykute z żelaza ze wspaniałymi zdobieniami i ornamentami o doskonałych proporcjach i wykonane przez naszych rodzimych rzemieślników wychowanych i wyuczonych na wzorach i kanonach kultury bizantyjskiej. (...)

Roso, sprostuję. Wzory i kanony to są rzymskie i greckie - Bizancjum po rozpadzie na wschód i zachód, Cesarstwa Rzymskiego (a więc takiej dzisiejszej Unii Europejskiej: wiele narodów, wiele języków, wspólnota interesów politycznych i handlowych oraz w miarę jednolity porządek prawny) i okresie ciemnych wieków (Wandalowie i wiele innych plemion) tylko zachowało i potem w średniowieczu, jak nastał pokój i Europa odrodziła się (klasztory średniowieczne, karolińscy władcy), przekazało spuściznę grecką i rzymską. Rzymską w prawodawstwie, grecką w sztukach pięknych.
Niestety a może i "stety" Bizancjum (tutaj należy powiedzieć wschodnie imperium rzymskie), choć złote, potrafiło tylko znakomicie kompilować. Nic ponadto.

EDIT: nie na darmo datę upadku Cesarstwa Bizantyńskiego (zdobycie Konstantynopola) uważa się za początek Odrodzenia w Europie.

Przepraszam Danusiu za tę nieogrodową wymianę wiedzy.
Gardenarium 16:59, 03 gru 2018

Ogród nazywa się i będzie się nazywał się Ogrodowisko i taki szyld wypalę na desce.
Moja Anglia to moja Anglia- dodatek mający pokazać do jakiego stylu dążę.

Nikogo nie będę promować. Ogród jest w Polsce i tu zostanie.

Instagram Ogrodowiska
Milka 17:11, 03 gru 2018

Idealna nazwa
Gardenarium 17:12, 03 gru 2018

Pewnie, Ogrodowisko.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:16, 03 gru 2018

gosika67 napisał(a)
Pani Danusiu a co z rododendronami , okrywać czy nie?
Piękne te jednoroczne, mus wysiać na wiosnę.

Bardziej im szkodzi mroźny wiatr niż mróz.
Susza zimą też im szkodzi (susza fizjologiczna). Trzeba podlać przed zimą.
Moim zdaniem trzeba ochronić od strony mroźnych wiatrów.
Czyli osłony z gałęzi świerku, albo maty słomiane.
Ja nigdy nie okrywałam swoich ale są w zaciszu.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 17:17, 03 gru 2018

malgorzata_s... 17:31, 03 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Pewnie, Ogrodowisko.

Super odpowiedź Danusiu i już w obiegu jest nazwa styl ogrodowiskowy ,ogród ogrodowiskowy.