Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

gosika67 18:59, 01 gru 2018

Pani Danusiu a co z rododendronami , okrywać czy nie?
Piękne te jednoroczne, mus wysiać na wiosnę.
sylwia_slomc... 19:36, 01 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Przeglądam sobie zdjęcia i nie wierzę, że to u mnie.

Masz tak samo jak ja
Zawsze tak mam jak zima oglądam co było w sezonie. Jakoś tak zapominam w między czasie i potem jestem zdziwiona, że tak ładnie już
Chciałam spytać co to za różowe cudo w środku czyśćca wełnistego Ci zakwitło???
Myślę nad sypnięciem szarłatu w łąkę kwietną, pięknie by wyglądało, tylko mam obawy, że jak mu się miejsce spodoba to będę miała łąkę szarłatową.
Pięknie na jednorocznej u Ciebie wygląda. Ciekawe czy się wysiał.
Alicja169 22:39, 01 gru 2018

Twoje daliowe "pomponiki" Danusiu wzbudzają moje pożądanie są prześliczne
Ale... jak pomyślę ile tego masz do wykopania to moje pożądanie nieco stygnie
Sebek 10:05, 02 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Przeglądam sobie zdjęcia i nie wierzę, że to u mnie.

Rzeczywiscie trudno uwierzyć, ze te rabaty są w Polsce Mistrzowskie
Gosialuk 11:48, 02 gru 2018

Piękne. Cały czas zachwycają, o każdej porze roku. Cieszę się, że trafiłam na ogrodowisko, bo cały czas dowiaduję się nowych rzeczy.
20:50, 02 gru 2018
Przepięknie, kolorowo, bajecznie takie ogromne pole do popisu pozdrawiam
mira 21:42, 02 gru 2018

Danusiu oglądam wszystkie Twoje wpisy bo zawsze jest coś ciekawego.
Zdjęcia ze szronem zjawiskowe i Wasza radość udzielają się.
Lubię oglądać historie prac no i czytać, że stale coś jeszcze robicie bo przecież w ogrodzie można różne prace realizować choć pogoda już zmienna jest.

Mi się już nie chce, ja mam już głowę w pierniczkach niemniej zatęskniłam za ogrodem i trzeba wybrać się bo zawsze coś się znajdzie do roboty.

pozdrawiam serdecznie
Rosa 13:03, 03 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
W Mojej Anglii ....

Serce mi pęka jak to czytam i jak zauważyłam nie tylko mnie.
Wspaniała POLSKA Projektantka i Ogrodniczka tworząca przecudne rabaty z mistrzowsko dobranymi kolorami, którym angielskie nie dorównują nawet do pięt, oddaje hołd angielszczyźnie i w nazwie „Moja Anglia” dobrowolnie oddaje hołd, swoje zasługi i talent obcemu krajowi zza morza. Mówią, że polskość to nienormalność, ale … czy musimy w to wierzyć, czy musimy dawać dowody, że tak jest? Póki jeszcze jesteśmy w Polsce i na polskiej ziemi szanujmy i kochajmy ją, bo jest NASZĄ OJCZYZNĄ. Sławmy jej imię i podkreślajmy, że to POLSKA myśl, POLSKA twórczość, POLSKI talent. Nie odbierajmy sobie sami polskości i nie pozwólmy, by ktoś ją nam odebrał. Przyszło nam żyć w czasach trudnych, w których musimy o tę polskość walczyć, a zachowanie tradycji i polskiej kultury pozwoli nam przetrwać jako naród.
Zanim wykujesz lub odlejesz tablicę z nazwą, którą powiesisz na ogrodzeniu Swojego wymarzonego ogrodu zaprojektowanego i tworzonego z taką radością i nakładem ciężkiej pracy, pamiętaj skąd Twoje korzenie, kim jesteś, gdzie jesteś i dla kogo go tworzysz. Bo tworzysz dzieło wiekopomne, które przetrwa wieki i nie robisz go tylko dla siebie a zostawisz do podziwiania dla przyszłych pokoleń I czy chcesz na pewno by był na chwałę angielskim ogrodom?
Masz okazję wypromować Polskę, Polski Styl, Patriotyzm, Polską Twórczość, Polski Talent, który niewątpliwie posiadasz. Nie musisz promować Anglii tu w Polsce i na polskiej ziemi. Anglia sama siebie promuje i bez Ciebie sobie świetnie radzi. Chcesz być uznawana za kosmopolitkę i snobkę czy za świadomą swego talentu Polkę i Naszą Danusię wspaniałą, przemiłą, służącą dobrą radą i pomocą?
Musiałam to napisać. Zimowy czas, mniej pracy w ogrodzie, więcej czasu na refleksje i przemyślenia. Może to czas na zastanowienie nad właściwą piękną polską nazwą dla niepowtarzalnego ogrodu Ogrodniczki w której piersi przecież bije polskie serce. To też czas, by pomyśleć co zrobić, by ogród pozostał w znakomitej formie jak już nas nie będzie.
Danusiu, można się zachwycić, może się coś bardzo podobać, ale …… serce powinno pozostać na swoim miejscu i bić dla własnego kraju.

edit : coś dziś wcina teksty

Danusiu, nie wszystkie przedmioty co mają 100 czy 200 a nawet i 500 lat są zabytkami. Przedmioty określane jako zabytek muszą posiadać określone cechy, wartość historyczną, artystyczną, naukową itd. są skatalogowane i nie można ich wywieźć z żadnego kraju (reguluje to Karta Wenecka). U nas można jeszcze wyszperać na targach w mniejszych miejscowościach wspaniałe perełki, finezyjne delikatne i gustowne mebelki i inne przedmioty, odlane z żeliwa czy wykute z żelaza ze wspaniałymi zdobieniami i ornamentami o doskonałych proporcjach i wykonane przez naszych rodzimych rzemieślników wychowanych i wyuczonych na wzorach i kanonach kultury bizantyjskiej. A pieniądze ciężko zarobione nie będą wywiezione z kraju a pozostaną u nas.
Rosa 13:04, 03 gru 2018

Sebek napisał(a)

Rzeczywiscie trudno uwierzyć, ze te rabaty są w Polsce Mistrzowskie

Dlaczego trudno uwierzyć? Czy mistrzostwo obce jest Polsce? Czy Polak nie potrafi czegoś pięknego stworzyć? Czy w Polsce takie kwiaty nie mają prawa rosnąć? Oj Sebek.
Pszczelarnia 13:19, 03 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Jednoroczna

(...)

(...)

Niezwykła. Tylko mistrzowie umieją stworzyć takie dzieło. A mi dane jest uczyć się od Mistrza.