Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

Bogdzia 00:05, 23 sty 2012

marzena napisał(a)
dziękuję bardzo Bożenko
ja też, na podstawie Twojej encyklopedii, tak typowałam - na Blutopię ten lila, na Franceskę ten czerwony/bordowy, no jeszcze doszukiwałam się podobieństw tego białego do Lachsgold lub Eskimo, a lekko różowego do Album Novum ( nie wiem, czy nie zrobiłam jakichs błędów w nazwach - oglądając Twoje rh, pisałam na karteczce...
merci jeszcze raz, w każdym razie zdopingowałaś mnie do odszukania nazw tych roślin

Blutopia jest prawie pewna. Nad białym czy to eskimo sie też zastanawiałam ale kształt kwiatu jest inny nieco chyba żeby on się dopiero rozwijał. Laschsgold to nie jest na 100%, a czerony gdyby był mniej oświetlony byłoby łatwiej stwierdzic bo kilka jest podobnych i to wsród wielkokwiatowych i też tych co kwitną wczesnie na wiosne. Zobaczymy kiedy znów zakwitnie bo termin kwitnienia też duzo powie. Album Novum ma kolor lekko lila a nie róż wiec tez nie jest to on.Poszukamy jeszcze może znajdziemy jak zrobisz jeszcze więcej zdjec w róznym świetle.
monteverde 00:59, 23 sty 2012

Marzenko a ten 1 biały to wysoki? jeżeli nie to może być jakuszimański Schneekrone http://www.goldplants.eu/r%C3%93%C2%AFaneczn-iki-c-11.html szukaj tutaj
barbara_kraj... 01:21, 23 sty 2012

Marzenko, nie tak łatwo oznaczyć rh na podstawie samych kwiatów. Musiałabyś podać więcej informacji: o pokroju krzewu, wysokości i szerokości, wielkości kwiatów, terminie kwitnienia - jak wspomniała Bożenka, kształcie liści. Poza tym w trakcie rozwijania się kwiaty często zmieniają kolor.
Ten rózowy z pewnością nie jest Album Novum. Zerknij u mnie, uprawiam go już sporo lat i łatwo go rozpoznaję, w pełni kwitnienia jest czysto biały. Pierwszy podobny jest do Cunningham's White.
monteverde 01:30, 23 sty 2012

Cunningham's ma brązowawą plamkę
Martek 02:47, 23 sty 2012

Piękne góry i psiaki fajne oba Marzenko twoje ?
ell 07:43, 23 sty 2012

marzena napisał(a)

Powiedz mi Marzenko - w tej piwniczce przechowujesz warzywa i owoce? Andrzej chce zrobić taką mini piwniczkę, a ja się ciągle zastanawiam.
Martek 10:33, 23 sty 2012

Mnie się ta piwiczka bardzo podoba .Czytając myślałam,że Andrzej zechce zrobić taki mini włam ...?)))))))))
Bogdzia 10:42, 23 sty 2012

ell napisał(a)

Powiedz mi Marzenko - w tej piwniczce przechowujesz warzywa i owoce? Andrzej chce zrobić taką mini piwniczkę, a ja się ciągle zastanawiam.

Cudna jest ta piwniczka, pieknie wyglada ten kamień. Kto ma warunki powinien zrobic bo i użyteczna też jest, a na górze jakiś skalniak.
marzena 14:08, 23 sty 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Marzenko, nie tak łatwo oznaczyć rh na podstawie samych kwiatów. Musiałabyś podać więcej informacji: o pokroju krzewu, wysokości i szerokości, wielkości kwiatów, terminie kwitnienia - jak wspomniała Bożenka, kształcie liści. Poza tym w trakcie rozwijania się kwiaty często zmieniają kolor.

wiem, wiem Basiu
w 'encyklopedii Bożeny' zwracałam głównie uwagę na kwiaty, bo one są najbardziej wyraziste... a i moje fotki dotyczyły kwiatów w zbliżeniu...
w każdym razie mam zamiar oznaczyć dokładnie przynależność systematyczną moich rh i azalii

Aniu, dzięki, będę tam zaglądać
marzena 14:20, 23 sty 2012

Marta, no pewnie, psiaki nasze...
Ela, Bogdzia - piwniczka jest nawet dość spora... tak przechowuję tam warzywa - w sumie zresztą niewiele, ze 2 skrzynki...ale świetnie się trzymają, chyba dobry mikroklimat tam panuje a reszta piwniczki słabo wykorzystana na razie ( zamiast wina trochę doniczek i rupieci ... ) ale mam nadzieję, ze to się zmieni a z tyłu od południa i zachodu 'na dachu piwniczki' jest skalniak ( ale już o tym wspominałam...)