Paula - niestety nie wiadomo jakiej jakości jest ten torf. W torfowym podłożu konieczne jest systematyczne nawożenie. Albo zastosujesz siarczany o których pisałam, albo poszukaj sobie nawozu z jak największą ilością azotu w formie AMONOWEJ i magnezem.Ta forma jest najlepiej przyswajalna przez rh i pięknie je koloruje, wydobywa z nich naturalnie głęboki odcień zieleni. Badania, których wyniki ogłoszono na ostatniej Międzynarodowej Konferencji ds. Rododendronów ( a tak - odbywają się takie

pokazały, iż hybrydy ogrodowe mają znacznie większe zapotrzebowanie na azot, niż się wcześniej spodziewano i zalecano. Także nie są to rośliny do ogrodów ekologicznych, bo potrzebują nawożenia nawozami sztucznymi.
Wracając do problemu - opcja wieloskładnikowa jest chyba bardziej optymalna jeśli nie przemieszałaś torfu z glebą, Stare liście mają prawo być nieco umęczone, Zasil i obserwuj jak będą wyglądały nowe przyrosty. Jak to nic nie da - wyciągaj i mieszaj. Przynieś garść próchnicy z lasu iglastego - ożywisz życie glebowe. Zaraz mnie okrzyczy jakiś leśniczy

Ale jestem świeżo po lekturze badań nad właściwością pórchnicy i kompostu z próchnicy leśnej.
Pozdrawiam wszystkich Znajomych Ogrodowiskowych, nieco się stęskniłam