Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

AlicyaLK 09:51, 14 maj 2013

Gardenarium napisał(a)
Polecam Limelight, jest najlepsza. Anabelkę deszcz gnie do ziemi bo ma cienkie pędy, musisz płotki stawiać.

Danusiu, a te odmiany, które mi polecano:

Bukietowa Renhy Vanille Fraise
Invincibelle Spirit (drzewiasta )

to też będę musiała podpierać? Szykuję długi pas hortensji i chyba nie chciałabym kilku metrów płotków budować...

Zależało mi na ładnych różowych kwiatach... stąd te propozycje, ale ważniejsza dla mnie jest funkcjonalność... Help!
malkul 21:41, 15 maj 2013

Danusiu jak zajrzysz to doradź mi proszę czy incrediball czy limelight?
Sebek 22:50, 18 maj 2013

Wg mnie do Twojego ogrodu bardziej pasuje Limelight - albo Silver Dollar
mleczajka 11:35, 19 maj 2013

Hejka. W jakiej odległości od elewacji posadzić hortensję pnącą, żeby nie była za blisko ani za daleko?
mleczajka 12:07, 20 maj 2013

No i posadziłam, ok 25cm od ściany. Dobrze czy za daleko?

Janina 14:38, 20 maj 2013

Planuję posadzić hortensje Limelight w szpalerze a przed nim piórkówkę, poradzcie czy to dobry pomysł czy inna trawa lepiej by pasowała. Przed rozplenicą rośnie ciemna żurawka. Nadmienie że jest to duża rabata przed domem i posadziłam dużymi plamami żurawki złotą tawułę japońską, potem miały być jakieś trawki i szpaler hortensji, mam też żywopłocik bukszpanowy. proszę o pomoc.
Sebek 22:00, 20 maj 2013

A ja bym poprosił o zobrazowanie tego miejsca. Przed domem powinny dominować gatunki zimozielone, żeby było ładnie przez cały rok. Szpaler hortensji z rozplenicami wyglądałby świetnie, ale to i to najpiękniejsze jest latem, a po zimie i wiosną niekoniecznie.
Sebek 22:03, 20 maj 2013

mleczajka napisał(a)
No i posadziłam, ok 25cm od ściany. Dobrze czy za daleko?

Wg mnie nawet za blisko.....Musisz sprawdzić czy jak pada deszcz to woda bezpośrednio do niej dociera.....Bo jak nie to posadziłbym ją dalej od domu....
Janina 13:36, 21 maj 2013

Sebek napisał(a)
A ja bym poprosił o zobrazowanie tego miejsca. Przed domem powinny dominować gatunki zimozielone, żeby było ładnie przez cały rok. Szpaler hortensji z rozplenicami wyglądałby świetnie, ale to i to najpiękniejsze jest latem, a po zimie i wiosną niekoniecznie.
Dziękuję Sebku za szybką odpowiedż. Rabata jest w kształcie prostokąta 9x8 nia razie jest w przebudowie, wykopuję część roślin bo było ich po prostu za dużo i różne gatunki. Część roślin musi zostać bo są za duże do przesadzenia, między innymi jałowiec kolumnowy z zimozielonych mam tam bukszpany i żurawki. Powiedz mi co z zimozielonych mogła bym posadzić, dodam że rabata jest od zachodu Postaram się w najbliższym czasie zrobić jakieś zdjęcie.
anax 09:38, 22 maj 2013

To nie dobrze, bo ja własnie przed domem planowałam posadzić 5 szt Limek wymiennie z zimozielonymi. Lubię hortensje, a w ten właśnie sposób chciałam przełamać kwiatami zieleń bukszpanów i form szczepionych. Pozostaje mi tylko ponowne przemyślenie sprawy.
Pozdrawiam