Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

ZbigniewG 16:07, 21 kwi 2013

Ines raczej kredą lub wapnem magnezowym , małą garść na wiosnę i nie co roku bo przesadzisz
paola1a 18:44, 21 kwi 2013

A jakie są namiary na tem hortensjowy blog Bożenki
Ines 20:06, 21 kwi 2013

paola1a podaje Ci link http://hortensjebabopielki.blogspot.com/2013/03/hydrangea-paniculatahortensja_1500.html
Ines 20:07, 21 kwi 2013

Zbyszku dziękuję za wskazówki
arcobaleno 09:58, 27 kwi 2013

Ja kupilam sobie dwie nowe vanilki i posadziłam na nowej rabacie z rh i azaliami - już nie mogę się doczekać jak zakwitną
A i tak moimi ulubionymi są ogrodowe, oczywiście mocno zmarzły, ale coś tam zostało po cichu liczę na kwitnienie w tym roku Marze o kwiatach różowo-fioletowych, podsypałam im na jesieni nieco siarki, może jeszcze jakiś ałun kupię do podlewania, chyba, ze jakiś dobry barwiący znajdę.
iwonav23 12:34, 28 kwi 2013

Ines napisał(a)
Witam!! Czy wasze Phantomaski i Silverki rosną w pełnym słońcu?? Kupiłam je kierując się waszymi opiniami tu na forum i z myślą o takim stanowisku(patelnia) ale na swoim blogu babopielka pisze ze Phantom i Silver dollar musi byc w pół cieniu,bo sie przypalają a wszedzie w opisach pisze że moze być w pełnym sloncu - i komu wierzyć? Jestem teraz w kropce bo nie wiem czy jest sens w ogóle je sadzić .10 sztuk czeka w doniczkach na waszą opinie i decyzję
Pozdrawiam
Nowicjuszka Aga

Moja Phantom rosnie w wielkim pojemniku na tarasie w półcieniu, który jej dają dwie kule tui Globosa.
Kwitła znakomicie. Vanille Fraise w pełnym słońcu brązowiała i musiałam jej zmienić miejsce (wydałam teścowej na działkę). Teraz też jest w półcieniu. Silver nie posiadam, wsadziłam za to Magical Moonlight.
Ines 13:41, 28 kwi 2013

No właśnie! Ja też to zauważyłam że Vanille Fraise przypalają sie na słońcu,a niby wszystkie bukietowe mogą być na wszystkich stanowiskach od pełnego słońca po cień.Ja moje hortensje kupiłam w zeszłym roku więc zobaczę co to będzie teraz,jak w tym roku się przypalą to też będę musiała znaleść im inne miejsce.A Magical Moonlight.jest fantastyczna-przepiękna!! W tym roku pokusiłam się o nowość POLAR BEAR sadzoneczki bardzo małe ale obietnice wielkie-zobaczymy co z tego wyrośnie
iwonav23 13:25, 29 kwi 2013

Kochana, bardzo małe sadzoneczki bukietówek robią się po dwóch latach wielkimi krzaczorami(oczywiście w dobrej ziemi).
Ja musiałam wykopać moje czteroletnie Limki z przedogródka, bo mimo radykalnego cięcia przerosły dorosłego człowieka i zaczęły przeszkadzać. Teraz rosną na działce, gdzie mogą rosnąć
do woli. Ogólnie Limki są pełne wigoru, szkoda tylko, że nie kwitną wcześniej. Teraz poszukuję niskich odmian.
ZbigniewG 13:47, 29 kwi 2013

iwonav23 napisał(a)
.. bo mimo radykalnego cięcia przerosły dorosłego człowieka i zaczęły przeszkadzać. ...... Teraz poszukuję niskich odmian.
Iwona widocznie ciecie było bardzo delikatne, wystarczy ciąć nad pierwszym pakiem nad ziemią i wyżej metra nie podskoczy góra 1,20
z małych rozejrzyj się za 'Jane' Little Lime lub starsze Bobo i Sundae Fraise
Ines 22:32, 29 kwi 2013

Zbigniew a ty masz BOBO?? Zadowolony z nich jesteś?? Ja jak już mówiłam mam je od zeszłego roku, także nie mam jeszcze określonego zdania na ich temat.Czekam co zaprezentują w tym roku,narazie chodzę podlewam ,nawożę i z każdym dniem czekam na piękne kwiaty...