Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

martika 14:16, 25 kwi 2012

Witam, kupiłam jakies 2 tyg.temu hortensję ogrodową w donicy i ostatnio zauważyłam, ze schną jej płatki. Dodam, ze chowałam ją jak były zimne noce. Co o moze być?
Sebek 21:08, 25 kwi 2012

Jak była w pełnym rozkwicie to już niestety przekwita. Na nie działają też źle niskie temperatury - nawet nie minusowe - może je omrozić, bo to kwiaty ze szklarni i są wrażliwe.
stychaz 11:33, 26 kwi 2012

KasiaWB napisał(a)
Witajcie
mam takie pytanie:
Czy można puścić na pień sosny hortensję pnącą? a jeśli tak to jaką pnącą polecacie? strona pólnocno-zachodnia, choć do momentu postawienia domu będzie na to miejsce operować słońce od strony południowej.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Witam, ja mam u siebie hortensję pnącą od strony wschodniej, przez większość dnia rosnie w całkowitym cieniu i radzi sobie znakomicie. Nie jestem pewna czy hortensja nie zaszkodzi sośnie (chyba, ze został po niej tylko pień), ma ona dość silne "wypustki" (wybacznie nie wiem jak sie to fachowo nazywa) czepne i u mnie bardzo silnie trzyma się ściany.
noemi 14:59, 28 kwi 2012

Czy mogę posadzić hortensje ogrodową do dużej donicy i w której rośnie bukszpan kula na pniu ?? mam wątpliwości , ponieważ po pierwsze nie będzie rosła w kwaśniej ziemi a po drugie problem z zasilaniem , bo jaki nawóz wtedy używać ? ... jeszcze się okazało , że bukszpan ma przędziorki ???

doczytałam, że nie musi być w kwaśniej skoro nie ma niebieskich kwiatów, ale co wtedy z nawozem? czy używać wówczas uniwersalnego ?
Matka 22:16, 28 kwi 2012

A jak sie ma np. hortensja Limelight z wiatrem?nie ucierpi zbytnio/
Sebek 13:21, 29 kwi 2012

Magda - wtedy najlepiej używać florovit

Bogda - pamiętam, że Magda Ci w swoim wątku dała cytat, że jednak nie może...
Gardenarium 08:27, 12 maj 2012

stychaz napisał(a)

Witajcie
mam takie pytanie:
Czy można puścić na pień sosny hortensję pnącą? a jeśli tak to jaką pnącą polecacie? strona pólnocno-zachodnia, choć do momentu postawienia domu będzie na to miejsce operować słońce od strony południowej.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Witam, ja mam u siebie hortensję pnącą od strony wschodniej, przez większość dnia rosnie w całkowitym cieniu i radzi sobie znakomicie. Nie jestem pewna czy hortensja nie zaszkodzi sośnie (chyba, ze został po niej tylko pień), ma ona dość silne "wypustki" (wybacznie nie wiem jak sie to fachowo nazywa) czepne i u mnie bardzo silnie trzyma się ściany.

Hortensja rośnie dosyć wolno, ale jak już "załapie" to rośnie szybciej. Może zaszkodzić sośnie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:28, 12 maj 2012

noemi napisał(a)
Czy mogę posadzić hortensje ogrodową do dużej donicy i w której rośnie bukszpan kula na pniu ?? mam wątpliwości , ponieważ po pierwsze nie będzie rosła w kwaśniej ziemi a po drugie problem z zasilaniem , bo jaki nawóz wtedy używać ? ... jeszcze się okazało , że bukszpan ma przędziorki ???

doczytałam, że nie musi być w kwaśniej skoro nie ma niebieskich kwiatów, ale co wtedy z nawozem? czy używać wówczas uniwersalnego ?

Można na krótko, nie będzie to dekoracja na wiele sezonów. Możesz używać uniwersalnych nawozów, typowy do hortensji może zaszkodzić bukszpanowi.

Florovit, albo Magiczna Siła do ogrodu - uniwersalny. Najlepiej podlewać, sypanie granulek do donicy nic nie daje

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:29, 12 maj 2012

Bogda napisał(a)
A jak sie ma np. hortensja Limelight z wiatrem?nie ucierpi zbytnio/

Ona ma sprężyste gałązki, a jak coś się złamie to odbuduje.

Instagram Ogrodowiska
butterfly 20:38, 12 maj 2012

Mam problem z moimi hortensjami 'Blue Wonder' - tzn. z miejscem dla nich. Tam , gdzie zaplanowałam, teraz po obserwacjach parunastu słonecznych dni widzę, że nie wytrzymają bo słońce operuje tam cały dzień...

Nie mam doświadczenia w uprawie tych krzewów i nie wiem co bardziej lubią. Mam dla nich 2 miejsca (jedno bardziej mi pasuje)

1 - z przodu, gdzie rano jest słońce, więc chyba nie bardzo mocne,
ok 13 zaczyna się cień i potem tylko się powiększa, jest to cień rzucany przez dom

2 - z boku, słońce jest od rana, ok 13 cień się zmniejsza (ok 1,5 m jest wtedy), ok 14 tego cienie jest już tylko 0,5 m, a potem już słońce do wieczora, też jest to cień rzucany przez dom

Drodzy znawcy tematu - które słońce jest jest "gorsze" dla tych hortensji.
Podejrzewam, że to "2" ale chcę sie upewnić...