Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

jolcia 10:42, 08 lut 2013

Dziękuję bardzo Danusiu za fachową poradę napewno skorzystam. Napewno zrobię jej radykalne cięcie,

bo w zeszłym roku kwiatów było dużo, ale rozmiar nie za duży.
Gardenarium 11:58, 08 lut 2013

kasiavohenstrauss napisał(a)

Danusiu,taki maly off topic-widze, ze masz buka czerwonego-ksztaltujesz go na male drzewko?

Mam pięć buków w ogrodzie, nie wiem o które zdjęcie chodzi

Ale tego największego będę ciąć radykalnie w tym roku.

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 13:28, 08 lut 2013

Danusiu, dziekuje za odpowiedz.Hmm to mi zabilas cwieka. Widzialam w wizytowce male drzewko buka, jego mialam na mysli.Posadzilam w swoim ogrodzie mala sadzonke, bo moj maz od zawsze chcial to drzewo miec.Ale chcialabym go utrzymac w ryzach i nie pozwolic przeksztalcic sie w ogromne drzewo.Da sie go utrzymac w wielkosci ok 3-4 metrow?
Gardenarium 18:10, 08 lut 2013

Mam takie buki, zobacz dwie strony

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1103

O który chodzi?

Buki radykalnie można formować, i da się utrzymać w ryzach

Tu o formowaniu buków coś jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste?page=3

I w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 20:50, 08 lut 2013

Hmm widzialam jakiegos bordowego, ale widze ze z tych dwoch stron nie maja formy drzewka.Moj ma narazie metr wysokosci i forme parasolu.Narazie prowadze go do gory ale zamierzam na wysokosci ok 2,50 metra obciac wiercholek i zagescic korone.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Dziekuje za linki.
W jaki sposob podpieracie anabelle?
Gardenarium 22:49, 08 lut 2013

Może o takie coś Ci chodzi?

Instagram Ogrodowiska
paola1a 23:07, 08 lut 2013

Babetka napisał(a)
Paulinko,
Moja wyglądała na zdecydowanie bledszą.W zasadzie, to nie zaczęła być różowa, a już zieleniała. Z opisu miała być intensywnie różowa. Rozmawiałam z właścicielką firmy, która mi ją sprzedała. Miała się wybarwić. I co mam zrobić? przecież jej nie wyrzucę. Myślę aby kupić ze sprawdzonego źródła bardzo intensywnie różową (wyższą) i posadzić obok niej (dla podbicia koloru). Pozdrawiam /)

Ja kupowałam ze sprawdzonego źródła, bo w Future Gardens i z koloru też nie jestem zadowolona chociaż to chyba zależy w dużej mierze od stanowiska. Najpierw miałam ją w bardzo zacienionym miejscu i tam była taka jak na zdjęciu- powiedzmy, że różowa ale słabo rosła. Przesadziłam ją nad staw więcej słońca i wilgoci, zaczęła lepiej rosnąć ale kolor zrobił się bardziej blady. Więc kochana chyba i tak źle i tak nie dobrze. Zdecydowanie przereklamowana była Ale może coś z niej jeszcze będzie
KasiaBawaria 07:52, 09 lut 2013

Danusiu, tak,chyba widzialam kawalek tego drzewa,ale widze ze to odmiana pendula? Ja bym swojego chciala uksztaltowac na 3-4 metrowe drzewko, z szeroka korona.Moj to zwykly czerwony buk, silnie rosnaca odmiana, niekarlowa.
ZbigniewG 09:55, 09 lut 2013

nie tracie nadziei on będzie różowa -może nie tak jak w podbarwianych reklamach ale bedzie

drugi rok -słońce do godz 14tej

a "...PEE GEE Hydrangea paniculata. .." to synonim Grandiflory
paola1a 13:54, 09 lut 2013

Zbyszku no Twoja jest różowa, nie da się ukryć. Podsypujesz ją jakimś nawozem? Ja moją co dwa tygodnie podlewałam magiczną siłą substrala ( bo częściej chyba nie można?) ale za wiele jej to nie dało. Może w tym sezonie zaowocuje to nawożenie? Mam nadzieję, bo moja cierpliowść ku niej zaczyna się kończyć.