Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

monteverde 14:42, 09 lut 2013

Moja jak przekwita to płatki jej bledną
ZbigniewG 17:31, 09 lut 2013

Paola a może masz zbyt kwaśną ziemię daj zwykłego nawozu do kwitnących i szczyptę gipsu budowlanego (wokół krzaka)

zobacz jak zaróżowiła się moja Limelight po gipsie

Monteverde
moja też -ten typ tak ma
paola1a 17:55, 09 lut 2013

A to musi być gips czy mogę jej np. dolomitu podsypać ( bo mam za domem górę wapna)
KasiaBawaria 18:33, 09 lut 2013

Jak zabezpieczyliscie hortensje na zime?Moze jakies fotki? A do 15 maja jak sie zdarzaja przymzozki, okrywacie wloknina?Owijacie na noc czy poprostu kladziecie na rosliny?Zastanawiam sie czy nie zrobic ochraniacza na wiosenne przymrozki, ktory mozna szybko na dzien zdjac i na wieczor znow nalozyc.Sa takie plastikowe kosze o srednicy ok 50 cm, azurowe, ktore mozna owinac agrowloknina.I takie kapturki nakladac na rosliny,z gory obciazyc.Zda to egzamin?Oczywiscie na mniejsze krzaki.
paola1a 22:55, 09 lut 2013

Jeśli pytasz o hortensję ogrodową to trudno trzymać ją w okryciu do 15 maja bo one wcześniej już puszczają pączki. Więc ja je rozbieram wcześniej ale na noc jak zapowiadają przymrozki okrywam. Stelaż byłby dobry bo okrywanie włókniną może doprowadzić do poobrywania pączków. Teraz co prawda nie bawię się już w zwykłe ogrodowe i przerzuciłam się na everbloomy żeby mieć gwarancję kwiatów ale w razie większych przymrozków narzucam na nie ( mniejsze krzaczki oczywiście) duże plastikowe wiadra ( z castoramy) a na to jakieś stare koce albo łaszki i jest OK, nic się nie ułamie ani nie odpadnie i przede wszystkim można to zrobić szybko i sprawnie a rano hop- siup i ściagam.
KasiaBawaria 09:23, 10 lut 2013

Everbloomy naprawde sa niezawodne?Bo o endless sommer slyszalam w Niemczech niezbyt dobre opinie.Ze jednak nie kwitna tak jak obiecuje producent.Z everbloom jest inaczej?Wlasnie myslalam o auzurowych wiadrach,juz owinietych wlokinina.Ale na cala zime.I w razie cieplejszych dni zdejmowac a na noc nakrywac.Tylko tak moge zabezpieczyc male krzewy a co z wiekszymi?Ja mam endless sommer 3 sztuk i kilka normalnych, zobaczymy jak przezimuja.Wydaje mi sie,ze pod takimi azurowymi wiadrami z wloknina, jezeli bym okryla na cala zime, to nie beda plesniec.
ZbigniewG 12:03, 10 lut 2013

paola1a napisał(a)
A to musi być gips czy mogę jej np. dolomitu podsypać ( bo mam za domem górę wapna)

Gips budowlany -nie szpachlowy wskazane jest podsypać odrobinę nawet pod Rh i azalie - dostarcza niezbędnego roślinom Ca a nie odkwasza (zbytnio )podłoża

pod bukietowe może być dolomit zwłaszcza że jest podejrzenie zbyt kwaśnego podłoża

Kasia swoja endless sommer pokazywałem kawałek wcześniej
paola1a 18:02, 10 lut 2013

Wydaje mi się ,że z endless nie powinno być problemy tak jak z everbloomami. One mi kwitły na jednorocznych ale to nie zmienia faktu że przed majowymi przymrozkami też chyba trzeba je chronić bo o tej porze pędy jednoroczne też mają już pąki. Takie jest moje rozumowanie ale nie wiem czy słuszne
KasiaBawaria 19:22, 10 lut 2013

Zbigniew, i jakie masz doswiadczenia? Bo tutaj sa bardzo rozbiezne.
U mnie w pierwszym roku ani rozowa, ani niebieska nie zakwitla.Ok,musza sie przyjac.Biala Bride kwitla, ale szybko rozowiala,dostawala plam na kwiatach. A le to mlode krzewy wiec wybaczam.

Moze ktos rozpozna odmiane, bo mam z niej sadzonki.Rosna we Francji, nie sa ani nawozone, ani chronione na zime, ale tam maks.- 12 stopni jest.Podejrzewam 'Bouquet Ro.se'
KasiaBawaria 19:43, 10 lut 2013

I jeszcze jedno pytanie:ma ktos moze magical sapphire czy tez mathilde gütges?Ciekawa jestem jak sie sprawuja.