Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 17:47, 29 sty 2012

Rozmarzł, zwiędły mu kwiatki, obcięłam je bo nic z nich by chyba nie było. Liście wyglądają na ok Może się uratuje... ale go załatwiłam
Dzięki Dziewczyny za rady

Rozrysowałam sobie dzisiaj mój warzywnik tegoroczny. Może M się zbierze żeby mi z desek zbić "trumienki" - podwyższone rabaty. Potrzebowałabym je początkiem marca, bo wtedy zamierzam wysiać bób, groszek, sałatę, rzodkiewkę i marchewkę. Zobaczymy czy się uda Jutro wrzucę szkic.
ircia 17:56, 29 sty 2012

popcarol napisał(a)
Przyniosłam go do domu, zmarznięty biedaczek :/ Na razie jest w spiżarnik, bo tam parę stopni chłodniej niż w domu (nie ma ogrzewania). Zobaczymy, może przeżyje...
dzięki za rady
Może mój Irciu za 2-3 lata też taki urośnie. Chociaż po 2-3 lata mam pozostałe i żaden nie jest taki duży jak Twój.. mają po 3-4 liście, które im marzną w zimie i na wiosnę wypuszczają nowe... może za zimno na tym naszym wietrznym wzgórzu na nie??

pozdrówka!

Karola,mój ciemiernik rośnie w cieniu i dbam, żeby całe lato dostawał odpowiednią ilość wody - nie lubi być przesuszony i może zimą przez to nie zakwitnąć!
Myślę, że dobrze zrobiłaś, że go przeniosłaś do domu i postawiłaś w chłodnym pomieszczeniu. Mój przetrwał do wiosny, więc pewnie Twój też poradzi sobie.
To są zdrowe i silne rośliny, jeśli posadzić je w warunkach jakie lubią
popcorn 18:03, 29 sty 2012

Rosną wszystkie w cieniu, ale nie podlewam ich zbyt często, możliwe że to dlatego tracą może liście??
muszę o nich poczytać i lepiej się zająć !- koniecznie! Są śliczne, jedne z moich ulubionych kwitnących ogrodowych roślin
pozdrawiam i dzięki za rady
ircia 18:11, 29 sty 2012

Poczytaj koniecznie, ja przy nich w zasadzie nic nie robię, poza pilnowaniem, żeby dostały wodę latem i zebraniem wyschniętych liści.
Nie wiem dlaczego u Twoich listki opadły.... Jeśli mimo cienia mają suchą ziemię i nie były podlewane, to może to było przyczyną...?
Ja zauważyłam właśnie w domu jakie to pijusy!!!!! Codziennie musiały dostac pokaźną dawkę wody do doniczki!!!
wanda7 18:52, 29 sty 2012

Ja podobnie jak ircia nic nie robię przy ciemiernikach poza oglądaniem ich pięknych kwiatków. U mnie rosną w półcieniu, a ziemię mam raczej piaszczystą.
O liście się nie martw, też uważam, że urosną nowe. Gdy moje była jeszcze młode, też im się tak robiło.
popcorn 19:33, 29 sty 2012

Dzięki Irciu, Wando Będę podlewać, bo prócz tego chyba nic innego im nie potrzeba. Pozdrawiam!!
Sebek 22:26, 29 sty 2012

Podlewaj - to klucz do sukcesu
popcorn 08:13, 30 sty 2012

dzisiaj u nas minus 13 - i to rano - teraz! Straaaasznie zimno. I nie zapowiada się na zmiany w ciągu kilku dni... brr Poniedziałek! Czas zabrać się za pracę!
miłego dnia!
popcorn 13:05, 30 sty 2012

Ha! Znalazłam cisy, 40-50 cm, po 6 zł, w doniczkach 2l. Odmiana Hilli, czyli jedna z tych które poszukiwałam. Super cena, a szkółka 2 wioski dalej... nigdy u nich nie byłam, dowiedziałam się że mają spory wybór i dobre ceny (wszystkie sadzonki w 2-litrowych doniczkach i po 6 zł). Blisko, więc nie będę wiozła 50 doniczek przez pół Polski
Od połowy marca wznawiają sprzedaż. Już się nie mogę doczekać
anika 13:13, 30 sty 2012

Karolinko napisz proszę gdzie znalazłaś tak tanio cisy, w mojej szkółce są po 150!!!!!! a Ty piszesz 6 zł!!!!!