Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 20:21, 19 lip 2013

Ela, trochę robactwa u mnie jest, ale tego akurat nie, uff
A bergenią mogę się podzielić, jakby co!
pozdrawiam!!
Krys 22:06, 19 lip 2013

Karolina kiedyś Danusia pisała jak podpierac Anabelke,ja tak zrobiłam wbijałam kijki zanim zaczęła kwitnąć i wiązałam tak aby ich nie było widac nie nadrobię zaległości watkach ,u siebie odpisała o wyjeżdzie zazdroszczę wakacji
Margolka 22:51, 19 lip 2013

Karola, dzieki za fajne spotkanie Przepraszam, że dopiero teraz do ciebie zaglądam, ale wczoraj jak wpadłam do domu, to tylko iskry sie sypały - musiałam posprzatac, bo szef wracał
Teraz koniecznie ty musisz przyjechac do mnie, zwłaszcza, ze powinnas obejrzeć... wiesz co
Buźka
malgocha1960 11:50, 20 lip 2013

Karola,zerknęłam u ciebie piekne jeżówki.Podziwiam je tym bardziej,ze nie chcą rosnąć u mnie.Nie mów o jesieni,bo lato takie pomylone i krótkie.
popcorn 14:54, 20 lip 2013

Krysiu, nie mam anabelki, załatwiłam nawozem wiec problem z głowy mam małą 1 gałązkę od Anity, zanim trzeba będzie podpierać miną ze 3 sezony jeszcze Idę do Ciebie zobaczyć co napisałaś

Małgoś, fajnie że zajrzałaś, no jak błysk musi być... to musi Jasne że zajrzę!!

Małgosiu, chętnie się z Tobą podzielę, mam ich sporo, zwłaszcza tych "zwykłych" różowych. Jak to nie chcą rosnąć? Wszystko u ciebie rośnie, jeżówki byle w słońcu, a też urosną!!
Chyba jesień idzie... dzisiaj na targu kupiłam pierwsze sliwki... uwielbiam śliwki, ale kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią, ech...

Uff, wreszcie działa mi internet M coś pokombinował i od wczoraj nie działało nic

Kupiłam sobie wczoraj limkę w brico, nie będzie kwitła w tym roku ale jest wielka (chyba ze 130 cm?), jedyne 15,99zł. Dosadzę za chwilę w szpalerze, bo łyse miejsce jest pomiędzy nimi... będzie lepiej

Dzisiaj rano byłam na Rynku Bałuckim, poszwendałam się ponad godzinę, w drodze powrotnej na Konstantynowskiej odwiedziłam 2 szkółki. Na targu kupiłam od babki rodgersję (13 zł), podzielę na pół i posadzę przy tarasie. Na Konstantynowskiej patrzyłam na róże, były boskie angielki ale po 45 zł nie kupiłam żadnej, z ciężkim sercem W kolejnej wypatrzyłam turzycę brązową, odm. Buchanana, cudna (15 zł). Mam dla niej miejsce obok trawiastej rabaty - po rozchodnikach które się rozrosły jak szalone

Od 3h walczę z nową rabatą wzdłuż granicy z sąsiadem. Docelowo ma tam być cisowy żywopłot, cisy sadzone w ubiegłym roku rosną okropnie wolno. W tygodniu odchwaściłam ten pasek. Dzisiaj wykopałam odrosty korzeniowe malin (ech, odtrawnikowałam te kilkanaście mb. Padłam
Posadziłam 15 żurawek - po 5 szt odmianami (wszystkie moje sadzonki! A za nimi piwonie i różę. Jest jeszcze miejsce na 2 Jak słonko trochę odpuści, muszę całość podlać i wysypać korą

Margolka 15:45, 20 lip 2013

Karola, a patrzyłaś na moją morwę
Co to jest limka? Horti limelight?
Moze nastepne spotkanie zorganizujemy u mnie, bo Malgosia chetna i Bogdzia... Może jeszcze Anita??? Możnaby zrobić zlot ogrodniczek z naszej okolicy
Anita1978 19:46, 20 lip 2013

Ja raczej do szkółki rosarium nie pojadę... Po pierwsze nie mam z kim zostawić dzieci i psa w tym terminie, po drugie ja sadzę róże zawsze na jesień i nigdy mnie to nie zawiodło, jesienne sadzenie z gołym korzeniem moim zdaniem jest najlepsze...
popcorn 20:50, 20 lip 2013

Małgoś, patrzyłam, na Konstantynowskiej jest, ładna, 160 zł swoją kupowałam za 85 chyba, ale do tej szkółki w której kupowałam nie dotarłam. Jakbyś się wybierała, to jadąc do Łodzi Konstantynowską, tuż przed samą Łodzią (znak drogowy) jest szkółka (1wsza, bo za 200m jakieś jest kolejna, ul. Brus); stosunkowo nowa chyba, mam namiary telefoniczne jakby co...
Tą moją kupowałam za Konstantynowem, w kierunku Zgierza, przy skrzyżowaniu na Łódź (w prawo zakręt).
Limka to hortensja Limelight
Kasia Jakubowska do mnie dzisiaj napisała z tą samą propozycją Dogadamy się jakoś, jak już dziewczyny - Bożenka, Anita - dojadą, to zrobimy objazd po pabianickich i okolicznych ogródkach Jaki termin? Sobotę jakąś proponuję, może 10.sierpnia?

Anitko, no szkoda... na pewno jesienne sadzenie z gołym korzeniem jest najlepsze; ale rzadko kiedy trafia się okazja zobaczenia 300 odmian kwitnących róż Nie musisz nic kupować przecież, a opiekę dla dzieci załatwić nie tak trudno?
popcorn 21:01, 20 lip 2013

W trakcie odtrawnikowania - dzisiaj przed południem:

Teraz - 2 prysznice dalej

Oczywiście nic nie widać bo rośliny małe, no i buraczki, cukinie, marchewka i resztki groszku jeszcze Ale za 2 lata będzie lepiej Cisy podrosną i stworzą tło. Pod ogrodzeniem posadziłam powojnik górski i aktinidię, niech obrosną siatkę bo widoki za nią żadne Jak cisy urosną z pnącz nic nie będzie, no ale nie będą już potrzebne.
Posadziłam z przodu 15 żurawek (2 odmiany, 5 cytrynowych, 5 czerwonych i znowu 5 żółtych). Kilka piwonii, trawy turzyce i 2 rozplenice.

popcorn 21:05, 20 lip 2013

Żurawkowo-trawiaście

Nowy zakup - turzyca buchanana:

Morwę przystrzygłam od dołu

Angielka Bard kwitnie cudnie

Magnolię przesadziłam -przy furtce - w miejscu po padniętych cisach:

Dosadzona limka - wczorajszy zakup:

Rudbekie szaleją

Liliowce się kończą (za tydzień je wycinam i wykopuję, ktoś chętny?

Za bardzo kolorowo, ale nie umiem utrzymać dyscypliny, ech...