Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Milka 10:50, 27 lip 2013

U nas też gryzą mimo pryskania, za to potem dziwne uczulenia! miłej wyprawy juz wiem, ze z pustymi rękoma nie wrócisz
popcorn 14:37, 27 lip 2013

Anitko, nie wzięłam aparatu, fotek brak Zaspałam (tak to jest jak się czyta do 2giej w nocy, obudziłam się punkt 8ma, a o 8.30 byłam umówiona z Krysią. W 21 minut dojechałam do Zduńskiej Woli (rekordowy czas Krysi nie było, a ja zapomniałam że mam nowy telefon bez starych kontaktów Połaziłam, kupiłam sobie wielką kwitnącą limkę, proso rózgowate (trawa) i ciemiernika różowego. Stałam na środku obok limki prawie mojej wysokości - stwierdziłam że Krysia mnie nie przegapi 2 osoby chciały ode mnie limkę kupić
Poddałam się, o 10tej wsiadłam do auta, odpalam go, Krysia dzwoni Połaziłyśmy trochę, Krysię namówiłam na klonika palmowego (takiego samego jak sama mam, zupełnie bezproblemowy). I pojechałyśmy do Krysi Ma super działkę, chyba połowa jeszcze do zrobienia (z 40 arów!). Nie mogłam się napatrzeć na wielką anabelkę, niedługo zakwitną też limki. Rośnie u Krysi wszystko jak szalone, pokazywała mi własnoręcznie ukorzenione bukszpaniki - tej wielkości sadzonki się kupuje w sklepie!
Zjadłyśmy pyszne lody, dopiero co wróciłam Jechałam nową drogą, 3 szkółki po drodze (nic nie kupiłam, miałam już pełny bagażnik - Krysia mi dała turzycę palmową - jupi!!! i inną niską trawkę i żurawkę jakiej jeszcze nie mam). Po drodze zjadłam kolejne lody w miejscowości Szadek, pochodziłam po tamtejszym rynku, załapałam się na końcówkę targu; zrobiłam małe spożywcze zakupy i wróciłam do domu, żeby rozpakować gotujące się rośliny. Uff, gorąco! Dobrze że w domu super

Marzenko, mój kolega z pracy wydał 200 zł za litr magicznego paskudztwa na komary; spryskał dom z zewnątrz, krzaki w ogródku. Mówi że jak ręką odjął, ma działać 2 miesiące. Spytam jak tam po pierwszym większym deszczu Jakby co, spytam jak się cudo zwie.
Pomidorka pierwszego wczoraj skonsumowałam
popcorn 14:37, 27 lip 2013

Irenko, jak Ty mnie znasz Wieczorkiem posadzę i pokażę, idę coś zjeść Buziaki!!!
Bogdzia 14:47, 27 lip 2013

No i w ten sposób nic nie zobaczymy ani z targów ani od Krysi, szkoda. Mam nadzieje ze pokażesz chociaż to co przywiozłas do domu.
popcorn 16:11, 27 lip 2013

Bożenko, jasne!
Impreza mała, lokalna, było może z 7 stoisk, w sumie to co wszędzie. sporo kwitnących lilii w doniczkach

Limka:

Ciemiernik:

Turzyca palmowa od Krysi
Bogdzia 18:34, 27 lip 2013

limka ładna , wysoka i kwiaty duże i turzyca też mi się podoba. chociaz się spotkałayście i pogadałyście i pewnie było super. Ide podlewac ale ciągle jest gorąco.
popcorn 20:48, 27 lip 2013

Bożenko, nawet nie pomyślałyśmy o jakichś zdjęciach, nie mogłyśmy się nagadać Fajnie było, Krysia i Romek są bardzo ciepli, gościnni i mili, a jacy pracowici! Ogrom pracy wykonanej na działce i w domu... szpadelek po szpadelku... chylę czoła.

Właśnie podlałam, denerwuje mnie to, bo w tym czasie mogłabym coś posadzić czy chwasty wyrwać, a nie stać ze szlaufem... w sumie błąd zrobiłam, bo trzeba było mniejsze ciśnienie zapodać i węża zostawić w miejscu, niech się leje... no ale to już następnym razem
popcorn 21:14, 27 lip 2013

Posadziłam trawki od Krysi. Poprawiłam kanciki za domem. Obcięłam przekwitłe kwiatostany róż. Podlałam z przodu, włącznie z cisowym żywopłotem.
Wyrwałam mozgę, zasiliłam ziemię obornikiem i posadziłam turzycę palmową od Krysi, na rabacie kulkowej. (kulki kiedyś

Zgrałam zdjęcia i zorientowałam się, że nie ma fotki "po"
Jutro pokażę, bo fotki się nie chcą wgrywać
Krys 05:51, 28 lip 2013

Karolina ciesze sie ,ze nas w kocu odwiedziaś,Romek powiedział ,że jestes fajna dziewczyna i mnie tez sie z Toba świetnie gada mimo takiej roznicy wieku zapraszam jeszcze ,pozdrawiam
Krys 06:01, 28 lip 2013

Karolina ta mniejsza trawka to Corex siderosticha Variegata,wieksza Ice Fountains ,hortensja o która pytałaś poszukam a te niebieskie kwiatki pod hortensja to Brodiea