Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

kaisog1 20:26, 04 paź 2013

bacowa napisał(a)

Ciekawe kiedy zbierać można nasiona z Ponny Tails ,piękna jest ta trawka, ale niestety nie zawsze zimuje.

...można I wysiać nawet można I nawet wzejdą
bacowa 20:47, 04 paź 2013

Tak wyrosła pony tails i jest cudna , chyba zbiorę kilka nasion teraz i posieję na próbę do doniczki w domu.To będzie taki test na zdolność kiełkowania nasion, bo nawet nie wiem kiedy te nasiona są dojrzałe i gotowe do zbioru.
bacowa 20:52, 04 paź 2013

Gosiu wiem że można siać , wiem że wzejdą a nawet urosną (fota powyżej ) ,tylko nasiona kupowałam ,a teraz chcę zebrać własne.
popcorn 21:21, 04 paź 2013

Piękna ta pony tails!! Zbieraj - przed przymrozkami moim zdaniem, cale klosy, wysusz i siej a wiosna wysepie od Ciebie troszke

cudna Ci urosla!! Niesamowita
popcorn 14:10, 05 paź 2013

Wyrwalam wszystkie pomidory, nazbieral sie caly koszyk zielonych i male wiaderko "zapalonych"
Krzaczory na wielką kupę do spalenia, za płotem. Pozbierałam skrzynki z warzywnika, M ponosil do garazu na zime. Wiosna beda mialy nowe miejsce

Ale pod marchew i pietruszke musze rozlozyc siatke, bo wykopywalam przed chwila prawie sama nac i "ogryzki". Wredne nornice A cieszylam sie ze taka cudna pietruszke bede miala w tym roku

Warzywnik ogarniety. Zjemy obiad i ide sadzic. 6 limek w rzedzie, kontynuujac wczesniejsze nasadzenia. I roze - 2 okrywowe, 2 zwykle w doniczkach, a dzisiaj sobie kupilam z golym korzeniem Abraham Darby i Queen Elisabeth Moczą się im korzonki, niedługo idę sadzić

No i wczorajszych 15 wrzosów mam. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Za tydzień dokupię traw pomiędzy, no i bukszpaniki przydałyby się jeszcze...

miłego!

Pogoda super! Jeszcze zeby jutro tak bylo, mmm
popcorn 16:20, 05 paź 2013

Limki posadzone, rządek wzdłuż całej długości płotu. Warzywa powykopywane. Najgorsza praca to złapać tam teraz poziom - po skrzynkach zostały górki ziemi, którą rozplantowuję, ale i tak jest jej chyba za dużo. Jak skończę, zrobię obwódkę kwadratową wokół czereśni, a środek wysypię grysem.

Miałam sadzić cebulowe tam już, ale zostawię je sobie na koniec. Wracam Jeszcze 1,5h zanim zrobi się ciemno, a ja padnę na twarz
Urszulla 18:56, 05 paź 2013

bacowa napisał(a)

Tak wyrosła pony tails i jest cudna , chyba zbiorę kilka nasion teraz i posieję na próbę do doniczki w domu.To będzie taki test na zdolność kiełkowania nasion, bo nawet nie wiem kiedy te nasiona są dojrzałe i gotowe do zbioru.

świetne!!!
lubię fotki Ewy, dlaczego nie ma wątku otwartego z takimi pięknościami
popcorn 19:51, 05 paź 2013

Prawda, Ula? Tez bym chciala zagladac do Ewy cudnego ogrodu

U siebie poszalalam dzisiaj. A przed chwila zrobilam 15 sloiczkow brzoskwiniowego musu. Mam nadzieje w tym roku sie nie zepsuje, chyba te sloiki zagotuje na wszelki wypadek jeszcze...
Rozdalam nadmiar brzoskwin, wszyscy sasiedzi dookola dostali

W warzywniku rozplantowalam z M ziemie ze skrzynek, jest w miare plasko. Posadzilam na planie kwadratu bukszpanowa obwodke wokol czeresni. Wypadaloby zmierzyc i zamowic ekobordy, dopiero po ich montazu wysypie tam grys, zeby bylo rowno i ladnie

M wykopal moje 3 wielkie szparagi, podzielilismy je szpadlem na polowki. 6 sadzonek posadzilam za limkami - gdzies musza rosnac, wiosna nie beda sobie obie rosliny przeszkadzac, a potem maja gałązki 0 mgiełki, powinno być oki. Teraz tylko wysokie trawy pomiędzy limki poszukiwane. Ma być podobno zima stulecia, więc ten zakup może zostawię na przyszły rok? Bo jeśli mają zmarznąć, to szkoda kasy :/

Róż żadnych nie wsadziłam, ale zostawiłam w tym celu obornik. Chciałam zrobić zdjęcia jak to teraz wygląda, ale jak na złość bateria padła. Ładuje się, jutro zrobię fotki i pokażę

Większość warzywnika zajmują teraz truskawki... i zostaną chyba do przyszłego roku, bo nie mam ich siły przesadzać. Robią za wypełniacze

Posadzę jeszcze róże, podsadzę je bodziszkami od Paniprzyrody-Mariolki, 10 sadzonek malych mam Wrzosów mam 15, nie wiem co z nimi... jakoś ich tam nie bardzo widzę... hmm..
przed domem zwolniło się miejsce po pomidorach, wywalę ze dwa rozchodniki, i wrzosy wejdą, powinny. Muszą być w słońcu non stop, bo inaczej będą łyse i brzydkie. A przed domem chyba byłoby im ok, Zobaczę jutro

dobrej nocy!
renatamama3 19:59, 05 paź 2013

Karolina ,widzę ,że ty też tyrałaś ogrodowo ,dziś wyrwałam kolejne 2 wiadra chwastów i obciętych szałwii
Ładna ta pony ,planuję ją na rabatkę z różami i szałwią .pozdrawiam wieczornie
paniprzyroda 20:41, 05 paź 2013

Oj, poszalałaś Karolinko. A na koniec dnia jeszcze mus... Będzie ładnie pod czereśnią.
Ja też padłam dzisiaj, boli mnie prawa ręka, z którą już kiedyś miałam problem. Posadziłam dziś czosnki główkowate, błękitne, Sphaerocephalon, Hair, Ostrowskiego razem 205 sztuk. Wszystkie ulokowałam w koszyczkach pomiędzy różami. Oprócz tego wsadziłam cztery buksiki, dziesięć wrzosów pączkowych i zmieniłam miejsce kilku lawendom. Niby nie tak dużo, ale kopanie w glinie... Wczoraj wsadziłam po sto irysów i szafirków. Z cebulkami jestem na półmetku.
Poddałaś mi fajny pomysł ze szparagami, muszę podzielić swoje i posadzić je jako tło za planowanymi wanilkami, osłonią je trochę od południa, dopóki żywopłot nie urośnie.
Gdybyś jeszcze potrzebowała bodziszków, to nie ma sprawy. Jakie trawy chcesz posadzić przy limkach? Ja planuję powtórzyć ML przy wanilkach. Mój pan od traw miał wiosną naprawdę duże sadzonki po 20 zł. Pozdrawiam.