Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Bogdzia 20:51, 05 paź 2013

Karola jak poczytałam ile dzis zrobiłas to rozbolał mnie kręgosłup a jak mnie boli to Ciebie juz nie powinien, wzięłam wszystko na siebie. Miłej niedzieli.
popcorn 20:52, 05 paź 2013

Renatko, dzisiaj wszędzie była pogoda, więc aż żal nie wykorzystać ostatnich ciepłych słonecznych chwil na ogródkowanie Rabata jaką planujesz zapowiada się pięknie

Mariolu, mam nadzieję że zmiany na lepsze Ale zaszalałaś cebulowo!! U mnie te ż cała wielka torba czeka, pewnie podobna ilość co Twoich zobaczymy - posadzę je na koniec na tej rabacie, jak już krzewy i byliny znajdą swoje miejsce
Szparagi były pyszne wiosną, nie wyrzucę ich skoro ładnie mi rosną, a nie są takie złe jako roślina - zresztą za hortensjami prawie nie będzie ich widać Bodziszków mi na razie starszy (mam nadzieję) dziękuję! Zresztą rozrosną się, u Ciebie były cudne wielkie poduchy

Wiosną szukając traw będę myśleć U nas też jest niezły producent, ale na razie nie mam pomysłu jakie trawy pomiędzy tymi limkami posadzić. Spartynę (mogę podzielić) chciałam ale się rozłazi w lepszej ziemi i pokłada. Dziewczyny odradzały ML że za niski. Hmm...

Brzoskwiniowych słoiczków wyszło 24 masakra Jeszcze jutro muszę ściąć młody koperek i go pomrozić. Z nadgryzionych przez nornice marchewek zrobię sok z natką pietruszki (pycha). Resztę natki zamrożę na zimę. Fasolkę muszę przebrać - część na nasiona, część na ziarno, reszta do gotowania. Zamrażarkę mam pełną, niestety kolejna zupa fasolowa się szykuje jutro Mam 4 dynie makaronowe, może spróbuję jedną ugotować, zobaczymy czy zapiekanka wyjdzie jadalna

miłego wieczoru! idę poczytać w pozycji horyzontalnej

Moje dzisiejsze nabytki:
Abraham Darby:
http://4.bp.blogspot.com/_R4KuUr34Gpo/TUnFfTRZJ9I/AAAAAAAAAeg/oml1jYNL9XM/s1600/abraham+krzew.jpg

i Queen Elisabeth
http://4.bp.blogspot.com/_FDoeiFMnF3Q/TR-Z0FJxMoI/AAAAAAAAFS4/rwDXEZLnRb0/s1600/IMG_5223.JPG
popcorn 20:54, 05 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
Karola jak poczytałam ile dzis zrobiłas to rozbolał mnie kręgosłup a jak mnie boli to Ciebie juz nie powinien, wzięłam wszystko na siebie. Miłej niedzieli.

Haha, Bożenko! dziękuję! Ale naprawdę nic mi nie jest! Czuję błogie zmęczenie, ale kręgosłup mnie nie boli, tfu tfu! Zrobiłam bo trzeba było już od dawna, warzywa w gruncie by się zmarnowały i by je do reszty nornice zjadły :/ Cieszę się że udało nam się popracować, nawet Młoda dzielnie pomagała - zrywała pomidorki z krzaków i sortowała je na zielone, "zapalone" i dojrzałe

miłego wieczoru i niedzieli!
Margarete 21:07, 05 paź 2013

bacowa napisał(a)

Tak wyrosła pony tails i jest cudna , chyba zbiorę kilka nasion teraz i posieję na próbę do doniczki w domu.To będzie taki test na zdolność kiełkowania nasion, bo nawet nie wiem kiedy te nasiona są dojrzałe i gotowe do zbioru.

Trawa bosko piekna - Ewo ja tez sie pisze na nasionka - jesli byłby ich nadmiar....

Popieram wniosek Uli i Karoliny o założenie wątku, podobnie jak i w przypadku ogrodu Kasi - Luizy Jakubowskiej i obu ogrodów Mariolki - Pani Przyrody żal mi ż inni tu na forum nie mają szansy oglądac tych pięknych miejsc, które my z Karolina miałysmy okazje widziec na zywo... postuluje o założenie wątków !!!
Margarete 21:09, 05 paź 2013

Bogdzia napisał(a)

To i moje bóle plec.ów ci dołożę Bożenko co ..
Ja dzis po myciu najwiekszych okien u mnie w domu, skakaniu po drabinie z firankami i pracach w ogrodzie ledwo zyję...
popcorn 21:10, 05 paź 2013

Małgosiu, podpisuję się pod petycją! Ewy ogrodu nie widziałam, niestety, na żywo... może kiedyś

pozdrawiam!!
Margarete 21:16, 05 paź 2013

Popcarol - ale narobiłaś dzisiaj roboty w ogrodzie ... super.. i w przy przetworch jeszcze ? Podziwiam cie .. ale cóz znaczy młodośc..
Chcesz jeszcze słoików ? podrzuce ci jakbyś potrzebowała, daj znac.

Moja mama tez robiła sałatke z zielonych pomidorów i cebuli, była pyszna zimą, ale przepisu nie pamietam.

Gdzie kupowałas te róże? bardzo ładne szczególnie pan Darby przypadł mi do gustu

Ja utro wybieram sie na giełde - chce jeszcze przed zima posadzic szpaler Vanilek pod płotem od sąsiada, a na wiosne wzbogacię je o trawy. Ponieważ ML planowałam dołozyc do róz na różance ( która zrobie...jeszcze jej nie ma ale jest pomysł gdzie ma byc...) więc do hortek dołoże chyba miskanty gralicimus, a przed hortkami jakies inne trawy, niskie ale to na wiosne bede wsadzac a hortki chciałam jeszcze teraz. Co ile cm sadziłas te limki ?

Margarete 21:20, 05 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Oj, poszalałaś Karolinko. A na koniec dnia jeszcze mus... Będzie ładnie pod czereśnią.
Ja też padłam dzisiaj, boli mnie prawa ręka, z którą już kiedyś miałam problem. Posadziłam dziś czosnki główkowate, błękitne, Sphaerocephalon, Hair, Ostrowskiego razem 205 sztuk. Wszystkie ulokowałam w koszyczkach pomiędzy różami. Oprócz tego wsadziłam cztery buksiki, dziesięć wrzosów pączkowych i zmieniłam miejsce kilku lawendom. Niby nie tak dużo, ale kopanie w glinie... Wczoraj wsadziłam po sto irysów i szafirków. Z cebulkami jestem na półmetku.
Poddałaś mi fajny pomysł ze szparagami, muszę podzielić swoje i posadzić je jako tło za planowanymi wanilkami, osłonią je trochę od południa, dopóki żywopłot nie urośnie.
Gdybyś jeszcze potrzebowała bodziszków, to nie ma sprawy. Jakie trawy chcesz posadzić przy limkach? Ja planuję powtórzyć ML przy wanilkach. Mój pan od traw miał wiosną naprawdę duże sadzonki po 20 zł. Pozdrawiam.

Witaj Mariolko - miło mi cie widziec u Karolinki
ale poszałałaś z tymi cebulami - 205 czosnków toz to bedzie bajkowo jak zakwitną - pokażesz fotki na moim watku albo u Karoliny.. ?

Super pogoda była dzisiaj na prace ogródkowe dlatego wszystkie tak sie "rzuciłysmy" do ogródkowania, ale satysfakcja jest jak sie widzi efekty swojej pracy. Ja po dzisiejszym koszeniu i działaniach w moim ogrodzie z przyjemnościa siąde na tarasie z filiżanką kawy. Ma byc jutro tez ładnie i słonecznie u nas.
Pozdrawiam
popcorn 07:58, 06 paź 2013

Małgosiu szkoda że teraz dopiero przeczytałam, bo też bym się wybrała pod halę. no ale trudno, samej mi tak jakoś łyso...

O słoiczki się jeszcze uśmiechnę, zobaczymy jak mi pójdzie z tymi pomidorami Muszę poszukać przepisu, dzięki Małgosiu!

Wczoraj byłam na Rynku Bałuckim, stąd dzisiaj siedzę w domu, wystarczy spalania benzyny

A te trawy też planujesz kupić pod Halą, czy masz inną miejscówkę na Gracilimusy?

pozdrawiam i miłego dnia wszystkim!!
Madzenka 09:52, 06 paź 2013

Urobiłaś się po pachy ale wiem że jesteś szczęśliwa nawet gdy w kręgosłupie łupie
Czekam na fotki z efektu prac. Buziaki niedzielne zasyłam