Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

agata_chrosc... 09:27, 10 paź 2013

a ja poprosze przepis na zielone pomidory bo zdaje się, że moje już takie zielone zostaną a szkoda wyrzucać. pozdrowienia
popcorn 09:54, 10 paź 2013

Agania, dzięki!

Ciasto:
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

500g mąki pszennej
50g drożdży + 1 łyżka cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
¾ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
ok.1 kg śliwek węgierek

Składniki kruszonki:
100g mąki pszennej
60 g masła schłodzonego
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia -na czas robienia kruszonki. W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Smacznego!

Agatko - moich pomidorów więcej było w tym roku zielonych, niż zjedliśmy dojrzałych :/ zanim się rozbujały krzaki, to przymrozki już były

4 kg zielonych pomidorów
2 kg cebuli
1 kg zielonej papryki
Zalewa:
1,5 litra wody
1 szkl octu
marchewka (pokrojona w plastry)
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżka soli
cukier

Przygotowanie

Zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia. Niedojrzałe pomidory,paprykę i cebule pokroić w grube plastry (ok 0,5 cm). Układać w słoiczkach na przemianomidor,papryka,cebula,pomidor,papryka,cebula...mocno ugniatając.Do każdego słoiczka wsypać łyżeczkę cukru.Zalać marynatą tak aby przyprawy i marchew zostały na sitku.Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i zawekować ok 20 minut(od zagotowania się wody).

Milka 13:05, 10 paź 2013

Karola, my bez ciebie nie damy rady, jesteś nieoceniona
jak tu wpadam, od razu uśmiech
popcorn 13:07, 10 paź 2013

Smiejesz sie ze mnie? no ladnie
slonko wyszlo, moze cos pogrzebie po pracy Juz mnie tylek boli od tej pracy - od siedzenia znaczy sie hihi

pozdrawiam!!
Magda70 13:21, 10 paź 2013

popcarol napisał(a)
Smacznego!

Normalnie musiałam iść przez Ciebie do piekarni po ciasto...tak mi smaka narobiłaś na drożdżówę...
Ale nie było ze śliwkami... buuu
popcorn 13:26, 10 paź 2013

Magda, powyzej przepis, nic trudnego! Pozdrawiam!
Magda70 13:31, 10 paź 2013

O nieee.....już wolę sałatkę zrobić...ja do robienia ciast nie mam ręki
Już te pomidory wolę robić hahaha...ale mam za mało zielonych w ogrodzie...
popcorn 14:52, 10 paź 2013

Przeslac Ci? Ja musze chyba z 5 kilo wyrzucic sloiczki mi sie znowu skonczyly

pozdrawiam!!
popcorn 15:58, 10 paź 2013

No i po czwartku, jutro piątek! Jupi!
Dzisiaj nie miałam rano czasu żeby nawet na chwile wpaść na bazarek, buu może za tydzień poprawie
Margarete 17:24, 10 paź 2013

HEj, hej
słoików dowioze ci w poniedziałek jak chcesz... ? taka porcja jak ostatnio czy wiecej ?
Zastanawiam sie nad trawami... zadzwonisz do mnie jak bedxiesz n tej giełdzie i powiesz co maja ciekawego ?
jestem jeszce w pracy ale jutro sprawze w swoim kapowniku o które trawki by mi chodziło Ok ?
Buziam