Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:39, 06 wrz 2011

Korzystając z posuchy w zapytaniach ofertowych i zamówieniach (mam chwilę w pracy), robię listę warzyw do mojego warzywnika na przyszły rok. Wrócę do niej na wiosnę przyszłego roku:
-bób
-marchewka
-pietruszka
-buraki
-ogórki (opryski przeciw grzybom koniecznie, bo mi zmarniały w tym roku)
-fasolka szparagowa karłowa (płaska żółta i zielona) i pnąca (fioletowa) - z tegorocznych własnych nasion
-seler naciowy (dodaję do soku z marchwi i jabłek - mniam, z własnych sadzonek w tym roku)
-truskawki (nowe tegoroczne sadzonki)
-cukinia - max. po 1 roślinie zielonej i żółtej (w tym roku mam 3 rośliny i rozdaję owoce Teściowej i sąsiadce)
-dynia (w rowie przed domem, siana do gruntu nie sadzonka z doniczki)
-pory (w słońcu koniecznie, nie ocienione przez fasole tyczna-marniutkie w tym roku)
-na poplony nie gorczyca, tylko jakieś motylkowe

NIE sieję/sadzę już:
-pomidorów (bo chorują)
-kalafiorów (w tym roku zielone z własnych sadzonek, nierówne, malutkie główki, a rośliny wielkie i dużo miejsca zajmują)
-brukselki - zjadają ją larwy
-kalarepki - zdrewniałe rosną u mnie:/
-cebula, czosnek - słabiutkie plony
-papryka (sadzonki po 1,5-2 zł, a na krzaczku 1 owoc:/)
-słonecznik (kilka roślin najwyżej dla ozdoby, bo nasiona słabe i często białe, jakąkolwiek odmianę nie posadzę:/

I już więc warzywnik będzie korzeniowo-fasolkowo-truskawkowy za rok Ciekawe tylko czy się będę tego trzymać, bo mam tak co roku - tylko to, a potem na targu dokupują po kilka sadzonek różniastych...
popcorn 13:28, 06 wrz 2011

Buu aparat mi umarł! Więc fotek nie będzie póki nie kupię nowego... chyba że Małż po powrocie z pracy coś wykombinuje - ale co? Nie reaguje zupełnie, obiektyw się nie chowa... kartę przełożę i fotki ściągnę, a aparat pewnie do kosza :/
A chciałam pokazać świeżo kupione żurawki...

pozdrawiam!
Dasia 22:30, 06 wrz 2011

Witaj
mój aparat na słabe baterie czasem tak reaguje, więc może jeszcze nie wyrzucaj
Jak Ci się sprawdzają cebulki kupowane w biedronce? Warto tam kupić?
shrekol 07:37, 07 wrz 2011

Ale zmian u Ciebie i jaka spora lista warzywna, szkoda że ja nie mam miejsca na warzywniak
popcorn 08:15, 07 wrz 2011

Dasia napisał(a)
Witaj
mój aparat na słabe baterie czasem tak reaguje, więc może jeszcze nie wyrzucaj
Jak Ci się sprawdzają cebulki kupowane w biedronce? Warto tam kupić?

Witaj Dasia! Tym razem umarł na amen... przy słabych bateriach schowa sobie sam obiektyw, a teraz w trakcie robienia zdjęć mignął na zielono i umarł, nie reaguje na nic. Zaraz muszę poszukać nowego na allegro, bo nowe nabytki i zmiany w ogrodzie a nie mam czym sfotografować

Cebulki - różnie. Na wiosnę kupowałam dalie karłowe, 2 hosty, borówkę w kartoniku i cebule do warzywniaka, wszystko super rosło. Rok temu na jesień cebulki tulipanów papuzich, z 6 zakwitł tylko jeden. Kwestia trafienia chyba. Na pewno warto kupić - jeśli już - gdy są świeże, tj najpóźniej kilka dni po promocji. Później, gdy sobie leżą tygodniami czasem już nie warto, zwłaszcza na wiosnę. Bo cebulki mogą leżeć, sadzonki już nie długo... ostatnio kupiłam parę opakowań, napiszę na wiosnę co z ich wyrosło
popcorn 08:18, 07 wrz 2011

shrekol napisał(a)
Ale zmian u Ciebie i jaka spora lista warzywna, szkoda że ja nie mam miejsca na warzywniak

Hej Przemku, idzie zima, niedługo nie będzie warunków do prac ogrodowych, buu... co ja będę robić?
Ty to niedługo ścieżek nie będziesz miał, bo Ci się nie zmieszczą Warzywniak mam nietypowo, przed domem, od strony drogi - bo z tyłu grilujemy odpoczywamy, gramy w piłkę z Młodą - warzywa by zgineły A tak mam pretekst do rozmów z sąsiadami - widać mnie gdy zajmuję się grządkami

pozdrawiam!
popcorn 08:25, 07 wrz 2011

Byłam wczoraj w Nomi, niestety wykupili moje stożki z bukszpanu - w ub. tygodniu stały 4, a teraz został jeden - ale najmizerniejszy z nich, do tego zaschnięty...tak to jest gdy muszę najpierw pomyśleć :/ Innych punktów ze stożkami z bukszpany czy cisa w okolicy brak
Pojechałam do Leroy i kupiłam wczoraj zauważonego (świeża dostawa) cyprysa lawsona "columnaris" formowanego w 3 kule. Cena 69 zl (choć na metce 79). Wsadziłam go wczoraj z pomocą M na środek rabatki różanej przed dom, zaś rosnącą tam dotychczas tujkę na patyku przeniosłam w miejsce planowane dla bukszpanowego stożka. Cyprys przy wyjściu z mojego pokoju do pracy by się nie zmieścił, jest naprawdę potężny. Tujka za to wygląda mizernie... no ale do wiosny poczeka na tym miejscu, szukam stożków

Odnośnie Leroy - pojadę tam dzisiaj i złoże reklamację. Wsadzając cyprysa do ziemi dałabym sobie głowę uciąć, że nie rósł w doniczce, tylko był kopany z ziemi :/ mam nadzieję się przyjmie, bo srednica pnia na dole to dobre 8-10 cm, a korzonki marniutkie... aż żal było patrzeć. Jeśli sprzedają kopane, powinny być w jutowych workach, prawda? A nie wsadzone w doniczki... wrr zła jestem. Oddać nie oddam, bo wygląda przed domem super, śliczny jest (fotek nie zrobię póki nie kupię nowego aparatu, buu), ale pogadam sobie z tym dyrektorem działu ogród - pamięta mnie już, ostatnio kupowałam u niego tego rh na pieńku

miłego dnia - już środa, do weekendu coraz bliżej
shrekol 09:13, 07 wrz 2011

A gdzie byłaś w Leroy ?? w manufakturze? bo jeśli tak to miałaś już rzut beretem do Tracza na kasprzaka i przy ogrodzie A do Florini najłatwiej Ci będzie dojechać łagiewnicką Ja jak kupowałem kule bukszpanowe w Traczu to tez były kopane ale widać dużo wcześniej bo już było widać młode korzonki, może jakieś kule bukszpanowe jeszcze mają przy ogrodzie botanicznym w Traczu stożków też nigdzie nie widziałem chyba.
popcorn 09:36, 07 wrz 2011

Nie, Przemku, Leroy mam w Ikea Łódź -zaraz na wylocie z Ksawerowa - tam prawie codziennie odbieram M -wraca z pracy z Łagiewnickiej (tam bazarek i rzut beretem na Okólną do Florini). Może kiedyś sie z nim wybiorę do pracy, to pojeżdzę
W Manufakturze byłam może ze 2 razy, nie lubię tłumów, a tam zwykle są

No, bukszpanowych stożków brak :/ upoluję może cisy albo bukszpany które sama formować będę - ale do tej pory nie spotkałam wysokich i zwartych, które by się do tego nadały...

Wiesz, ten cyprysik to aż żal patrzeć, świeżo odrąbany główny korzeń... ciekawe czy się przyjmie, czarno to widzę :/

Pracuję nad rabatkami przy wyjściu z pokoju do pracy - jedna prawie skończona, zabieram się za przygotowanie ziemi w drugiej. 3 bukszpany i 7 żurawek bordowych czeka Wykupiłam wczoraj ostatnie 3 w leroy , dosadzę tu też te spod rh - na korze nie wyróżniają się specjalnie, tu będą w kupie. A pod rh dokupię żółtolistnych.
_dominika_ 10:13, 07 wrz 2011

Witaj Karolino,
Dziękuje, że zaglądasz na mój wątek. Ja również dzisiaj przejrzałam twoje ogrodowe zmagania. Jestem pod wrażeniem - idziesz jak burza.
Mam pytanie dotyczące tulipanów (bo chyba nie doczytałam). Gdzie planujesz je wsadzić?