Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

anika 10:04, 30 mar 2012

Ja z niecierpliwością czekam na foteczki, może mnie zainspirujesz Może i ja coś pod cisami posadzę. Na tę chwilkę nie mam jeszcze przygotowanego pod nie miejsca, trzeba pozbyć się perzu, buu ciężka robota
popcorn 10:11, 30 mar 2012

Aniu 2 dni walczyłam z pasem ok 60 cm wzdłuż ogrodzenia... zdjęłam 35 metrów bieżących trawnika i spulchniłam na całej długości glebę... ciężka praca, kilka godzin zeszło. Samo sadzenie to była już pestka.
Może i trzmielina by ładniej kontrastowała z cisami (jak urosną), ale ona w zimie i po zimie jest brzydka. A runianka jest śliczna - zimozielona, tylko czasem i to częściowo przemarza czytałam, jak ma za sucho... będę więc lać i dokarmiać żeby stworzyła łądny dywan - o, np taki:

Żródło: www.gazeta.pl

popcorn 10:33, 30 mar 2012

Spędziłam 3 minuty w ogródku żeby cyknąć fotki i zmarzłam :/
Jakoś średnio widzę jakiekolwiek prace dzisiaj... za zimno

Gałązki i listki po obcinaniu bukszpanów:

Wczorajsze zakupy na 1wszym planie- szkółka z Brzezin koło Łodzi, bardzo ładne roślinki w przystepnych cenach Wybor sposrod 5 odmian zurawiny, wybralam 3 Użytkowanik na allegro rosliny_net (zurawiny po 5 zł)

I z bliska:

Jedyne kwitnące cebulowe na chwilę obecną...

Cis przymarznięty... ciekawe jak żywopłocik przetrwa zimę...

Ranniki przesadziłam w kółeczko bukszpanowe - chciałam ich więcej dokupić ale panu od którego kupowałam rok temu nie wzeszły tej wiosny - chyba zgniły?

Wielkie czosnki purpurowe ładnie rosną:

Tu więcej:
popcorn 10:41, 30 mar 2012

Trzmielinka puszcza nowe listki:

Posadzone runianki:

Tulipany przy tarasie w jednym miejscu:

Front domu - od strony północnej - łyso na razie, bo sporo tam funkii:

Bukspzany czekające w warzywniku na przesadzenie przed dom też ogoliłam - może za rok będą kulami :

Sałatki sadzone tydzień temu z rozsady (kupionej na targu) ledwo żyją...

Szczypiorek i szczaw na drugim planie ruszyły

Ostróżki też:

Dom z przodu od strony podjazdu - niedawno dosadziłam prawie-obwódkę na rogu - z bukszpanów zaniedbanych wegetujących do tej pory w warzywniku:

I tyle
anika 11:05, 30 mar 2012

Ależ się u Ciebie dużo dzieje, wszystko zaczyna rosnąć. Sałatka to chyba zmarznie Mają być u nas przymrozki. Ale żywopłot cisaowy super, fajnie to wygląda i nie trzeba będzie pielić jak się rozrośnie runianka. Muszę o niej poczytać bo nie znam tej rośliny
popcorn 11:11, 30 mar 2012

Sałatkę chyba przykryję... moja siana 2 tyg temu pod włókniną, a nie daje śladu życia (muszę tam zajrzeć bo nie wiem na pewno Runianka fajna, polecana na forum, nareszcie ją mam

pozdrówka!
popcorn 13:05, 30 mar 2012

Grad u nas pada! Większy niż wczoraj... masakra:/

Kupiłam 6 pergoli i 7mą dla Teściowej, takie w końcu:

Jeszcze miesiąc niecały i będą stały w warzywniku czekając na oplatające je łodygi fasoli
anika 13:14, 30 mar 2012

No pada pada!! A jak dotrą pergole to napisz proszę czy są stabilne
popcorn 13:21, 30 mar 2012

Na stronie producenta napisane że nie uginają się pod naporem wiatru i są stabilne. W rozmowie telefonicznej gość powiedział że sam sobie dla siebie kupił, wyglądają na porządne, nie wywracają się zwłaszcza obciążone pnączami... zaryzykowałam zobaczymy!
Słonko wyszło właśnie... w marcu jak w garncu a za chwilę kwiecień plecień... ja chcę do ciepłych krajów!
anika 13:31, 30 mar 2012

O nie Karolinko, Ty już byłaś teraz kolej na mnie!