Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Bogdzia 20:32, 05 lip 2014

A ja za budlejami nie przepadam bo nie lubię jak częsc kwiatostanów przekwitnie i brzydko wygląda a częsc w najlepsze kwotnie. wiem , mozna wycinac ale tej roboty tyle ze czasu nie wystarcza. Przekazuje Ci pozdrówka od Anity (Anipli), była u mnie.Od siebie tez pozdrawiam.
popcorn 21:13, 05 lip 2014

Kasya napisał(a)

ja myslalam o posadzeniu nasion jeszcze raz
bo jezeli juz zebralas bob to powinno sie dac jeszcze raz...

Kasiu, bób siałam w marcu, wydaje mi się że on minimum 3mce potrzebuje, a mamy początek lipca... chyba żeby wrzesień był ładny.. w sumie możnaby spróbować, jeśli szybko znajdę gdzieś w sklepie nasiona?? Próbujemy?
Kasya 21:15, 05 lip 2014

popcarol napisał(a)

Kasiu, bób siałam w marcu, wydaje mi się że on minimum 3mce potrzebuje, a mamy początek lipca... chyba żeby wrzesień był ładny.. w sumie możnaby spróbować, jeśli szybko znajdę gdzieś w sklepie nasiona?? Próbujemy?

moge ci wyslac pocztą

ten bob teroretycznie 70 dni
popcorn 21:17, 05 lip 2014

Renatko, mam jedną budleję, nawet nie wiem jaki kolor, chyba biała. I w tym roku jest wyższa ode mnie Tę -druga u mnie - posadzę przed domem, właśnie zrobiłam miejsce. Kiedyś miałam i mi zmarzła. Dla tej którą mam od ubiegłego roku zima była łaskawa. Tę nową posadzę głębiej...

Zmachałam się, wywiozłam 3 taczki (!) wyciętych kocimiętek, przywrotników, ostróżek (większość z mączniakiem). Jutro posadzę nową budleję - nie zdążyłam, przegoniły mnie komary :/
No i podlewać znowu by wypadało przed domem, sucho jak pieprz! Brr...

Bożenko, mam niewielkie krzaczki, będę wycinać przekwitłe kwiatostany. A lubię te długie przewieszające się kwiatostany
popcorn 21:18, 05 lip 2014

Kasiu - dziękuję, szkoda zachodu, nasiona nie są trudno dostępne 70 dni powiadasz? Teoretycznie mogłoby się udać

Bożenko, dziękuję za pozdrowienia! Anitka wieki się nie odzywa
Kasya 21:19, 05 lip 2014

Karolina, nie masz zrobionego nawadniania ? podlewasz recznie ?
Kasya 21:21, 05 lip 2014

popcarol napisał(a)
Kasiu - dziękuję, szkoda zachodu, nasiona nie są trudno dostępne 70 dni powiadasz? Teoretycznie mogłoby się udać

Bożenko, dziękuję za pozdrowienia! Anitka wieki się nie odzywa

podobno sa rozne odmiany jesli chodzi o dlugosc wegetacji
moj to akurat bizon

sialam chyba w pierwszej polowie maja ( wtedy zrobilam warzywniaki)

a teraz kwitnie i ma juz malutkie straczki, za ile beda dojrzale ?
Ozz 21:38, 05 lip 2014

Grujecznik mnie tu przyprowadził tym razem, jedno z moich ulubionych drzew

Karola, polecam Ci jednak tego grujecznika kupować osobiście, ja przywiozłam swojego spod Katowic, i choć jest mocno nieforemny na razie, to z czterech egzemplarzy tylko on miał zdrowy pień i żadnych ubytków w miejscu szczepienia.

A nie podoba Ci się zwykły grujecznik? Jest naprawdę obłędny i łatwiej dostać. Mnie osobiście forma zwykłego dużo bardziej się podoba.
Płaczące grujeczniki widziałam u nas też w kilku miejscach, więc nie wydaje mi się, że byłby trudno dostępny w Twojej okolicy.

Polecam to drzewo, zwłaszcza, że u Was jest odrobinę cieplej niż na południu, ładnie się przyjmie.

A zapach i kolor na jesieni są warte wszystkiego
popcorn 21:58, 05 lip 2014

Kasya napisał(a)
Karolina, nie masz zrobionego nawadniania ? podlewasz recznie ?

nie mam to straszna strata czasu:/ buu
popcorn 21:59, 05 lip 2014

Kasya napisał(a)

podobno sa rozne odmiany jesli chodzi o dlugosc wegetacji
moj to akurat bizon

sialam chyba w pierwszej polowie maja ( wtedy zrobilam warzywniaki)

a teraz kwitnie i ma juz malutkie straczki, za ile beda dojrzale ?

Wiesz, nie kojarzę ile czasu jest potrzebne od tego etapu, ale mi się wydaje ze ze 3-4 tygodnie chociaż? Poczytam kupując nasiona, wybiorę jakiś "szybki"