Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 19:01, 06 lip 2014

Krysiu, dziękuję za zaproszenie (a raczej nie powiedzenie NIE na moje wproszenie się hihi , jak się umówię z Kasią, dam znać!!!

Kasia, co roku Jak się pojawia, w zasadzie chyba trzeba sobie darować walkę, jeszcze nigdy nie wygrałam (środkami domowymi). No a chemicznie pryskanych pomidorów jeść nie chcę - znaczy jak chcę, to kupuję pomidory

popcorn 19:17, 06 lip 2014

Wycięłam kolejną partię bobu, zaraz będę łuskać. W tym roku nadprodukcja wczoraj oddałam siatę Teściowej. Teraz zebrałam duże wiadro (w strąkach, jak obiorę będzie mniej). Może jeszcze dzisiaj oczyszczę to miejsce, zamierzam tam posadzić truskawki - całość jednak muszę przekopać z obornikiem wcześniej. Więc nie dzisiaj

Obcięłam większą część bukszpanów - dzisiaj te z rabaty przed domem. W międzyczasie podlewałam tam, sucho jak pieprz. Posadziłam też budleję, z dużym dodatkiem obornika do dołka Muszę zamówić pana od szamba, to mi przywiezie kolejne 2 worki
Przesadziłam z Młodą ukorzenione lawendy ( z ubiegłego roku), do osobnych doniczek z ziemią z worka, ładniusie mini sadzoneczki, mam 10 szt. Dosadzę na rabacie za domem, będzie obwódka z żółtych żurawek (sadzone dzisiaj, też własnej produkcji), za nimi pas lawendy, nad nimi 2 róże Graham Thomas (już tam rosną). Mix żurawek który tam jest - do wysadzenia, podziału i przeniesienia w okolice tarasu. Kiedy ja to zrobię? Bardzo ciężko robi się cokolwiek, bo okropnie sucho. Zdejmowanie trawnika w tych warunkach to jakiś koszmar.
Madzenka 21:09, 06 lip 2014

Ależ masz wypasione róże. Hortensje też piękne, za chwilę zaczną popis. Karolina jak już się uporałaś z bobem to czas na kanciki. Zobaczysz jak się zmieni wyglad ogrodu
popcorn 21:38, 06 lip 2014

Marzenko, sama prawda! Ale szczerze, to jest tak masakrycznie sucho, że wbicie łopaty w trawnik (tę moją zaschniętą glinę), to wyczyn nie lada. Poczekam jakąś chwilę aż popada.. na dzisiaj zapowiadali...
A pod lawendą kanciki były.. i nie widać hihi

Resztę bobu ścięłam, kolejne wiaderko... jutro wyłuskam, bo mnie łapki bolą. Obcięłam ostatnie bukszpany na trawiastej rabacie-skarpie. To by było na tyle w tym roku, chyba. Dobrze że mam nogi, to sobie pomagałam odsłaniać krzaki- inne rośliny mi wchodzą na buksiki :/

Muszę wyekspediować kompostownik za płot i wziąć się za to miejsce po nim, wysadzę tam sporo kulek bukszpanowych - na rabatach się marnują. Tylko nie bardzo mam pomysł jak to ma tam wyglądać... jutro cyknę fotkę i będę rysować i kombinować.. hm.

Miłego wieczoru!
Mala_Mi 22:26, 06 lip 2014

Widzę prostowanie rabaty

Róż masz ogrom...
I zastanawiam sie po co ci nasiona ostrogowca.. sam sie wysiewa i w dodatku zimuje..
paniprzyroda 22:38, 06 lip 2014

Jesteś specjalistką od bobu mnie sie nie udaje, za bardzo go lubią mszyce. Zerwałam dziś pierwsze ogórki z warzywniaka, ale jakaś zaraza im dokucza, padają od razu całe rośliny, ulewne deszcze i ta temperatura chyba zrobiły swoje
Do jakiej szkółki sie wybierasz, czy tam można kupić np. klony lub buki?
Nikita 22:38, 06 lip 2014

Carola jak będziecie z Kasią jechać do Krysi to będziecie koło mnie przejeżdżać? Daj znać...jak będę wolna to może z wami skoczę.

Znowu mi ochoty narobiłaś na ten bób... jutro muszę zrobić!
agatanowa 00:18, 07 lip 2014

popcarol napisał(a)

A czemu nie można owoców po 15tej?? Ja myślałam że owoce i warzywa to można dużo i o każdej porze??

Odętka u mnie chyba osiągnęła max, czyli z metr? Mam ją zupełnie z tyłu rabaty, zupełnie bezobsługowa bylina, polecam! Miałam 1 małą doniczkę, rośnie jak oszalała, podzieliłam już ją wieloktrotnie i rozdałam część, w tej chwili mam 3 kępy. Nie bardzo jest jak ją wysłać, chyba że wczesną wiosną.. ale na targu chyba 5-6 zł kosztuje, więc polecam

Czarnuszki chyba mam gdzieś nasiona, to Ci wrzucę do jutrzejszej paczki.

hehe, chrząkanie męża... bezcenne

wiesz, owoce mają cukier, w szczególności te dojrzałe i najsmaczniejsze, ludziom zdrowym nie szkodzą i mogą jesć o każdej porze, jak piszesz

Karolko, odętkę widziałam chyba niebieską w CO niedaleko mnie, waham się z zakupem,bo mam już coraz ciaśniej i może warto bardziej się zastanawiać, co kupowac, dlatego pytam o praktyczne doświadczenia osóbuprawiających daną roślinę
Za nasiona czarnuszki z góry dziękuję, ale siac ją teraz jeszcze czy wiosną?

popcorn 07:18, 07 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)
Widzę prostowanie rabaty

Róż masz ogrom...
I zastanawiam sie po co ci nasiona ostrogowca.. sam sie wysiewa i w dodatku zimuje..

Aniu, tak wiem, ale zbieram dla Dziewczyn! Ja już więcej nie potrzebuję, chociaż innymi kolorami bym nie pogardziła hihi
popcorn 07:20, 07 lip 2014

paniprzyroda napisał(a)
Jesteś specjalistką od bobu mnie sie nie udaje, za bardzo go lubią mszyce. Zerwałam dziś pierwsze ogórki z warzywniaka, ale jakaś zaraza im dokucza, padają od razu całe rośliny, ulewne deszcze i ta temperatura chyba zrobiły swoje
Do jakiej szkółki sie wybierasz, czy tam można kupić np. klony lub buki?

Mariolko, za to u mnie ogórki dopiero zamierzają kwitnąć W tym roku nawet bobu nie przycinałam, mszyce dopadły ze 2-03 egzemplarze, resztę zostawiły w spokoju
Chciałam zajechać do szkółki w której były Dziewczyny, między Łaskiem a Łopatkami. Tak, mają tam klony i buki, chociaż tylko po 1-3 szt z każdej odmiany, ale coś można znaleźć i ceny mają bardzo przyzwoite. Czego szukasz, spytam?