Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

anika 11:42, 25 kwi 2012

popcarol napisał(a)
Wczoraj porobiłam trochę kółek wokół drzewek w "sadowniczym" kawałku działki. Znów nie skończyłam i dzisiaj pewnie też mi się nie uda - bo wieje i chłodno.
Koło 20tej wyszłam z Młodą i pryskałyśmy florowitem bukszpany. Wiało więc szybko wysychało, myślę że coś się wchłonęło - a potem padał deszcz (w nocy, kiedy-nie wiem, spałam. Zastanawiam się kiedy powtórzyć pryskanie?
Dodatkowo podlałam je rozcieńczoną gnojówką...

Niektóre ślicznie puszczają, jak te 3 rzadsze kulki na pniu, nowe 10 dużych z Rybnika, część z żywopłociku. Niektóre brzydkie, przyschnięte, może da się uratować,... z 5 szt w żywopłociku wygląda tak jakby niedługo trzeba je było wyrzucić. Nie wiem, może je ciąć do żywego?? Muszę poszukać wątku o bukszpanach i tam spytać... bo szkoda by mi ich było...
Kulki kupione zimą chyba się przyjęły, choć mają żółtawe zabarwienie - takie przyszły i na razie barwy nie zmieniają...
Te większe, zielone zimą kupowane przystrzygłam i w miejscach cięcia brzydko podsychają listki - nie wiem może je oskubać?? Hmm...
kupa zachodu z tymi bukszpanami, nie mam z nimi jeszcze doświadczenia bo wszystkie od ubiegłego roku dopiero u mnie, inspirowane Danusinym ogrodem i Ogrodowiskiem...
idę szukać

Rh Cunningham's White kwitnie, kwiatek ma targany wiatrem, mam nadzieję przetrwa i ładnie się przyjmie

Karolinko, Ty mnie nie strasz, że Ci bukszpany podsychają z Rybnika. Zamówiłam je wczoraj i pewnie w piątek będą. Co się z nimi dzieje? Jeszcze mam szanse podziękować
popcorn 11:46, 25 kwi 2012

Juzia_G napisał(a)
Ja podejrzane listki pourywałam i teraz czekam na rozwój sytuacji
Ale u mnie to jakiś grzybek, bo czarne kropy były....

U mnie ta miodowka, ale to kilka sztuk, a reszta chyba przesuszona po zimie??
popcorn 11:48, 25 kwi 2012

anika napisał(a)

Niektóre ślicznie puszczają, jak te 3 rzadsze kulki na pniu, nowe 10 dużych z Rybnika, część z żywopłociku.

Karolinko, Ty mnie nie strasz, że Ci bukszpany podsychają z Rybnika. Zamówiłam je wczoraj i pewnie w piątek będą. Co się z nimi dzieje? Jeszcze mam szanse podziękować

Aniu przeczytaj jeszcze raz - te z Rybnika slicznie puszczaja nowe! Te ubiegloroczne, kupowane na alle z golym korzeniem, male niespecjalne sa - ale to tez tylko 5 sztuk z 50, 90% wyglada ok i calkiem dobrze
mira68 11:50, 25 kwi 2012

kurcze Karolino ale się przestraszyłam że bukszpany z Rybnika szlag trafia
anika 11:54, 25 kwi 2012

Ufff, ja też tak opacznie ten tekst zrozumiałam. Jeszcze raz ufff. Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem Bardzo się cieszę, że wszystko z nimi ok. A roślinki kopane z gruntu niestety nie przyjmują się w 100% a szkoda bo są duuużo tańsze
popcorn 12:08, 25 kwi 2012

Spoko, te z Rybnika mają się świetnie
popcorn 12:23, 25 kwi 2012

Przegalopowałam się po ogródku żeby zrobić fotki problematycznych bukszpanów...
spytałam w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=14#post_4

zobaczymy Dzisiaj psikam Mospilanem te z miodówką...

Wieje strasznie, dzisiaj nic nie robię po południu chyba że przestanie.. kanciki czekają

Tawuły japońskie ładnie rosną:

Takie maleńkie cebulowe też:

Sasanki chyba mają się ok (te kupione w sobotę chyba) - pozamykały kwiatki bo wieje strasznie:

Tulipanki botaniczne pozamykane, za to te białe za nimi (na jesień wsadziłam 400 takich samych) nadgoniły i niedługo zakwitną - pewnie jakiś cieplejszy dizen wystarczy

Zielonych kilka niedługo zakwitnie - obok prawie-stożka bukszpanowego:

I z bliska:

Żonkilki (narcyze??) - tylko kilka powychodziło, nornice chyba nie zaszkodziły - obok rośnie czosnek... na jesień posadzę nowe w koszyczkach obok startują żurawki - w zimie prawie do cna wymrożone, ale łądnie odrastają

popcorn 12:29, 25 kwi 2012

Babcine piwonie coraz większe

Jagoda kamczacka kwitnie w najlepsze:

Śliwa japońska ma pierwsze kwiatki, chociaż drzewkiem jej nazwać nie można.. sadzona rok temu, krzywy mały patyk... zobaczymy czy jakiś owoc będzie

Bergenie kwitną

Kilka niezmrożonych hiacyntów też (ale widać zniekształcenia i odmrożenia...)

Tu jakieś cebulice??

Jedyny ciemiernik o bordowych kwiatkach - nie wiedziałam że taki mam muszę dosadzić do reszty:

I jakieś maleństwo helleborus niger:

Poduszeczki od Babci pięknie kwitną, sporo trzmieli je zapyla - w kilku miejscach przy tarasie:

Rh Cunningham's White z bliska - kwiatek poszarpany od wiatru...

I z większej perspektywy:
Milka 13:08, 25 kwi 2012

A u mnie bergenia jeszcze nie kwitnie; ładna wiosna i widzę też szyszki wykorzystujesz, jak ja
a i rh ci zakwitł bidulek, po co ten wiatr!!!
zuzanka 13:10, 25 kwi 2012

witam
wpadłam oficjalnie z rewizytą a nieoficjalnie byłam już tu