Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:13, 29 maj 2012

Hihi, Przemku, cos jak u Ciebie tylko ciut wiecej miejsca M się śmieje że niedługo kosiarka do trawy nie będzie potrzebna, bo coraz mniej trawnika jest

Inversę chcę posadzić na rogu domu, w miejscu w którym mam kilka róż a 7 wymarzło. Rośnie tam też bukszpan na pniu (jeden z 5) i tego chcę przesadzić w miejsce uschnietej kulki (była 6ta). A tam zrobi się miejsce na Inversę W sobotę mam nadzieję po nią jechać

Pozdrawiam, miłego dnia!!
mira68 08:42, 29 maj 2012

Karolino nadrobiłam Twój wątek dziewczyno skąd ty czas na te roboty ogr ódkowe znajdujesz
popcorn 09:24, 29 maj 2012

Mireczko czasu brak - na wszystko Na ogródek resztkami sił wygospodarowuję
W tym tygodniu trudniej, bo M w Warszawie w delegacji i Młoda nie chce tyle czasu na dworze spędzać, a w domu nie chcę żeby sama siedziała - żeby niczego nie wykombinowała
W soboty przed południem, w niedzielę za domem (żeby sąsiadka mnie nie widziała. Pozdrawiam serdecznie!
popcorn 10:25, 29 maj 2012

Dzisiaj się zdziwiłam - dostałam wygrane w konkursie o trawach sadzonki od Mariusza, i to całkiem ładne.
Pudełko nie nastrajało optymistycznie:

Ale środek już bardziej

Sadzonki takie - 3 zielone hakone i dodatkowo zolta (w ramach rekompensaty za straty moralne chyba

Teraz to dopiero mi glupio, bo od Danusi tez dostalam - na spotkaniu u Bogdzi... juz rosna...

Tutaj mam przerwe w pracy na soczek i 2gie sniadanie

Przy tarasie królują rumianki (rumian ogrodowy - chyba)... w ub roku byly polpelne, a teraz sie powysiewaly i wszystkie sa zwykle, puste Ale i tak wygladaja uroczo

Musze je sciac, czesc do wazonu, reszte po kwitnieniu, bo zagluszaja reszte roslin...

Zmarznieta roze na pniu zostawilam, odbila dzika z podkladki - w tym roku kwitnie. Musze ja przeprowadzic na jesien na dzialke Tesciow pod Augustow

Bo szkoda mi ja wyrzucic...

Co to takiego kwitnie w tle za rozchodnikiem? Ja to kupilam? I zaplacilam za toto? Czy to chwast??

Zablakany czosnek zakwitl - 4 cebulki, tylko jedna wysilila sie na kwiatek

Reszta juz przekwitla - nie wiem te owocostany chyba ciachnac trzeba?
magnolia 10:49, 29 maj 2012

to czyściec wielkokwiatowy. Ja go bardzo lubię,to b. twarda roslina. Lubie go sadzić w trudnych miejscach,często w półcieniu, albo na ciemniejszym tle. U Ciebie wygląda źle bo nie ma dobrej oprawy i jest mały jeszcze, lichy. Ale docelowo ma duże, krępe wiechy i spore liście.
Rumiany piękne, lubię takie łany. Co rośnie z nimi? A za nimi coś będzie przy ogrodzeniu?
magnolia 10:49, 29 maj 2012

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/11/10/czysciec-wielkokwiatowy/

zobacz, ładnie mu z przywrotnikiem
popcorn 10:57, 29 maj 2012

Hej Magnolio!
dzięki! Pod rumianami nic nie widać, a rosną tak co 50 cm wzdłuż całego ogrodzenia cisy. Sadzone koncem marca, sciete o polowe - maja ok 40-50 cm... stad chce sciac rumianki, zeby je bylo widac
Pod nimi sporo roznosci, to moja "przechowalnia". Mialam tam robic porzadek, ale musialabym oddac te rosliny i posadzic cos jednorodnego, a dobrze im tam. I mnie dobrze z nimi - jest balagan, ale wielokolorowy i pachnacy. Jak sie rozrosnie zywoplot z cisow i tak je bede musiala wykopac.. wiec zmian tam nie przewiduje
popcorn 10:58, 29 maj 2012

Na tym zdjeciu ladny! U mnie wyglada jak przerosniety chwast Dam mu szanse
magnolia 11:03, 29 maj 2012

popcarol napisał(a)
Hej Magnolio!
dzięki! Pod rumianami nic nie widać, a rosną tak co 50 cm wzdłuż całego ogrodzenia cisy. Sadzone koncem marca, sciete o polowe - maja ok 40-50 cm... stad chce sciac rumianki, zeby je bylo widac
Pod nimi sporo roznosci, to moja "przechowalnia". Mialam tam robic porzadek, ale musialabym oddac te rosliny i posadzic cos jednorodnego, a dobrze im tam. I mnie dobrze z nimi - jest balagan, ale wielokolorowy i pachnacy. Jak sie rozrosnie zywoplot z cisow i tak je bede musiala wykopac.. wiec zmian tam nie przewiduje

Ty chyba jesteś energetyczna, 'kolorowa w środku'- musisz mieć tez taki ogród- kolorowy i dynamiczny.
I dobrze.
Cisom nic się nie stanie jak na 2-3 tyg zdominują je rumianki
popcorn 11:08, 29 maj 2012

Moim problemem jest "chciejstwo" - za nic nie umiem sie zdecydowac na kilka gatunkow. Mam ich pewnie ponad 100 w ogrodku No trudno, na razie jest ok, za rok prwnie i tak wszystko wywroce do gory nogami

Hakone dosadze z przodu rabaty ktora mi Magnolio rozpisywalas - ok? Beda w cieniu bukszpanow variegata - czesciowo...