Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

magnolia 11:17, 29 maj 2012

tak, ok.
Ale gdyby je parzyło słońce to przesadź, niech się nie męcza. Ja sadzę hakone w cieniu/półcieniu. Ale Danusia mówi że w słońcu dają radę.Pewnie tylko za sucho mieć nie mogą.
agniecha973 11:27, 29 maj 2012

Dzięki dziewczyny. Zidentyfikowałyście i mojego czyśćca. Nie wiedziałam co to za "pokrzywa" od cioci U mnie rośnie w półcieniu i dopiero ma pąki.
shrekol 11:29, 29 maj 2012

Karolino ale neispodzianka.... ja swoją hakone mam na południowej wystawie i daje sobei świetnie radę tylko musi więcej wody mieć tak jak Magnolia napisała. A ten Twój "chwast" naparwdę jest bardzo ładny tylko jak radzi Magnolia daj mu lepsze tło i będzie ok
agniecha973 11:37, 29 maj 2012

magnolia napisał(a)
http://zojalitwin.wordpress.com/2010/11/10/czysciec-wielkokwiatowy/

zobacz, ładnie mu z przywrotnikiem

Przywrotniki rosną u mnie w wielu miejscach na dziko. Takie też się nadają? Jeśli tak to sobie powykopuję.
popcorn 11:46, 29 maj 2012

Dzięki! Podlewam ostro bukszpany, więc hakonkom się też dostaje Jak będą miały wilgotno dadzą radę. Jakby co przesadzę Dzięki Magnolio za rady!
Agnieszko pokaż swoje przywrotniki - one się rozsiewają jeśli nie zetniesz kwiatostanów po kwitnieniu, więc na dziko mogły Ci się rozsiać!
Przemku - hmm chwast - nie wiem skad sie wzial... moze jako gratis dostalam? albo od babuszki na targu? Nie przypominam sobie zebym go kupowala
agniecha973 12:05, 29 maj 2012

Ja nigdy ich nie kupowałam więc to muszą być jakieś dzikie.
popcorn 12:18, 29 maj 2012

nigdy dzikich nie widziałam! Może to bodziszki? U nas dzikich pełno - trochę podobne Ale spytaj kogoś bardziej doświadczonego - ja pojęcia nie mam!

Rabata z rh - 2 dead, załatwiłam zbyt dużą dawką nawozu Ten na kiju też ledwo ledwo - kilka pączkó jeszcze żywych, ale nie wiem czy przeżyje... podlewam za radą Bogdzi...

Ale kwitną - te które nawóz przeżyły!

Zurawkom tam dobrze - ale jak się bluszcz rozpełznie to przesadzę je na żurawkową rabatę od wschodu:

To jedyna żółta która dobrze sobie radzi - reszta maleńka Do przesadzenia do tych maleńkich żótych:

Hosty zostają, choć też za blisko...

Hemerocalis Stella d'Oro kwitnie
- najwcześniejszy jest, mam inne, większe - na rabacie frontowej ze żwirkiem, pomarańczowe, ale dopiero w pączkach:

popcorn 18:16, 29 maj 2012

Warzywa i owoce na mojej działce - dzisiejsze fotki
Ogórki powoli rosną:

Bób kwitnie w najlepsze:

Fasolka szparagowa karłowa już spora, niedługo będzie kwitnąć

W tym roku pierwszy raz będzie kilka czereśni (Burlat):

Kilka groszków dzisiaj skubnęłam

Kilka truskawek:

Sałątę jemy, ta na jutrzejszy obiad:

Cebula - zwykła, biała czosnkowa i czerwona - rośnie:

A zamiast róż które zmarzły rośnie żółtostrąkowa fasolka typu mamut
Milka 19:24, 29 maj 2012

Karola, ja na chwile wpadłam, wysłałam ci paczkę, jutro powinna byc u ciebie, bo pocztexem
popcorn 21:39, 29 maj 2012

Irenko! Dzięki wielkie! Już nie mogę się doczekać
Moja przesyłka do Ciebie niewielka, 3 niewielkie jeżówki i hosta (żółtoobrzeżona - nie widziałam takiej u Ciebie), nadałam w kopercie bąbelkowej poleconym priorytetem. Ponieważ byo po15tej, to jeśli nie jutro to w czwartek na 100% u Ciebie

Prawie skończyłam nową rabatę. Dosadziłam hakone, wyrównałam ziemię, rzadziej poprzesadzałam roschodniki. Posypałam korą. Lepiej Jak się rozrosną będzie super

Dzisiaj była aukcja "przesadzanie". Sąsiadka przygarnęła moje tujki Danica (rosły wzdłuż podjazdu, 11 szt). Teraz mam tam fasolkę szparagową. Póki nie dojrzeje mam czas do namysłu - co tam posadzić Sadzenie w sierpniu najwcześniej, bo w czasie urlopu nie będzie komu podlewać (urlop w lipcu). Bukszpany?

Jutro zrobię nową fotkę. Miesiąc temu było tak:

Tujki - kulki zniknęły. Tulipany zamierają. Jest zielono bo sporo fasolki tam posiałam Jest trochę macierzanki z ubiegłego roku (Hania mi doradziła - fajnie niziutko się płoży). Obwódka mi się marzy - bukszpany?