Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

kaisog1 08:40, 27 wrz 2011

Karola tak kwiatostany się usuwa, ułamujesz te czubki Gdzieś Magija pisała, że czerwone liście mogą być objawem przekwaszenia. Karolina zapytaj Magiję o Rh bo te czerwone liście to chyba nie jest normalne
hanka_andrus 08:42, 27 wrz 2011

Jeżeli dobrze przypominam to na jesieni wyrastają liście śnieżycom ,niebieskim-albo cebulicom. nie sprawdzałam ,bo w tym samym miejscu rosną i te ,i te u mnie.
popcorn 09:01, 27 wrz 2011

kaisog1 napisał(a)
Karola tak kwiatostany się usuwa, ułamujesz te czubki Gdzieś Magija pisała, że czerwone liście mogą być objawem przekwaszenia. Karolina zapytaj Magiję o Rh bo te czerwone liście to chyba nie jest normalne

hej, to idę ułamywać nie wiedziałam...
Tylko jeden rh ma takie liście, poczytam co i jak dzięki!!
popcorn 09:02, 27 wrz 2011

hanka_andrus napisał(a)
Jeżeli dobrze przypominam to na jesieni wyrastają liście śnieżycom ,niebieskim-albo cebulicom. nie sprawdzałam ,bo w tym samym miejscu rosną i te ,i te u mnie.

Witaj Haniu, to chyba szafirki, bo mam je w innym miejscu i jestem pewna ze to szafirki i maja tez liscie, bardzo podobne. Ale cebulice tez kiedyś gdzieś kupiłam i wsadziłam... zobaczymy na wiosnę co zakwitnie w tym miejscu
Sebek 09:11, 27 wrz 2011

https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja?page=2

Poczytaj
popcorn 09:22, 27 wrz 2011

Kwiatostany ucięte! Dzieki Sebku za info! Myślałam ze poza kwaśną ziemia i półcieniem niczego więcej im nie trzeba chociaż teraz sobie przypominam,. jak moja Babcia obcinała przekwitłe kwiatostany... choć myślałam że to po części z nadgorliwości i dbałości o idealny porządek
hanka_andrus 09:25, 27 wrz 2011

Kwiatostany obrywa się,żeby roślina nie wysilała się na produkcję nasion.Zdrowiej wtedy rośnie.
Basiaw 09:32, 27 wrz 2011

Karolina, ściółkujesz rabaty skoszoną trawą czy mi się wydaje? Ja próbowałam w miejscach mniej widocznych, ale niestety, tutaj na polach pełno gryzoni, taka ściółka, to dla nich radocha, ryją w niej, że hej
popcorn 09:47, 27 wrz 2011

hej Haniu,
o obcinaniu kwiatostanow róż jakoś pamiętam, o rh po prostu nie wiedziałam, plus zapomniałam że Babcia obcinała... już będę pamiętać

Basiu,
tak, chwastów sporo mniej i łatwo je wyrwać bo słabsze. Mam wyściółkowaną w ten sposób rabatę z różami i lawendą pomiędzy, nornice ryją gdzie indziej - tutaj chyba lawenda je odstrasza I jeżówkową, ale tam jest tak sucha i twarda ziemia że mi też nie chciałoby się tam ryć
Nornice mi buszują w miejscach które sama wcześniej skopałam, warzywnik uwielbiają niestety, ciekawe co mi z marchewki w tym roku zostanie... kupiłam jakieś granulki Bros na nie, zobaczymy czy się wyniosą - dzisiaj planowałam poszukać norek i im je powsypywać...

pozdrawiam!
Basiaw 09:51, 27 wrz 2011

popcarol

Nornice mi buszują w miejscach które sama wcześniej skopałam, warzywnik uwielbiają niestety, ciekawe co mi z marchewki w tym roku zostanie... kupiłam jakieś granulki Bros na nie, zobaczymy czy się wyniosą - dzisiaj planowałam poszukać norek i im je powsypywać...

pozdrawiam!

Też nakarmiłabym te szkodniki jakąś trutką, ale boję się o psa
Ja nie mam nic przeciwko istotom żywym, ale tyle łąk dookoła, niech tam sobie kopią a jak ryją w ogrodzie, to mam nerwa, zwłaszcza, że to, co wykopią nornice to Luna poprawi, bo oczywiście rozgrzebuje te korytarze w poszukiwaniu sprawców