Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 10:03, 14 lis 2011

Buu... no to po bukszpanach :/
Gościa znalazłam, sąsiadka znała nazwisko. Zadzwoniłam... ale facet ich nie wykopuje, mimo że płot zmienia/przestawia... i będą sobie dalej rosły. Trudno, nie u mnie

pozdrówka!
Lena 11:48, 14 lis 2011

popcarol właśnie przeczytałam o Twoich :setkach" posadzonych cebul - to będzie istny szał na wiosnę
Wklej jakieś nowe zdjęcia plisss
popcorn 11:52, 14 lis 2011

Eee tam, tylko tulipanów takich samych jest w sumie 250, a reszta (te setki to przesada to po kilkanaście zwykle cebul... no może hiacyntów w sumie dosadziłam 40 czy 50. No tak, w sumie parę setek się zrobi z tego
Nie mogę się wiosny doczekać

Wiesz, nie ma czego robić fotek, nic nowego dawno nie robiłam, a cebulki posadzone i nie widać
Zresztą szaro, buro, liści pełno - może dzisiaj pograbię

jak posprzątam może i zrobię parę fotek

pozdrawiam,
Karolina
Pszczelarnia 13:16, 14 lis 2011

O rany ale się napaliłam na te bukszpany (jakby miały być moje)! Wielka szkoda!
popcorn 13:25, 14 lis 2011

Też żałuję Ewo, no ale mówi się trudno. Dobrze że od razu zadzwoniłam, bo po 8h pracy bym się bardziej napaliła niech sobie rosną, dobrze im tam, piękne są Cały szpaler wzdłuż płotu.. miodzio

pozdrawiam!
popcorn 14:12, 14 lis 2011

25 minut przerwy w pracy i taki efekt

miejsce po zabranych kamieniach i żwirze - do zagospodarowania na wiosnę. Tutaj kończy się rabata frontowa (to część działki przed domem, od strony drogi), rabata zaprojektowana przez Danusię.

W sobotę wyrównałam, wygrabiłam wiadro pozostałości kamienno-żwirowych i perz jakiś.

Wyznaczyłam rabatę, wykopałam dołki pod obwódkę z lawendy:

I posadziłam lawendę z odzysku - tylko kilka krzaczków przywiozłam z wakacji (3 chyba), resztę miałam wcześniej, duże krzaczki podzieliłam w miarę możliwości. Posadzone:

Potrzebuję oczywiście jeszcze kilkudziesięciu krzaczków żeby obwódkę skończyć, ale zabiorę się za to na wiosnę

Po lewej od obwódki będzie trawnik, po prawej nasadzenia bylinowe. Żurawki i hosty, parę bukszpanowych kulek i zobaczę co jeszcze Danusia mi proponowała - bo to było w sierpniu i nie pamiętam.
Przed kaliną (ostatnio wsadziłam - zamierzam ją prowadzić w formie piennej jeśli się uda...) - wystaje tam taki patyk z ziemi wsadziłam 50 drobnych cebulek czosnku ozdobnego, max. 25 cm - Ostrowskianum.
Tym sposobem nie grabiłam liści...
popcorn 09:29, 15 lis 2011

Dzisiaj muszę się zebrać i pograbić, chociaż kaszlę ostro...
Mrozek w nocy lekki był, ale już odpuścił. Szkoda że zima przed nami, popracowałabym sobie w ogródku... a tak, zimno, ciemno bardzo szybko...

pozdrawiam i miłego dnia!
EPODLAS 17:02, 15 lis 2011

Pracowita dziewczyna jesteś, tyle pracy wykonałaś ostatnio, no i te przetwory. Ja też lubię przetwory, bo chociaż jest przy tym sporo pracy, to potem zimą jak przyjemnie słoiczki otwierać. Zaprawiam wszystko co się da. Mam warzywniak i zawsze zostaje mi nadprodukcja. Ponieważ mieszkam w bloku i nie mam gdzie przechowywać, to solę włoszczyznę i wkładam w słoiki. W piątek sadziłam małe narcyzki te-ta-te. Mam nadzieję, że się przyjmą. Już nieraz sadziłam cebule w listopadzie, jak do tej pory nie miałam wpadki, zawsze się udało.
popcorn 18:14, 15 lis 2011

Witaj Bożenko,
Odkąd się przeprowadziliśmy zasłoiczkowałam trochę warzyw, ale tylko po trochę -papryki, pomidorków, malin i jeżyn. Nie robię soków, dżemów itp, bo owoce do nich musiałabym kupować. Przetwarzam tylko to co nam schodzi zimą, z mojej nadprodukcji są to tylko cukinie - składnik lecza które słoiczkuję

Tete-a-tete też sadziłam, słodkie są. Cieszę się że sadzenie w listopadzie nie szkodzi roślinkom Nie mogę się już wiosny doczekać

pozdrawiam serdecznie!
bociek 18:39, 15 lis 2011

Popcarol... tylko sie nie zlosc na mnie. Zainspirowalas mnie i... na wiosne wymieniam trzy rozowe piwonie na dwa wielkie bukszpany Co prawda ich jeszcze nie widzialam, ale dzieki za inspiracje... W planie mam kolejne sepienie dwoch sztuk

Jak mi sie uda ta druga pare wysepic (latwo nie bedzie, ale kto wie) to jeden z tej dwojki bedzie Twoj Wchodzisz?