Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

eliza3 19:04, 03 gru 2012

Przyszłam zobaczyć, czy u ciebie napadało, ale jak nie padało to jutro na pewno popada.
Pozdrawiam.
ewa004 19:18, 03 gru 2012

Hej Karolcia witam się cieplutko

U ciebie widzę że roślinki już przygotowane do zimy ,napisz mi kochana czy okrycie gałązkami świerku młodziutkich trawek wystarczy ? Okryłam też tak róże mam nadzieję że dadzą radę

Zastanawiałam się nad żurawkami ale doczytałam że nie ma takiej potrzeby ,ale na swoje może parę gałązek świerku rzucę ,szkoda by mi było jak by zmarzły
Bogdzia 19:42, 03 gru 2012

Ja gdzieś czytałam że pampasowe trzeba sadzic na górce zeby zimą miały sucho i podobno wtedy bez problemu przetrzymają, ale że jej nie mam to nie próbowałam.
popcorn 19:48, 03 gru 2012

Ela - nie padało o nie pada, zobaczymy jutro
Ewo - większośc trawek mam tegorocznych, nie zimowała jeszcze u mnie... bez problemu mrozy zniosła Hakonechloa, mozga trzcinowata (ale tej to nic nie zabije), spartyna grzebieniasta - bez okrywania. Wszystkie trawki powiązałam, chyba że były malutkie - turzyce ptasie łapki zostawiłam bez wiązania, okryłam korą i gałązkami. Przykryłam włókniną miskanty i żurawki, chociaż żurawki zimowały już u mnie bez problemu.

Bożenko też o tym czytałam, ale pampasówkę mam pierwszy rok i nie jest duża - jak się rozrośnie i chowanie w garażu będzie problematyczne, to może się odważę przezimować ją w gruncie...

pozdrawiam!
monteverde 19:48, 03 gru 2012

mój garaż za zimny dam sobie na spokój z nią
popcorn 19:52, 03 gru 2012

Aniu w moim garażu też ogrzewania nie ma, ale sprawdziliśmy w ubiegłym sezonie że jest ok 4-5 stopni cieplej niż na dworze; mam nadzieję to wystarczy To tylko 1 doniczka, zobaczymy

pozdrawiam!
Magda70 20:37, 03 gru 2012

monteverde napisał(a)

Irenko pampasowa nie bardzo się nadaje na nasze warunki... kupiłam w tym roku jedną, ale trzymam w donicy i zimuję w garażu, liczę że przetrwa Przeczytałam wątek o pampasowej, niestety nikt nie ma dobrych doświadczeń z zimowaniem w gruncie...

Liczę że ta zima nie będzie taka jak ubiegła...

pozdrawiam!

Niestety u mnie też nie przezimowała w gruncie

Też poległam na trawie pampasowej...dwie miałam w różnych zakatkach ogrodu i żadna nie dała rady
popcorn 20:39, 03 gru 2012

Ech.. no zobaczymy... opierałam się długo, ale w tym roku poległam - i kupiłam małą doniczkę. Zobaczymy czy przetrzyma zimę. Najwyżej nie kupię jej już nigdy..

pozdrawiam Magdo!
adom1206 21:35, 03 gru 2012

Na pampasówkę to niestety w gruncie u nas nie ma szans za wrażliwa jest.Miskanty w tamtym roku to też porażka w bezsnieżną zimę nie dały rady i paskowane np u mnie wyleciały.Dla mnie niezawodną trawką jest trzcinnik-wytrzymał temp.-27.
popcorn 22:28, 03 gru 2012

Agnieszko cieszę się, w takim razie trzcinnika nie będę okrywała, musi mu wystarczyć kopczyk z kory. Miskanty okryłam, jeszcze te przy różach zostały...

pozdrawiam dzięki za info!