Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

emka 10:34, 06 lut 2013

własnie zakupy na Allegro to ruletka, ale nie wszystko można dostać w okolicy, no i ceny też mają znaczenie
popcorn 10:41, 06 lut 2013

Agnieszko u mnie 4 z 6 kupionych w netto przetrwały, skuteczność 66%... słabo W tym roku też na nie będę polować, mam niedosyt, marzy mi się ciemiernikowa łąka a przynajmniej w innej części rabaty bym sobie też kilka szt posadziła. W biedronie po 9,99, więc standardowo...

Ten dolomit muszę w końcu kupić lawendę też miałam sypać, ale ona tak nie cierpi jak te ciemierniki...
dzięki!!

Emka
- poczekaj jeszcze z miesiąc, i tak teraz być nie sadziła bo ziemia zamarznięta - przynajmniej u mnie. No i ryzyko mrozów i powrotu zimy jeszcze duże... stawiałabym na zakupy u nas na mniejscu. Dałam namiary Stokrotce - mieszka w Konstantynowie, przywiozła sobie cały bagażnik sadzonek od tego pana A pan ma ich parę tysięcy, cały wielki namiot foliowy

pozdrawiam!
eliza3 10:44, 06 lut 2013

Karolinko, widzę, że Twój ogród się budzi. Ja dzisiaj byłam w ogrodzie zobaczyć co słychać i wszystko jeszcze śpi, rano padał śnieg i wszystko przykryte cieniutką kołderką.
Kiedyś przeszłam obok ciemierników obojętnie, ale może warto się zastanowić nad kupnem ? Pięknie wyglądają gdy kwitną.
popcorn 10:49, 06 lut 2013

Hej Ela!
w porównaniu np z ogrodem Agnieszki (agniecha) czy Gabrieli, to mój śpi, i to głęboko! Zupełnie żadnych cebulowych nie widać! To co pokazałam - coś tam widać, reszta śpi. Ale po śniegu nie ma śladu...
Ciemierniki uwielbiam, od zawsze. Są w pierwszej trójce moich ulubionych roślin Obok zawilców (anemonów) i jeżówek.

Bergenie strasznie plaskate

Roszponka jakaś przezimowała - w tym roku posieję je jesienią, podobno można

Macierzanka się budzi powoli:

Juki dobrze przezimowały - chyba:

Rozchodniki niezniszczalne:
popcorn 13:33, 06 lut 2013

Początek maja ub roku - ech byle do kwietnia choćby!

A tutaj z serii przed i po - żurawki początkiem maja - jakie sierotki:

A tu w połowie września (strzałki ignorujemy, wskazują dosadzone miskanty):
popcorn 14:44, 06 lut 2013

Ponieważ cierpię na niedosyt jeśli chodzi o powierzchnię pod uprawę warzyw, wymyśliłam dodatkową przestrzeń - na zielony groszek, marchewkę, buraczki?? W metalowych ramach, na skraju trawnika, przed cisami (które kiedyś wyrosną - mam nadzieję - na żywopłot). Metalowe, nie drewniane, żeby było trwalsze - w sobotę przypuszczę atak na okoliczne składy złomu

Chodzi mi o takie coś, tylko ok 5m długie, 1,2m szerokie, tylko niższe - 20-35 cm max?:

Lub kilka takich zardzewiałych - ładne!

Chodzi mi o taki efekt, ewentualnie kilka osobnych kawałków rur (?) na trawniku
Krys 19:18, 06 lut 2013

popcarol napisał(a)
Emka nie kojarzę w biedronce bukszpanów, a dość często bywam, mam po drodze... za to ładne kupiłam w ub roku późną wiosną w nomi - jakoś po 1,5 sztuka, a okazało się ze ta "sztuka" to były 3-4 mniejsze sadzonki w lidlu były ładne, ale z Holandii, no i niespecjalnie tanie...
Na allegro kupowałam w ubiegłym roku, pakiet 100 sztuk Zadowolona byłam, sprawdź komentarze. Za to są aukcje po 3 zł/szt, ładne i duże - te też kupiłam, ale z 50 (!) przeżyło mi może 10 przesuszone korzenie i za duże rośliny... wiosną mi padły...

A takie kupowałam po sąsiedzku, w okolicach Łasku, po 1,5 zł. Jak znajdę dam Ci namiar...

pozdrawiam!

Witaj Karolina czy te bukszpany kupowałaś Łopatkach? Czy wybierasz sie po rh w tym roku? Chce kupić azalie na rh jeszcze w tym roku nie bede miala miejsca .Pozdrawiam
popcorn 19:44, 06 lut 2013

Hej Krysiu!
dawno Cię nie było! Ani mnie u Ciebie
Tak, bukszpany z Łopatek. Masz namiar na gościa? Ja gdzieś zgubiłam nr telefonu, nie pamiętam numeru domu, ale myślę że bym trafiła...
Rh nie planuję, chociaż mam miejsce na przynajmniej 1... jak miałabyś kiedyś ochotę, możemy się razem wybrać wiosną do tego producenta z Konstantynowa - w ub roku ładne duże krzaki po 15 zł kupowałam, o takie (obok Inversy):

pozdrawiam!!
popcorn 19:47, 06 lut 2013

Azalii tam trochę było - Gospodarstwo Ciepłucha, zobacz:
Krys 19:59, 06 lut 2013

popcarol napisał(a)
Hej Krysiu!
dawno Cię nie było! Ani mnie u Ciebie
Tak, bukszpany z Łopatek. Masz namiar na gościa? Ja gdzieś zgubiłam nr telefonu, nie pamiętam numeru domu, ale myślę że bym trafiła...
Rh nie planuję, chociaż mam miejsce na przynajmniej 1... jak miałabyś kiedyś ochotę, możemy się razem wybrać wiosną do tego producenta z Konstantynowa - w ub roku ładne duże krzaki po 15 zł kupowałam, o takie (obok Inversy):

pozdrawiam!!

Karolina wybiorę się w tym roku,a Inversa to dla mnie priorytet ,moj M do dzisiaj mi wypomina ,że go jeszcze nie kupiłam ciekawe jak on wyglada zimą