Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 10:24, 09 maj 2013

Małgosiu zaraz zajrzę na priv i poczytam Mnie wczoraj po raz pierwszy zaatakowały komarzyce, wrr! paskudztwo. Ja się może dzisiaj wybiorę po kolejne skrzynki, bo nie mam gdzie fioletowej marchewki posiać

Ewo
- te cisy to zdobyczne spod Warszawy, kopane własnym sumptem. I pewnie dlatego, że nie z bryłą - mało ziemi, obcięte główne korzenie, osypały się w busie... i klops. Z piwoniami też mam nauczkę. Mam nadzieję że te 3 które przeżyły to te odmiany o które mi chodziło.
A piwonie bardzo nie lubią przesadzania, moje od Babci w tym roku może zakwitną - mają pąki, po 4 latach!! A wielkie bryły przywiozłam! no cóż...

pozdrawiam!
anipla 10:51, 09 maj 2013

Hej Karola, nadrobiłam...
Bratki - chyba zapylają się wzajemnie i rozsiewaja się i nowe kolory powstają - jak będę miała chwilkę to wstawię fotki swoich jakie cuda mi się nasiały.....
Piwonie- teoretycznie nie lubia przesadzania - piszę teoretycznie bo wzięłam od rodziców piwonię która nie kwitła u nich a jak zakwitła to marnym kwiatkiem lub 2 i mam achciała ją wyciepać , przesadziłam do mnie i na drugi rok miałam dużo kwiatów (widocznie ziemia i miejsce jej nie odpowiadało...a drugą dostałam od sąsiadki i też kwitła bez ociągania się ....nie mam pojęcia od czego to zależne...
Cisy - jak wsadzałam tuje to 3 były w donicy zadołowane i w zeszłym roku wysadziłam je ,doniczki poprzecinałam ale mimo wszystko korzenie się uszkodiły i padły...szkoda cisów ..
Gdzie TYy mieszkasz ???? w innej sterfie klimatycznej??? u Ciebie jak inna pora roku... pomijając warzywa to np. szafirki jak u Ciebie już kwitły to u mnie dopiero łebki wychylały...

Miejsca nie masz - szybko działkę kup...
Mam dla Ciebie
-ciemiernik (malutki jest ale podrośnnie) swojego wykopałam dla Ciebie a na to miejsce wsadziłam tego co od Bożenki dostałam
- hosta - kiedyś rozmawiałyśmy ...duże liście od mojej mamy (mam nadzieję że nie pomyliła)
jak chcesz
-floks
- rutewka biała
- tawułka
w doniczki powsadzałam

anipla 10:55, 09 maj 2013

Acha zapomniałam dopisać że wyjazd miałaś super, fotki też , a teraz kuruj się bo następna wyprawa przed Tobą ...

zajrzyj do mnie , napisałam o nadstawkach paletowych....

Jak Twój worek kompostu? u mnie trafił się jeden z folią i szkłem a reszta ok.
popcorn 11:16, 09 maj 2013

Anito - no to już nic nie wiem nt piwonii. w takim razie u Babci miały cud miód, u mnie nie bardzo
Cisy - buu z doniczek i padły? Ech to ja już nie wiem. Powoli rozważam tujki smaragdy przy chodniku, przed domem te przynajmniej nie padną i szybko zasłonią

szafirki akurat w pełnym słońcu, ale strefę mamy taką samą hihi

Szybko musimy kupić tę działkę, bo naprawdę miejsca nie mam tę dużą hostę bardzo chętnie i ciemierniczka siewkę z ciemnym kwiatkiem bardzo chętnie, Anitko!! Tawułki mam, może Twoja inna? Nie wiem co to rutewka, floks mam różowy, chcesz? duży, od Babci...
zobaczymy się u Bożenki? Idę di Ciebie. Kompost super, bardzo chciałabym więcej...muszę wytrzasnąć skądś przyczepkę

pozdrawiam!!
popcorn 12:33, 09 maj 2013

Tulipanek w kolorze ulubionym Młodej

Moje Carnival de Nice:

Brateczki walczą o miejsce w balii z liliami i powoli przegrywają muszę im znaleźć inne miejsce

Niedługo zakwitną czosnki:

Fiołek samosiejka:

ma takie ciekawe czarnonakrapiane białe kwiatki

Czosnek niedźwiedzi zaraz zakwitnie:

Te długie wąsy to iryski - kwiatów dawno nie ma, a one rosną

Marikena coraz więcej

Szafirki - może kiedyś się rozrosną

Sasanki od północnej strony dopiero teraz kwitną:

popcorn 12:36, 09 maj 2013

Przy tarasie... kiedy ja się tych roślin pozbędę? Szkoda mi, bo od Babci... plany mam rozległe, ale może dałoby się je wkomponować jakoś?

Funkie babcine przy ścieżce powili widać:

Rh niedługo będzie kwitł

Warzywnik dzisiaj jadę po nowe skrzynki

Truskawki odkryłam, bo kwitną - chyba muszą być zapylone?

Limki ładnie rosną - niedawny zakup, 5 szt wymieniłam:

Frosted Curls powoli odbijają 0 chyba?

Przed domem - mało kolorów, koniecznie cebulowe jesienią dosadzę :
anipla 13:02, 09 maj 2013

piwonie przesadź ale daj jej innej ziemi ziemi - niewiem czy to ma znaczenie ale u mojej mamy mokro a u mnie sucho i to jeszcze na góreczce rośnie tu na dowód data 2011, 2012 a sadzona była w 2009,wcześniejsze fotki muszę znaleźć

to tuje były w tych doniczkach,za długo były i przerosły korzenie i jak je wyjmowałam to się uszkodziły i padły ,dlatego jak Twoje kopane całkowicie były to pewnie jakbyś obcięła jak Danusia wtedy radziła to by przetrwały ale to szkoda było je tak drastycznie ciąć ..

tujki spoko, moje były sdzone w 2008 maleńkie i sa wielkie juz ,muszę je przyciąć żeby w szerokośc szły ...

rutewka - lfficial&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=DnyLUdeTMMOI4gSuwIDgAg&ved=0CDMQsAQ&biw=1280&bih=863" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=rutewka&client=firefox-a&hs=9dP&rls=org.mozillalfficial&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=DnyLUdeTMMOI4gSuwIDgAg&ved=0CDMQsAQ&biw=1280&bih=863

różowy floks chętnie, ten mój biały albo biało różowy..a te co kupiłam w B,ledwo wyrosły a jeden nawet padł
tawułka z siewki myslę że to ta :
popcorn 13:08, 09 maj 2013

Tawułki takiej nie mam, chętnie, cudna!! Muszę zobaczyć moje, może obok jakaś mała jest? Widzę że muszę się przygotować do wyjazdu do Bożenki ale fajnie Floksa więc podzielę

Cudne Twoje piwonie! Takie mam właśnie od Babci, może w tym roku zakwitną Przesadzając dałam dobrej ziemi z worka...

Danusia nie radziła ścinać tych cisów, gdyby radziła to bym ścięła... teraz to już nie ma sensu...

pozdrawiam!!
anipla 13:17, 09 maj 2013

To sorki coś pomyliłam ,to może nie Danusia ,tak mi się wydawało.
M ma już zapowiedziane że ja jadę ...,a on zostaje z dzieciami albo z 1 dzieciem(do Bożenki)

Do Ciebie to może jeszcze się wybiorę wcześniej i Ci podrzucę - zobaczymy ,juz by rosły u ciebie a nie w doniczkach

popcorn 13:20, 09 maj 2013

Anitko jakbyś się wybierała, to mogę Ci kupić i trzymać u siebie te nadstawki. dzisiaj jadę, 4 wejdą dodatkowo do mojego auta. Daj tylko znać, to przywiozę od razu i dla Ciebie.
Pytałam Danusię bo się bałam o te cisy i radziła nie ciąć, tylko podlewać. Niestety miały za małą bryłę i większość schnie w oczach

Ale jakbyś nie przyjechała, to Ci ich do Bożenki raczej nie przywiozę, bo Małgosia by mnie podwiozła (nasze auto zostawiłabym M). A nie wiem czy by chciała te mele drewniane wozić
Mój M jeszcze nie wie że się wybieram - no pięknie, jeden weekend w Holandii, kolejny u Bożenki ale co tam