Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

jotka 11:31, 22 mar 2012

Malgolinka napisał(a)
Haniu, Jolu

Przyznam się Wam, że w tamtym roku zasadziłam hm... 20 krzaczków borówki i 5 krzaczków jagody kamczackiej. Mój M. jak zobaczył moje zakupy to spytał - A więcej tego nie było?
Tylko wydaje mi się, że będę musiała przesadzić je - posadziłam je w odstępach +- 1 metra.
Miałam zamiar w tym roku pod borówkami posadzić żurawinę i borówkę czerwoną ale zastanawiam się czy to nie za wcześnie - bo te krzaczki borówki są jednak jeszcze małe i obawiam się, że jak dosadzę jeszcze pod nie żurawinę to będzie walka o byt.
A największym zaskoczeniem dla mnie jest fakt, że ziemia u mnie ma ph 7 czyli jest obojętna. Jak sadziłam krzaczki przyznaję się bez bicia nie dawałam kwaśnego torfu... a teraz latam z kwasomierzem takim wtykanym po całej działce i jestem w szoku - a może jest on zepsuty hmm... chyba zakupię jeszcze taki test z płynem. Jak myślicie?

Witaj Małgosiu
20 + 5 - fantastyczna decyzja Bedziesz miała pożytek, a mąż podjadając borówkę z krzaczka lub jedząc deser z nią przyzna Ci rację co do zakupu, szczególnie, ze ziemi Wam nie brakuje.

Trudno mi radzic co do ziemi - ja mam glinę i borówka była sadzona w dołki z torfem bez badania jej parametrów. Teraz tylko co roku dostaje nawóz specjalistyczny do borówek.

Moje krzaki jagody po latach sa wyższe ode mnie i szerokie (chociaż je w tym roku mocno podciachałam, bo trudno sie dostać do owoców. Wiem, ze Ania Monteverde ma niższe - moze to zależy od odmiany. Jeżeli pamietasz jaka odmiane kupiłaś, to możesz poszukać w necie info w jakim rozstawie sadzić.
pozdrawiam i zapraszam na kolejna wizyte
Martek 12:02, 22 mar 2012

jotka napisał(a)
Wreszcie mniej wieje i trochę cieplej. Czekając na tapicera wyniosłam mojego Cunningham's White na balkon. Cieszę się z niego. W weeekend poprosze M. o kupno torfu i zawiezienie Rh na działkę, no i jeszcze, zeby odpowiedni dołek wykopał Ale najpierw muszę Mu o nim powiedzieć ....

Ciekawa jestem w jakim czasie osiagnie swoje 2m, bo na razie to ma jakieś 40 cm. Acha najwazniejsze, zeby mu się u mnie podobało )

Donica ciężka,sama przytargałaś ?
Ładny okaz niech rośnie
jotka 12:35, 22 mar 2012

Martuś, sama przytargałam, bo nie miałam innego wyjścia
Na szczęście bez donicy, ale i tak był ciężki i nieporęczny ...
Donicę też sama targałam, ale w zeszłym roku
Czasami wspieram się koszykiem na rowerku, ale do niego niewiele wchodzi
M. bywa tylko w weekendy, ale wtedy na zakupy ogrodowe nie ma co jechać, bo takie tłumy są, że roślin nie widać tylko ogrodników z ogromnymi listami zakupów ...

I tak znowu dostane "opeer" od M. że sama dźwigałam ... ale co tam
Milka 12:56, 22 mar 2012

jotka napisał(a)
Wreszcie mniej wieje i trochę cieplej. Czekając na tapicera wyniosłam mojego Cunningham's White na balkon. Cieszę się z niego. W weeekend poprosze M. o kupno torfu i zawiezienie Rh na działkę, no i jeszcze, zeby odpowiedni dołek wykopał Ale najpierw muszę Mu o nim powiedzieć ....

Ciekawa jestem w jakim czasie osiagnie swoje 2m, bo na razie to ma jakieś 40 cm. Acha najwazniejsze, zeby mu się u mnie podobało )

piękny ten rh i nie lada wyczynu dokonałaś targając go! ale zbastuj trochę, bo czekasz na 2m i razem z wnuczkami będziecie robić fotki, porównując kto ile urósł!

sporo roślin masz na parapecie, naprawdę masz co robić, podziwiam
jotka 13:32, 22 mar 2012

piękny ten rh i nie lada wyczynu dokonałaś targając go! ale zbastuj trochę, bo czekasz na 2m i razem z wnuczkami będziecie robić fotki, porównując kto ile urósł!

Irenko, liczę się z tym, że ja będę z wiekiem coraz niższa

Gotuję kompot truskawkowy-jabłkowy i niedługo ruszam do przedszkola po moje skarby Dziś nasze popołudnie - pogoda sprzyja, więc pewnie na placu zabaw pobędziemy trochę

Celina 21:20, 22 mar 2012

Jolu trafiłaś na b.ładny krzaczek.gęsty i zgrabny
bogumila 21:37, 22 mar 2012

Rh...cudeńko!
jotka 22:33, 22 mar 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Rh...cudeńko!

Może mu czerwoną wstążeczkę zawiązać ???
bogumila 22:35, 22 mar 2012

jotka napisał(a)

Rh...cudeńko!

Może mu czerwoną wstążeczkę zawiązać ???

ja zawiązałabym....
an_tre 22:39, 22 mar 2012

jotka napisał(a)
No to mamy obiecaną ładną pogodę

Parapetowe pławią się w słonku i wołają: pić

Jolu niezła kolekcja niedługo będą wolały do ogrodu chcemy!!!
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies