Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

zuza12 11:09, 03 paź 2013

Witaj Jolu.
Narobiłaś mi strasznego apetytu na grzyby. A sama boję sie iść do lasu i do tego niespecjalnie znam sie na grzybach. Zawsze dępczę w lesie po piętach mojgo M, czym go strasznie drażnię, a jak uda mu się gdzieś oddalić, to wrzeszczę jak opętana, czym skolei wkurzam wszystkich grzybowiczów. Itaka ze mnie grzybiarka ale w occie podobno robię przepyszne.
Ja tak jak Ty zerwałam wszystkie pomidorki i jutro zaczynam robić sałatkę w słoiczki.
Ja moje maliny tez obcinam po zakończeniu owocowania, a właściwie zrobiłam tak pierwszy raz w zeszłym roku i miałam teraz bardzo dużo owoców, bo wcześniej to różnie bywało. Zupełnie nie wiem jaką mam odmianę ale jak im pasuje obcinanie to pewnie którąś o których piszesz.

"Najważniejsze co możemy dać wnukom to naszą obecność przy nich, czas im poświęcony, emocje które razem przeżywamy, nasz przykład i wzór. Spędzajmy z nimi jak najwięcej czasu. - święte słowa Jolu. Też chcę w przyszłości być taką babcią, żeby moim wnukom nie brakowało tego, czego brakuje moim dzieciom.
hanka_andrus 17:37, 03 paź 2013

Co do malin z mojego doświadczenia wiem, że najlepiej ścinać przy ziemi. Zostawienie połowy tegorocznej łodygi co prawda przyspieszy owocowanie, ale zbyt zagęści stanowisko i źle będzie zbierać owoce, spomiędzy bujniejszych pędów wyrastających od dołu. Bo od dołu i tak będą wyrastać nowe, w dodatku dłuższe od tych wysoko przyciętych. Chyba, że macie pojedyncze rządki, to w takim wypadku, nie ma różnicy przy zbiorze, bo jest dostęp z każdej strony.
jotka 17:49, 03 paź 2013

hanka_andrus napisał(a)
Co do malin z mojego doświadczenia wiem, że najlepiej ścinać przy ziemi. Zostawienie połowy tegorocznej łodygi co prawda przyspieszy owocowanie, ale zbyt zagęści stanowisko i źle będzie zbierać owoce, spomiędzy bujniejszych pędów wyrastających od dołu. Bo od dołu i tak będą wyrastać nowe, w dodatku dłuższe od tych wysoko przyciętych. Chyba, że macie pojedyncze rządki, to w takim wypadku, nie ma różnicy przy zbiorze, bo jest dostęp z każdej strony.

Cenna uwaga Haniu Chyba z niej skorzystam Najlepiej łączyć teorie z praktyką

Co u Ciebie słychać czytałam już u Iwy
jotka 17:55, 03 paź 2013

zuza12 napisał(a)
Witaj Jolu.
Narobiłaś mi strasznego apetytu na grzyby. A sama boję sie iść do lasu i do tego niespecjalnie znam sie na grzybach. Zawsze dępczę w lesie po piętach mojgo M, czym go strasznie drażnię, a jak uda mu się gdzieś oddalić, to wrzeszczę jak opętana, czym skolei wkurzam wszystkich grzybowiczów. Itaka ze mnie grzybiarka ale w occie podobno robię przepyszne.
Ja tak jak Ty zerwałam wszystkie pomidorki i jutro zaczynam robić sałatkę w słoiczki.
Ja moje maliny tez obcinam po zakończeniu owocowania, a właściwie zrobiłam tak pierwszy raz w zeszłym roku i miałam teraz bardzo dużo owoców, bo wcześniej to różnie bywało. Zupełnie nie wiem jaką mam odmianę ale jak im pasuje obcinanie to pewnie którąś o których piszesz.

"Najważniejsze co możemy dać wnukom to naszą obecność przy nich, czas im poświęcony, emocje które razem przeżywamy, nasz przykład i wzór. Spędzajmy z nimi jak najwięcej czasu. - święte słowa Jolu. Też chcę w przyszłości być taką babcią, żeby moim wnukom nie brakowało tego, czego brakuje moim dzieciom.

Zuza, ja w lesie też muszę M. mieć w zasięgu wzroku, bo nie lubię nawoływania... a z moją orientację nie jest najlepiej.
Do babciowania jeszcze się nie szykuj, bo Ty młoda babka jesteś Ale tak prawdę to Cię o to synowie pytać nie będą Będziesz wspaniała babcią, bo już teraz wiesz jakie to ważne Trzymaj się ciepło, bo nocki już brr. Na balkonie przymroziło mi pelargonie
jotka 17:56, 03 paź 2013

EPODLAS napisał(a)
Jolu, też mam malinę Polanę. W tym roku miała masę owoców i też przycinam ją nisko, ale nigdy nie zostawiałam pędów do przycięcia do połowy. W tym roku tak zrobię. Jest to jedyna odmiana którą mam, na inne nie mam miejsca. Grzybów ostatnio nareszcie nazbierałam. W ten weekend, znowu się wybieram na grzybobranie

Bożenko, przeczytaj cenne uwagi Hani o pozostawianiu pędów malin do połowy. Udanego pogodowo weekendu i obfitego grzybobrania
jotka 17:58, 03 paź 2013

kaisog1 napisał(a)
Jola no właśnie.... a ja kupiłam maliny i nie pamiętam nazwy...... cos mi się kołacze, że Polka ale głowy nie dam sobie uciąć

Polka bardziej jest nawet polecana niż Polana, więc jeśli tak to masz swietną odmianę. A głową nie szastaj, bo masz tylko jedną
Anita1978 18:34, 03 paź 2013

Przyszłam i załapałam się na malinowe rady
A że posiadam je także, to zastosuję obcinanie
Człowiek całe życie się uczy...
barbara_kraj... 00:28, 04 paź 2013

Wszystkie pędy, które owocowały - niezależnie od odmiany - po zbiorze owoców wycinam przy samej ziemi.
Odmiany: Polana, Polka wypuszczą nowe pędy wiosną, a odmiany owocujące wcześniej jeszcze tego samego roku.
Jolu, pozdrawiam
monteverde 00:29, 04 paź 2013

jotka 07:54, 04 paź 2013

Anita1978 napisał(a)
Przyszłam i załapałam się na malinowe rady
A że posiadam je także, to zastosuję obcinanie
Człowiek całe życie się uczy...

Miło, że zajrzałaś Z tą nauką to racja. Czasami do czegoś dochodzimy sami po latach, ale szkoda czasu i lepiej korzystać z dobrych rad. Też tak robię