W tym roku wkopię ją w zaciszne miejsce, bo rabatę planuję reorganizować na wiosnę, wraz z pracami nad nowym oczkiem. Jeśli nie uda się jej przezimować to dam sobie spokój z Pampasówką.
Pójdę raczej w miskanty i rozplenice.
Jedynie, oprócz obowiązkowych 2 RH
- hebe takie drobnolistkowe
- niezagospodarowany bukszpanik- ale szału nie ma,
- mam też trawę , ale czytałam , ze ona raczej nie wytrzyma zimy.
Jestem gotowa coś dziś dokupić- czekam tylko na sygnał.
Skopiowałam do Ciebie ..... Teraz uciekam na swoje rabaty ale obiecuję , że pomyślę .....
Ale metamorfoza Ładny domek się zrobił!
Popieram Sebka, te rh podsać żółtymi żurawkami, są śliczne, a od wczesnej wiosny będą rozjaśniały to miejsce bukszpanu nie sadź tam, za ciemno mu będzie.
Będę zaglądać
pozdrawiam
Karolina
Moja rada jest taka, że należałoby usunąć te doniczki z RH pod schodami (gdzie indziej je posadzić) a ładny iglak na kiju podsadzić jednakowymi roślinami w kształt liery L, tak jak przebiega żwir. Albo drugi pomysł, iglak na kiju w kostce z bukszpanu (boję się że za niski kijek), ładnie docięty, a pod schodami albo żurawki w jednym kolorze, albo trzmielina np. Sunspot/Blondy, albo Ophipogon planiscapus "Nigrescens" - czarna trawka i będzie pięknie.
Bardzo mi się podoba Twój sterylny ogród nowoczesny
Na schodach w donicach albo trawy miskanty lub rozplenice, jakieś wielkie, albo kule z bukszpanu/cisa. Ale kule, nie te tuje.
Ta czarna rozplenica nie przezimuje. Apeluję już na początku, nie kupuj po jednej roślinie, co najmniej 3-5-7 itd...Bedzie ładniej i łatwiej wszystko wykorzystać, pojedyncze rośliny tylko na solotery- drzewa lub formy pienne i wtedy je podsadzasz drobnymi, ale w większej ilości.
Tę część widzę w prostokącie, cały ogróð taki czyściutki, sterylny w liniach prostych będzie idealny.
Zajrzyj po łyk inspiracji do ogrodu z naszy realizacji. Zamiast wodospadu albo blok/monolit skalny, albo kula z granitu albo inne coś ale nie przysłowiowa "sterta kamieni".
To już do Twojego slicznego ogrodu nie pasuje
Ten trend sypania rabat żwirem bardzo do ogrodu pasuje. Skupiłabym się też na donicach, żeby ładniejsze rośliny były.
Dałabym gdzieś pas hortensji, pas wysokich miskantów.
Tak Sylwio bardzo słoneczne stanowisko.
Chce tu utworzyć rabatę żwirową z trawami- dodałam zapytanie w dziale projektowania ogrodów.
Żwir, trawa i kule bukszpanowe lub thuje.
Już się cieszę na Twoje GENIALNE pomysły.
Na Twój ogród trafiłam zaraz po "ogrodzie nie tylko bukszpanowym" i od tego dnia świat wygląda inaczej.
Jestem zauroczona, więc jak pisałam tym bardziej cieszę się z Twojego zainteresowania.
Tę część widzę w prostokącie, cały ogróð taki czyściutki, sterylny w liniach prostych będzie idealny.
Zajrzyj po łyk inspiracji do ogrodu z naszy realizacji. Zamiast wodospadu albo blok/monolit skalny, albo kula z granitu albo inne coś ale nie przysłowiowa "sterta kamieni".
To już do Twojego slicznego ogrodu nie pasuje
Ten trend sypania rabat żwirem bardzo do ogrodu pasuje. Skupiłabym się też na donicach, żeby ładniejsze rośliny były.
Dałabym gdzieś pas hortensji, pas wysokich miskantów.
Pani Danusiu.
Te kamienie i cały wygląd tego miejsca to nieporozumienie i chwilówka.
Był pomysł na oczko z niewielką kaskadą- mąż robi to naprawdę fajnie. Przygotowaliśmy nawet wykop w liniach prostych, by nie było to typowe oczko. Ale... brak czasu i reorganizacja wizji nie pozwoliły dokończyć dzieła.
A wykop został, tylko go nieco zasypałam i kamienie nawiezione i rzucone.
Ja tylko oczywiście chciałam nieco uporządkować- dlatego takie niby poukładane.Nie mam ich gdzie schować niestety, ale obiecuje, że już za chwilę znikną. Oczko będzie w zacienionym miejscu i raczej postaramy się wykorzystać inny materiał na wykończenie, żeby nie psuł widoku.
Wszystkie Pani projekty na stronie firmy obejrzałam z zapartym tchem.
Pani ogród przydomowy to szczyt marzeń.
Inspiracja na każdym zdjęciu.
Tak jak pisałam marzy mi się rabata z trawami podsypana żwirem i podsadzona kulkami.
I jak zwykle próbuję coś uratować , ale nie wiem czy pozostawienie tych roślin na rabacie zda egzamin.