Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Wiolka5_7 17:40, 03 mar 2019

Dziewczyny,nie ma co się przejmować gadaniem ludzi,bo to zwykle ludzka zazdrość.....trzeba robić swoje i cieszyć się z efektów swojej ciężkiej pracy
Pozdrawiam wszystkich ogrodowo zakręconych
sierotka 18:47, 03 mar 2019

Ja jak chcę to i pokopię w niedzielę nic a nic mnie nie obchodzą żadni plotkarze zgodnie z zasłyszanym powiedzeniem "(...gdyby każdy posprzątał swoje podwórko cały świat byłby czysty ...")
Jak to łatwo jest oceniać innych brrrrr
Nowa12 18:49, 03 mar 2019

deszczowymaj napisał(a)

Podobnie jak u mnie ..nawet układ rabat taki sam wielkość też podobna..a masz zamiar posadzić z przodu coś wyższego ?
Ja w tamtym roku (na przedniej rabacie) posadziłam przy samym płocie szmaragdy ale parami i w dużych odstępach,przed nimi śliwy wiśniowe pisardi,tawuły szare i dojdą jeszcze hortensje limelight ..mam nadzieję,że chociaż troszkę mnie osłonią

Przynajmniej posadziłaś coś co szybko rośnie albo już jest spore.
Ja posadziłam azalie, które co prawda dorastają do 1,5 m ale za 10 lat .
Dalej berberysy też do 1,5 m za X lat. Jodły wolnorosnące. Magnolia co z docelowych 2,5 ma na razie może 80 cm. Reszta też niewiele większa.
Mogłabym posadzić coś wyższego przed płotem ale nie wiem czy to by się uchowało w mojej okolicy.
A szkoda też przerabiać mi całą rabatę bo w sumie nie jest ona stara .
Nowa12 18:56, 03 mar 2019

basia3012 napisał(a)

Też tak mam. Często spotykam się ze słowami, że ogródek jest już ładny i po co jeszcze tam coś robić. Moje sąsiedztwo jest bardzo miłe ale mojej pasji wiele osób nie rozumie ani nie podziela.. Czasem wstydzę się coś no ogródku robić.
Co mam np odpowiadać na słowa, że chyba ja nie potrafię odpoczywać? Smutne to dla mnie.
Ale na szczęście dla nas jest Ogrodowisko i jest Danusia.
Pozdrawiam.

Święte słowa . Mam wrażenie że normalne jest nie dbać o ogród. A jak ktoś się stara coś fajnego stworzyć i poświęca temu czas to budzi sensację. Nieraz słyszę co Wy tak ciągle robicie w tym ogrodzie. Dzisiaj cięłam to usłyszałam że wiosnę wołam. W każdym razie zawsze ktoś zagląda przez płot i komentuje. Pewnie że są też miłe słowa ale człowiek ciągle czuje się jak na cenzurowanym. Brakuje mi swobody. Bycia Tomkiem w swoim domku .
Nowa12 18:58, 03 mar 2019

Magleska napisał(a)
Agata ....popracowane ,poprzycinane ....porządeczek ..

..a nasadzenia zasłaniające przed sąsiadem zawsze można dosadzić ...

.... pięknie wygląda ogród z tej perspektywy ...

Porządeczek i czekanie aż wszystko zacznie rosnąć bo bida taka teraz .
Nowa12 18:59, 03 mar 2019

Makusia napisał(a)

Oj jak ja to dobrze znam....

Czyli Marta jest nas więcej .
sierotka 19:01, 03 mar 2019

Możemy założyć fanklub podglądanych na swoich działkach ja też tak mam jestem na razie jak na patelni
Nowa12 19:07, 03 mar 2019

Aurelllia napisał(a)
Agatko nie martw się ja w tym roku też od jednej strony na patelni będę - bo podjęłam decyzję o usunięciu rzędu sosen - one juz takie łyse nic nie zasłaniały jako żywopłot, a w ich miejsce posadzę brabanty, ale zanim urosną to 3 lata na patelni, szczegolnie w okresie od jesieni do wiosny, bo przy samym płocie rośnie niby żywopłot z grabu, ale jest on od stronu północnej i marny bardzo..... jak liście zrzuci, to łyso wszystko widać, a ja jeszcze przy ruchliwej ulicy mieszkam, ludzie do przystanku przy mojej posesji chodzą - także wesoło

To też będziesz mieć fajnie . Ty przy ruchliwej ulicy ja przy ślepej więc teoretycznie powinni być tylko sami swoi, raptem kilkanaście domów ale na końcu naszej uliczki jest rondko i czasem zastanawiam się czy nasza ulica nie jest kawałkiem jakiegoś szlaku bo pełno spacerowiczów, rowerzystów, zwiedzających, oglądających . Na rondku sobie zawracają.
Z drugiej strony jakbym miała tak jak ty jakiś paskudny żywopłot to pewnie też bym się go pozbyła.
Nowa12 19:16, 03 mar 2019

MalgosiaW napisał(a)

Mi rodzina docina, własna mama I mam często wyrzuty, że zamiast dzieci bawić, czy gotować smaczniej to coś tam grzebię w ziemi. Ale dzieci to wolą się z innymi dziećmi bawić i jeść pizzę

A sąsiedzi po 7 latach już się przyzwyczaili. Mi mówią żebym do nich przyszła coś pokopać I często proszą o radę, co jest miłe i krępujące, bo ja raczej skromna jestem

P.S. Tylko w niedzielę mi głupio łopatę wyciągać, choć mam ochotę , więc latam z metrówką lub obcinam zeschnięte kwiaty róż

Ja też czasem słyszę od rodziny, że szkoda pieniędzy, po co to robić. Ale to jest zdecydowana mniejszość. Reszta nas pozytywnie dopinguje.
Do 7 lat to jeszcze trochę mam więc pewnie będę jeszcze słyszeć takie teksty np. kupcie sobie lepiej psa .
A z niedzielą to też Gosia tak mam, że raczej nic nie robię. Mam niedaleko kościół i nie chcę kogoś urazić choć czasem to jedyny dzień kiedy można byłoby coś porobić.
Nowa12 19:18, 03 mar 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Dziewczyny,nie ma co się przejmować gadaniem ludzi,bo to zwykle ludzka zazdrość.....trzeba robić swoje i cieszyć się z efektów swojej ciężkiej pracy
Pozdrawiam wszystkich ogrodowo zakręconych

Tak jest Wiola. Trzymać się swojego, Ogrodowiska i ludzi pozytywnie zakręconych ogrodowo .